
.! 
l 
( 

i 
L 

The State of South Carolina 
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARLIE CONDON 
ATTORNEY GENERAL 

Paul A. Sandifer, Ph.D. 
Director, South Carolina Department 
of Natural Resources 

Post Office Box 167 
Columbia, South Carolina 29202 

Re: SC Code Ann. §61-6-4710 

Dear Dr. Sandifer: 

January 2, 2001 

In your letter of April 25, 2000, you request an "opinion concerning the law in South 
Carolina on possession and consumption of alcoholic liquors on vessels." Specifically, you ask: 
"[ d]oes §61-6-4 710 of the South Carolina Code of Laws prohibit the possession and consumption 
of alcoholic liquors on vessels while on the waters ofthis State?" 

S.C. Code Ann.§ 61-6-4710 provides: 

(A) A person who is twenty-one years of age or older may possess or 
consume lawfully acquired alcoholic liquors: 

(1} in a private residence, hotel room, or motel room; 

(2) or on other property not engaged in business or commercial activity, at 
private gatherings, receptions, or occasions of a single and isolated nature and not on 
a repetitive or continuous basis, with the express permission of the owner and any 
other person in possession of the property, and to which the general public is not 
invited. However, this must not be construed to authorize the possession or 
consumption of alcoholic liquors on premises open to the general public for which 
a license has been obtained pursuant to Sections 61-6-1600 or 61-6-1610. 

(3) in separate and private areas of an establishment whether or not the 
establishment includes premises which are licensed pursuant to Sections 61-6-1600 
or 61-6-1610, where specific individuals have leased these areas for a function not 
open to the general public. 
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(B) It is unlawful for a person to posses or consume alcoholic liquors upon 
any premises where the person has been forbidden to possess or consume alcoholic 
liquors by the owner, operator, or person in charge of the premises. 

A person who violates this section is guilty of a misdemeanor and, upon 
conviction, must be fined not more than one hundred dollars or imprisoned for not 
more than thirty days. 

When interpreting the meaning of a statute, a few basic principles must be observed. The 
primary goal is to ascertain the intent the General Assembly. State v. Martin, 293 S.C. 46, 358 
S.E.2d 697 (1987). The statute's words must be given their plain and ordinary meaning without 
resort to a forced or subtle construction which would work to limit or to expand the statute's 
operation. State v. Blackmon, 304 S.C. 270, 403 S.E.2d 660 (1991). The clear and unambiguous 
terms of a statute must be applied according to their literal meaning. State v. Blackmon. supra. 
Further, penal statutes must be strictly construed against the State. Commercial Credit Corporation 
v. Webb, 245 S.C. 53, 138 S.E.2d 647 (1964). 

There seems to be little ambiguity in the words and phrases used in §61-6-4 710. The statute 
provides that it is legal for a person 21 years of age to possess and consume lawfully acquired 
alcoholic liquors in the following places: 1) a private residence, hotel room or motel room; 2) on 
other non-commercial or non-business property (subject to some limitations); 3) at private gatherings 
(subject to some limitations); and, 4) in separate and private areas of establishments which have been 
leased by specific individuals. 

Areas which have been excepted from the provisions of §61-6-4 710 include property which 
is engaged in business and commercial activity and which the general public is invited, private 
gatherings without the consent of the owner of the property and which occur on a repetitive or 
continuous basis and are open to the general public, premises open to the general public which have 
a license pursuant to-§§61-6-1600 or 61-6-1610, leased private areas which are "open to the public," 
and premises where a person has been forbidden to possess or consume alcoholic liquor by the 
owner. 

Nowhere in §61-6-4 710 is there an exception which would preclude the mere possession or 
consumption of alcoholic liquors on a vessel or boat. Exceptions contained in a statute give rise to 
a strong inference that no other exceptions were intended. Pa. Natl. Mut. Cas. Ins. Co. v. Parker, 282 
S.C. 546, 320 S.E.2d 458 (S.C. App. 1984). Where terms of a statute are positive and unambiguous, 
exceptions not made by the Legislature cannot be read in by implication. Vernon v. Harlevsville 
Mut. Cas. Co., 244 S.C. 152, 135 S.E.2d 841 (1964). Moreover, it is apparent that when the 
Legislature intended to prohibit the possession or consumption of alcoholic liquors in particular 
areas, specific legislation was enacted (or exemptions included in §61-6-4 710). For example, §61-6-
4 720 prohibits the consumption of alcoholic liquor in a public conveyance, §61-6-4 700 makes 
unla\\'ful the drinking of alcoholic liquors "on the premises of a retail, wholesale, or manufacturing 
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alcoholic liquor business or business establishment," and §61-6-420 prohibits the transporting of 
alcoholic liquors in the passenger compartment of a motor vehicle if the cap or seal on the container 
has been opened or broken. 

Given the above and the fact that §61-6-4710 is a penal statute subject strict construction 
standards, it is my opinion that the statute, in and of itself, does not "prohibit the possession and 
consumption of alcoholic liquors on vessels while on the waters ofthis state." If it is the position 
of the Department of Natural Resources that the statute was intended by the General Assembly to 
prohibit such, I would strongly suggest legislative clarification be sought. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated Assistant Attorney 
General and represents the position of the undersigned attorney as to the specific question asked. 
It has not, however, been personally scrutinized by the Attorney General and not officially published 
in the manner of a formal opinion. 

Assistant Attorney General 

DKA/an 


