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Dear Mr. Howell: 

In a letter to this office you indicated that a question has arisen with regard to the residency 
requirement for a candidate for Charleston County Council District 7. According to your letter, 
members of Charleston County Council are required to be elected from single member districts. You 
indicated that the candidate for District 7 filed a Statement of Intention of Candidacy pursuant to 
S.C. Code Ann. Section 7-11-15 which contained the affirmation by the candidate that "I hereby 
affirm that 1 meet or will meet by the time of the general or special election, or as otherwise required 
by law, the qualifications to hold this office_,, In that Statement, the candidate gave as his address 
the same address as the voter registration records shows as his residence. It is your information that 
the address given by the candidate and set forth in his voter registration records is not located within 
Charleston County Council District 7 and, therefore, the candidate did not presently reside within 
District 7 as of the time of filing for office. 

As provided by Article XVTI, Section 1 and Article VI, Section 1 of the State Constitution, 
an officeholder must possess the qualifications of an elector. S.C. Code Ann. Section 7-5-120 states 
that an elector must be a "resident in the county and in the polling precinct in which the elector offers 
to vote." Such is consistent with the requirements of S.C. Code Ann. Section 4-9-90 that "in the 
event the members of the governing body ... ( county council) ... are required to be elected from defined 
single-member election districts, they must be elected by the qualified electors of the district in 
which they reside." However, as further stated by Section 4-9-90, "for the purpose of this section, 
a council member will be deemed a resident of the district he represents as long as he resides in any 
patt of the district as constituted at the time of the election." (emphasis added). Consistent with 
such proyjsion, this office has indicated in prior opinion dated October 18, 1993 that to be elected 
to a county council position where the election is held according to defined single member districts, 
an individual must be a qualified elector who resides in the district he is to represent. The opinion 
further stated that in such circumstances, "one's qualification for office is determined as of the date 
of election." Other opinions have reached similar conclusions. See: Op. Atty. Gen. dated February 
19, 1998 ("It has been the consistent opinion of this office that a candidate must be qualified as of 
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the time of the general election."); Op. Atty. Gen. dated November 20, 1997 ("If a candidate is not 
a qualified elector at the time of the election, his election is a nullity."); Op. Atty. Gen. dated April 
19, 1996 (citing State ex rel. Harrelson v. Williams, 157 S.C. 290, 154 S.E.164 (1930), "Ordinarily, 
candidates' qualifications are determined at the time of the election and not at the time of 
nomination."); Op. Atty. Gen. dated November 15, 1995 ("Ordinarily, the time for determining a 
candidate's qualification for holding office is the date of election."). 

Therefore, consistent with the above-referenced opinions and the specific language of Section 
4-9-90 that a council member is considered a resident of a district as long as he resides in any part 
of that district at the time of the election, in my opinion, the candidate for District 7 must reside in 
that district as of the date of his election. The fact that the candidate did not live in the district at the 
time of his filing for office would not preclude him from being a candidate. Such interpretation 
would also be consistent with the candidate's Statement of Intention of Candidacy pursuant to S.C. 
Code Ann. Section 7-11-15 which contained the affirmation by the candidate that "I hereby affirm 
that I meet or will meet by the time of the general or special election, or as otherwise required by 
law, the qualifications to hold this office." 

With kind regards, I am, 

Very truly yours, 

cf ev1eH J8tJ. 
Charles H. Richardson 
Senior Assistant Attorney General 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Rob/lbm, {di--
Assistant Deputy Attorney General 


