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The State of South Carolina 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

HENRY McMAsTI.R 
ATI'ORNEY GENERAL 

The Honorable Edward H. Pitts, Jr. 
Member, House of Representatives 
112 Addison Court 
Lexington, South Carolina 29072 

Dear Representative Pitts: 

December 16, 2004 

You have requested an opinion concerning "the standing of commissioners serving on the 
Columbia Metropolitan Airport Commission." As you note, the "commission is appointed by the 
Lexington and Richland legislative delegations and the city of Columbia." By way of background, 
you provide the following information: 

[s]tate law says each commissioner shall serve no more [than] two four-year terms, 
and I believe it has been interpreted in the past that a commissioner can serve the 
remainder of an unexpired term and up to an additional two full four-year terms. 
There are commissioners currently serving who have served more than the allowed 
two four-year terms. 

You have asked the following questions: 

[ t ]he first question is, are the members that are currently serving beyond the allowed 
time on the Columbia Metropolitan Airport Commission in good standing and what 
types of problems does their participation present as the commission votes and makes 
decisions? 

The second question is what needs to be done to enforce state law with regard 
to the term limits and appointment of commissioners. 

Thus, your concern is, in essence, what is the procedural mechanism available to '"oust" those 
members who have served beyond their lawfully permitted terms, and are, therefore, no longer 
legally qualified to serve. In addition, you wish to be advised as to the legal status of any votes 
rendered by these individuals as members of the Commission. 
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Law/ Analysis 

The Richland-Lexington Airport Commission was created pursuant to S.C. Code Ann. 
Section 55-11-310 et~· Section 55-11-320 sets forth the composition and method of appointment 
of Commission members in pertinent part as follows: 

[t]he corporate powers and duties of the Richland-Lexington Airport District must 
be exercised and performed by a commission to be known as Richland-Lexington 
Airport Commission. The commission must be composed of twelve members to be 
appointed by the Governor as follows: five members must be appointed upon the 
recommendation of a majority of the Lexington County Legislative Delegation, five 
members must be appointed upon the recommendation of a majority of the Richland 
County Legislative Delegation, and two members must be appointed upon the 
recommendation of the City Council of the City of Columbia. The members of the 
commission shall serve for terms of four years and until their successors are 
appointed and qualify. Members may not serve more than two consecutive terms. 
(emphasis added). 

As you indicate in your letter, we have consistently construed the phrase "more than two 
consecutive terms" as two full terms. As was stated in Op. S.C. Atty. Gen., August 30, 1989, 

[ t ]his Office has advised previously that "the general weight of authority and a better 
rule is that a partially served term is not to be considered as a full term or as coming 
within the prohibition against the holding of more than two consecutive terms." Op. 
Atty. Gen. dated August 13, 1981. See also Ops. Atty. Gen. dated January 28, 
1980 .... August 30, 1982; August 16, 1985; and April 11, 1984. Thus, one who has 
served a partial (i.e. the remainder of an unexpired term on the Florence City-County 
Airport Commission, would be eligible to serve two full terms on the Commission, 
under the terms of the ordinance. 

Applying the foregoing legal principles, we thus assume from your letter that the individuals 
in question have exceeded their statutorily designated term limits. Your concern is what is the legal 
status of any votes taken by these individuals as persons ineligible to hold the office. Further, you 
question what is the mechanism available to enforce the statutory term limits set forth in § 55-11-
320. 

We first address the status of any votes taken by a presumptively ineligible member of the 
Commission. Section 5 5-11-3 20 provides that members "shall serve for terms of four years and until 
their successors are appointed and qualify." In an opinion dated June 5, 2003, we commented at 
length upon the legal status of those public officers whose terms have expired as a result of their 
term ending or as a result of being ineligible to hold the office because of a statutorily imposed term 
limit. That opinion related to the statutorily provided term limits of highway commissioners. 
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Certain commissioners had exceeded their term limits, and yet the legislative delegation continued 
to reappoint those individuals. In that opinion, we noted the following: 

The law distinguishes somewhat between an officer who holds over by statute 
and one holding over where no statute providing for holdover status is applicable. 
In Op. S.C. Atty. Gen., Op. No. 84-129 (November 5, 1984), we noted that ''where 
a statute provides that an officer hold over until a successor is selected and qualifies, 
such period is as much a part of the incumbent's term of office as the fixed 
constitutional or statutory period." A person who by statute holds over until a 
successor is elected or appointed and qualifies is, in other words, a de jure officer. 
On the other hand, it was recognized by our Supreme Court in Bradford v. Byrnes, 
221 S.C. 255, 262, 70 S.E.2d 228 (1952) that 

... in the absence of pertinent statutory or constitutional provision, 
public [officers] .. . hold over de facto until their successors are 
appointed or elected as may be provided by law, qualify and take the 
offices; but meanwhile the "holdovers" are entitled to retain the 
offices. As nature abhors a void, the law of government does not 
countenance an interregnum. 

Thus, where no statute authorizing an officer to hold over is present, that officer 
serves in a de facto capacity. 

A de jure officer is one who is in all respects legally appointed or elected to 
the office and has qualified to exercise the duties of the office. See, Op. S.C. Atty. 
Gen., February 10, 1984. A "de facto" officer, by contrast, is "one who is in 
possession of an office, in good faith, entered by right, claiming to be entitled thereto, 
and discharging its duties under color of authority." Heyward v. Long, 1 78 S. C. 3 51, 
367, 183 S.E. 145 (1936). 

With regard to the validity of such persons voting, even where they were improperly appointed in 
contravention of the statutory term limits, we further stated that 

[t]his Office has consistently recognized that "[a]s an officer de facto, any action 
taken as to the public or third parties would be as valid and effectual as those actions 
taken by an officer de jure unless or until a court would declare such acts void or 
remove the de facto officer from office." Op. S.C. Atty. Gen., March 15, 2000. See 
for examples, State ex rel. McLeod v. Court of Probate of Colleton County, 266 S.C. 
279, 223 S.E.2d 166 (1976); State ex rel. McLeod v. West, 249 S.C. 243, 153 S.E.2d 
892 (1967); Kittman v. Ayer, 3 Stroh. 92 (S.C. 1848). In addition, we have opined 
on numerous occasions that an individual may continue performing the duties of a 
previously held office as a de facto officer, rather than de jure until a successor is 
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duly selected. See Ops. S.C. Attv. Gen., December 23, 1996 and September 5, 1995 
as examples thereof. In other words, the acts of a de facto officer ''would not be void 
ab initio, but would be valid, effectual and binding unless and until a court should 
declare otherwise." Op. S.C. Atty. Gen., December 31, 1992. Accordingly, 
assuming these individuals are simply continuing to hold over without 
reappointment, their acts would, nevertheless, be valid. 

Should the individuals in question be reappointed as commissioner without 
sitting out a term, and assuming the correctness of our earlier opinions, the law would 
deem these persons in question ineligible to hold office. It is well recognized under 
the general law that "in order to hold a public office, one must be eligible and possess 
the qualifications prescribed by law, and the appointment to office of a person who 
is ineligible or unqualified gives him no right to hold the office." Op. S. C. Atty Gen., 
January 14, 1999. In that same opinion, we noted that the "appointment of an 
individual not qualified to serve is void and an absolute nullity." Citing 67 C.J.S., 
Officers, § 19. This Office has previously stated that if a person is not qualified to 
hold office when he is appointed and begins to serve, that appointment is ineffective. 
Op. S.C. Atty. Gen., February 17, 1983. 

However, the January 14, 1999 opinion also recognized that "[t]he fact that 
the appointment is an absolute nullity would not necessarily jeopardize the actions 
taken by the individual in question during his service on the board or commission." 
Just as the situation where the individual holds over beyond his or her statutory term 
or without statutory authorization to do so, "[i]t is well settled that one who holds 
office under an appointment giving color of title may be a de facto officer, although 
the appointment is irregular or invalid." Id. As the opinion stated, "[t]he acts of a 
de facto officer are valid and effectual so far as they concern the public or the rights 
of third parties." 

And, as we stated in an opinion dated January 31, 1983, 

[t]he general rule is that the acts of a de facto officer are valid as to third 
persons and the public until his title to office is adjudged insufficient, and such 
officer's authority may not be collaterally attacked or inquired into by third persons 
affected. The practical effect of the rule is that there is no difference between the acts 
of de facto and de jure officers as far as the public and third persons are concerned. 
The principle is placed on the high ground of public policy, and for the protection of 
those having official business to transact, and to prevent a failure of public justice. 
Third persons, from the nature of the case, cannot always investigate the right of one 
assuming to hold an important office. They have a right to assume that officials 
apparently qualified and in office are legally such, even though a contest is pending. 
63 AM.JUR.2d Public Officers and Employees, § 318 at 942. 



J 

I 

I 

The Honorable Edward H. Pitts, Jr. 
Pages 
December 16, 2004 

Thus, the votes or official acts of members of the Richland-Lexington Airport Commission 
who might have been appointed in contravention of the statutory term limits, or who may be holding 
over beyond the statutorily authorized terms, would be valid with respect to third persons. Our 
courts have consistently upheld the actions of de facto officers as fully valid and binding. Such 
persons would be acting under "color oflaw" even though their appointment might be invalid. 

As to your question concerning how the term limit provisions may be enforced, we have 
consistently advised that only a court may "oust" an individual presently holding office from such 
position. For example, in Op. S.C. Atty. Gen., July 27, 1987, we noted that 

[i]f it should be determined that an individual appointed to serve on the Authority's 
governing body does not actually live within the specified residency limitations, ... 
[ o ]nly a court could remove the affected individual from office, having first 
determined that the residency requirement has not been met. To bring the matter 
before the court, a declaratory judgment or quo warranto action could be 
commenced; there may be other appropriate causes of action as well. 

Moreover, in an opinion of August 28, 1981, we commented that "[a ]lthough there is substantial 
question whether or not this councilman was duly elected, it would appear that the best procedure 
would be for an action of quo warranto to be brought to try his right to this office. A quo warranto 
hearing would also allow a South Carolina court to decide this State's view as to the legal issue 
involved." And, in Op. No. 77-92 (March 30, 1977), we said that 

[ w ]ith respect to the procedure for determining eligibility of one elected, ... the only 
means of achieving this is by a court determination sought by an individual with 
standing to determine the issue. Most probably, an action in the nature of 
quo warranto or a declaratory action would be a feasible means ofhaving such matter 
resolved. 

A quo warranto action is one brought in circuit court to try title to an office allegedly held 
by an officeholder. State v Stickley, 80 S.C. 64, 61 S.E. 211 (1908). The procedure forbringing a 
quo warranto action is set forth in§ 15-63-10 et~· of the Code. Section 15-63-60 provides that 

[a]n action may be brought ... by a private party interested on leave granted by a 
circuit judge against the parties offending in the following cases: 

(I) When any person shall ... unlawfully hold or exercise any public 
office ... created by the authority of this State. 
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Conclusion 

Thus, the votes or actions of the members of the Richland-Lexington Airport Commission 
in question would likely be deemed valid, notwithstanding the fact that such members may be 
appointed and serving in contravention of the statutory term limit. As members de facto, it has long 
been the law in South Carolina, as reflected in court decisions and the opinion of this Office that the 
official actions of these persons would be upheld with respect to third persons. 

Secondly, only a court could enforce the term limits mandated by§ 55-11-320. Such court 
action could be brought as a declaratory judgment action or more specifically as a quo warranto 
action to try title to the office. Section 15-63-60 authorizes a quo warranto action to be brought in 
the name of the State or upon the complaint of any private party on leave granted by a circuit judge 
against any person who " ... shall usurp, intrude into, or unlawfully hold or exercise any public 
office ... "in South Carolina. 

Robert D. Cook 
Assistant Deputy Attorney General 

RDC/an 


