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The State of South Carolina 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

HENRY McM.ASTER 
ATTORNEY GENERAL 

The Honorable Brian White 
Member, House of Representatives 
436-A Blatt Building 
Columbia, South Carolina 292 I 1 

Dear Representative White: 

December 31, 2004 

You have asked for clarification regarding the enactment of Act No. 289 of 2004. In 
particular, your questions concern the waiver from the Continuing Professional Education 
requirement found in Section 42-2-250. Your first question relates to whether Act No. 289of2004 
applies retroactively to Certified Public Accountants currently on waiver from the Continuing 
Professional Education (CPE) requirement. By way of background, you state the following: 

[u]nder the prior law, accountants were able to elect a waiver of Continuing 
Professional Education (CPE) hours based on practicing as a Certified Public 
Accountant in the State of South Carolina. The license period under the prior law ran 
from July I si of a given year to June 301

h of the next year in accordance with the State 
fiscal year. In the instant law, by virtue of a CPA on CPE waiver having renewed 
their license under the prior law effective July 1, 2004, that licensing period would 
end June 30, 2005. Under the new law, the licensing period commences January 151 

and runs for a calendar year. My reading of the law suggests that the person currently 
on CPE waiver for the period July 1, 2004 to June 30, 2005 status would not change 
until January 1, 2006 when they would need to start complying with the mandatory 
forty ( 40) hour CPE per year for calendar year 2006 in order to maintain their license 
under the law as restated by S 687. The Board of Accountancy has, by letters to each 
CPA, PA and Accounting Practitioner, sought to retroactively apply the law and 
make it effective for the current licensing period which I feel is inappropriate as the 
law was effective upon its signing by Governor Sanford on July 22, 2004 and has no 
retroactivity provision. 

Your second question concerns whether the revocation of an Accountant's license upon 
failure to complete the requisite CPE hours now required as a result of the passing of Act No. 289 
of 2004 constitutes a violation of due process or an unconstitutional taking under the Fifth 
Amendment. You note that: 
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[t]he prior law for a period in excess of twenty (20) years has allowed CPE 
waiver. Without discussion or qualification by way of grand-fathering the people 
who have a CPA certificate and have enjoyed the status of being on CPE waiver for 
number of years, the new law suddenly takes the position that the CPA certificate 
must either be surrendered or the CPE house completed. Let me remind you that the 
CPA certificate is not a license but a certificate. Each CPA certificate is numerically 
controlled and is unique to the individual it was issued to. Black's Law dictionary 
defines "certificate" as a written assurance, or official representation, (a) that some 
act has or has not been done, or some event occurred, or some legal formality has 
been complied with. I know for a fact that continuing professional education waivers 
are alive and well in other licenses issued by the State of South Carolina, including 
insurance brokers' licenses and real estate brokers' licenses. It seems to me that 
taking away the position that had been attained and maintained by some individuals 
in excess of twenty (20) years is a violation of due process and equality under the 
law. As you know, the CPA certificate is issued only upon rigorous educational 
requirements, two years apprenticeship, and the passage of a three-day exam, which 
averages six times for the average applicant to pass. It seems to me that such a 
rigorous requirement for obtaining this certificate makes it more than a piece of paper 
to hang on the wall, but an entitlement such as a graduate degree in my thinking. For 
the State to allow the Board of Accountancy to summarily take away the status of 
CPE waiver and insist on CPA certificate holders to either submit to the continuing 
education hours they do not desire or need as they are not practicing as such, or to 
give their certificates back to the State, appears to me to be a taking under the 5th 
Amendment that would require compensation that the State cannot and does not need 
to be forced to pay. 

Law I Analysis 

With respect to your first question as to whether the statute applies retroactively with respect 
to fulfilling the CPE requirements, we are of the opinion that it does. Generally speaking, there is 
a presumption that statutory enactments are to be considered prospective rather than retroactive in 
their operation unless there exists a specific provision or a clear legislative intent to the contrary. 
Hercules Inc. v. South Carolina Tax Commission, 274 S.C. 137, 262 S.E.2d 45 (1980). Statutes are 
not to be applied retroactively unless that result is so clearly compelled as to leave no room for 
doubt. Hyderv. Jones, 271 S.C. 85, 245 S.E.2d 123 (1978). However, if a statute is remedial, it may 
be applied retroactively when it creates new remedies for existing rights or enlarges rights of persons 
under disability, unless it violates a contractual obligation, creates a new right, or divests a vested 
right. Hooks v. Southern Bell Telephone and Telegraph Company, 291 S.C. 41, 351 S.E.2d 900 
(1986). 

In this instance, Act No. 289 of 2004 contains express language which emphasizes the 
General Assembly's intent to apply the terms of the statute retroactively. Section 2(C) of the Act 
provides as follows: 
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A certified public accountant or a public accountant, who is currently on waiver, or 
holding an inactive or retired inactive license, has one hundred eighty days from this 
act's effective date to apply to the Board of Accountancy for permanent emeritus 
status, as provided for in Section 40-2-270 of the 1976 Code, as amended by Section 
1 of this act, or to reactivate the license with no penalty. 

A court would most likely construe this express language to reflect an intent on the part of 
the General Assembly that the Act apply to those individuals holding a valid CPE waiver prior to 
the Act's being signed into law. The result would be that those individuals who had secured a valid 
CPE waiver under the old law would no longer enjoy the rights of that waiver after January 1, 2005. 
Those individuals, according to the language of the statute, would possess two options: either they 
could apply for permanent emeritus status pursuant to Section 40-2-270 or reactivate their license 
without penalty. 

Even should a court finds that the foregoing express language does not mandate application 
to those presently holding a valid CPE waiver, we are, nevertheless, of the opinion that the statute 
is remedial in nature and therefore should still apply to those persons. We have previously 
concluded that a licensing statute is remedial in nature and should be liberally construed in order to 
effectuate the Legislature's purpose. Op. S.C. Atty. Gen., March 30, 2004. Moreover, courts have 
held that licensing of professions is generally regarded as a valid exercise of the State's police power. 
South Carolina State Board of Dental Examiners v. Breeland, 208 S.C. 469, 38 S.E.2d 644 (1946). 
Furthermore, it lies within the State's police power to require continued education to individuals I 
already practicing within a particular profession. Dantzler v. Callison, 230 S. C. 7 5, 94 S.E.2d 177, 
188 (1956); See also, Hawker v. People of New York, 170 U.S. 189, 18 S.Ct. 573, 42 L.Ed. 1002 
(1989). Because State regulation of professional licensing is a valid exercise of police power, we 
believe that a court would consider the terms of Act 289 to be remedial in nature and, therefore, find 
that the Act should be applied to require that Section 2(C) be met. The result would be that th e 
individuals who held a valid waiver prior to the enactment of Act No. 289 of2004 would be affec d 
by the passage of the statute and would be required to meet the CPE requirements. Therefore, eit er 
by virtue of the State's valid exercise of its police power or by way of the above-referenced ex pr ss 
statutory language contained in Act 289, it is very likely that the Act was intended to apply to th se 
individuals holding a valid CPE waiver prior to provision's passage. We believe it is very likely that 
a court would so conclude. 

With respect to your second question concerning the revocation of the CPE waiver as an 
unconstitutional taking, we are of the opinion that the statute does not deprive the affected 
individuals of any vested rights and is therefore not unconstitutional. In South Carolina, legislative 
acts are presumed constitutional. An act of the legislature will be upheld as constitutional unless 
language in the Act plainly reveals conflict with the Constitution. Dantzler v. Callison, 230 S.C. 7 5, 
94 S.E.2d 177, 188 (1956). The rationale employed to analyze this question closely resembles that 
used by the courts in the video poker cases. The United States Supreme Court has held that an 
interest that depends totally upon regulatory licensing is not a property interest which is a 
compensable under the taking clause. Mitchell v. United States, 7 F.3d 212 (Fed.Cir. 1993). The 
right to operate video poker machines were deemed completely dependent upon the regulatory 
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scheme and not inherent rights. Mibbs v. South Carolina Department of Revenue, 337 S.C. 601, 
606, 524 S.E.2d 626; See also Rick's Amusement, Inc. v. State, 351 S.C. 352, 570 S.E.2d 155. 
Therefore, gaming devices are recognized as being legitimately within the State's police power and 
are subject to control or to being subjected to forfeiture. Westside Quick Shop, Inc. v. Stewart, 341 
S.C. 297, 534 S.E.2d 270. 

Employing a similar rationale, courts from other jurisdictions have held that no person can 
acquire a vested right to continue to practice in a business, trade, or profession, which is subject to 
the State's police power. State v. Hovorka, 100 Minn. 249, 110 N.W. 870, 871, 8 L.R.Q., N.S., 
1272, 1273. The South Carolina Supreme Court has adopted this view and has held that when the 
granting of a license to practice a profession is the method undertaken by the State, it is within the 
police power of the State to make further regulations and restrictions for the public good. Dantzler 
v. Callison, 230 S.C. 75, 94 S.E.2d 177, 188 (1956). As mentioned earlier, the State may, as a valid 
exercise of its police power, require that those professionals licensed in the trade must receive 
continuing education. Id. Thus, we are of the opinion that nothing in the language of the statute 
plainly conflicts with the Constitution. Furthermore, the rights of accountants or other professionals 
to continue to practice their trade or profession is not deemed by the courts to be a vested right and, 
therefore, application of statutory changes regarding the requirement for licensure may 
constitutionally be applied to those already licensed. See,~ Romero v. Selcke, 216 Ill.App.3d 138, 
576 N.E.2d 276 (1991) [application of statute requiring foreign-educated nurses to pass foreign 
nurses examination as prerequisite to taking state exam for licensure to nurses who had already 
passed state licensing exam did not violate due process]; Wineblad v. Dept. of Registration & 
Education, 161 Ill.App.3d 827, 515 N.E.2d 705 (1987) [retroactive, application of statute requiring 
physician's assistants to achieve national certification as condition of retaining their licenses did not 
violate due process rights of physician assistants licensed before amendment of statute]; Ficarra v. 
Dept. of Regulatory Agencies. Div. of Ins., 849 P.2d 6 (Colo. 1993) [Division of Insurance's 
nonrenewal ofbail bondsman licenses because bail bondsman incurred felony convictions or served 
sentence upon such conditions in past ten years impaired no vested rights of bail bondsmen and, 
thus, was not an unconstitutional retrospective application of Bail Bondsman Act]. 

Therefore, consistent with the rationale employed in the video poker cases, as well as that 
used in other jurisdictions with respect to professional licensure requirements, we conclude that the 
State validly may, as an exercise of its police power, eliminate the CPE waiver without violating the 
constitutional rights of those possessing the waiver. As there is no vested right to practice one's 
profession, there is no vested right to possess a CPE waiver. See Gersch v. Ill. Dept. of Profess. 
Regulation, 308 Ill.App.3d 649, 720 N.E.2d 672 (1999) [social worker's substantive due process 
rights not violated by omission of "grandfather clause" exempting him from educational 
requirements, right to licensure is not a "fundamental right" and establishment of mandatory 
advanced educational requirements is rationally related to legitimate state interest of protecting 
public health and safety]. 

Even if a court were to find that accountants had some property interest in practicing their 
profession or in holding a right to waive continued education, the provisions found within the statute 
and actions taken by the South Carolina Board of Accountancy would suffice to provide those 
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individuals affected with sufficient due process if their license were to be revoked for failure to 
comply with the CPE requirement. Courts have found no violation of due process was when notice 
of further education requirements for real estate brokers was published twice in local newspapers 
and accompanied by notification letters sent to real estate offices, approved schools, and boards of 
realtors but not sent directly to the brokers themselves. Graham v. New Jersey Real Estate 
Commission, 217 NJ.Super. 130, 524 A.2d 1321 (1987). Similarly, courts have found no violation 
of due process when an Accountant's recertification was denied because he failed to meet his 
continued education requirements. Sullivan v. Carignan, 73 3 F .2d 8 (1st Cir. 1984 ). Here, the statute 
provides that an individual will be given one hundred eighty days to either apply for emeritus status 
or reactivate his license. Thus, in one sense the Act is not really retroactive at all, but delayed 
somewhat to allow time for compliance. Even presuming, however, that the statute is retroactive 
in the sense that it changes the terms oflicensure of those with valid CPE waivers, you indicated that 
letters had been sent to all CPA's, PA's and Accounting Practitioners, informing them of the recent 
changes to the law. Pursuant to the new law, accountants enjoying waiver are merely obligated to 
conform to valid requirements if they wish to continue practicing in South Carolina. The statute 
provides persons with what a court is likely to find is a reasonable opportunity to comply with the 
new law (180 days) and provides ample notification in that the changes were mailed directly to all 
accountants. Based upon our reading of the statute, as well as the steps taken by the board to notify 
those affected, it is our opinion that a court would likely conclude that there is no violation of due 
process or other constitutional rights .. 

Conclusion 

We are of the opinion that CPA's, PA's, and Accounting Practitioners neither possess a 
vested right in the continued practice of their profession nor a vested right in the possession of a CPE 
waiver. The right to licensure is not a fundamental right and thus is subject to reasonable exercises 
of the State's police power. Because the State has, pursuant to its police power, validly exercis 
its right to modify a professional licensing statute, it may apply the terms of that statute to tho e 
currently enjoying CPE waiver status either by express language contained within the statute or y 
virtue of the fact that the statute is remedial in nature. See, State of Indiana ex rel. Indiana State d. 
of Med. Examiners v. Judd, 554 N.E.2d 829, 832 (Ind. 1990) [licensing statute is remedial in natu e, 
seeking "to cure the mischief caused by dentists whose knowledge is outdated .... "] Accordingly, 
we find that it is constitutional for the those individuals currently enjoying CPE waiver status to be 
required by virtue of the passage of Act No. 289 of2004 to comply with the terms of the statute, as 
discussed above, or risk possible forfeiture of their accounting license. 

~~ 
Robert D. Cook 
Assistant Deputy Attorney General 


