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The State of South Carolina 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

HENRY McMAsn:R 
ATTORNEY GENERAL 

The Honorable Dwight A. Loftis 
Member, House of Representatives 
520-A Blatt Building 
Columbia, South Carolina 2921 1 

Dear Representative Loftis: 

February 24, 2004 

You have requested an opinion concerning S.C. Code Ann. Section 59-63-70. By way of 
background, you state the following: 

I recently received a telephone call regarding a bill that was passed into law in 2002 
regarding the rights of students to participate in club soccer programs at the same 
time they are playing for their school. The High School League has rules prohibiting 
a player in school from "dually participating" in the same sport at the same time for 
an outside team. The telephone calJ I received described the actions of a local high 
school soccer coach who instructed his players that if they intended to play on his 
soccer team at school then they would have to quit the club teams by Monday (this 
directive was given last week). I would like to request from you an ... opinion on 
whether SC Code of Laws 59-63-70 would render the coach's decision impermissible 
by violating the rights of students protected under state law. 

Law I Analysis 

We agree with your conclusion that§ 59-63-70 renders the coach's decision impermissible 
by violating the rights of students protected under state law. 

Sectlon 59-63-70 provides as follows: 

[ d]uring the season for any high school league sport except for football , a student, 
while a member of a school squad or team engaged in an interscholastic sport except 
for football , may become a member or participate in an organized team that is 
independent of the school's control as long as the participation does not interfere 
with the scheduled league games or practices of the school squad or team. A school 
or student shall not be decJared ineligible for participation in an interscholastic high 
school league sport except for football because of participation of a student as a 
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member of an organized team independent of the school's control during the 
interscholastic sport's season. Any student participating on both a school squad or 
team and an independent squad shall have on file with the school's athletic director 
a statement signed by the parent or guardian indicating their child or children have 
permission to participate on both teams and signed by the independent coach 
acknowledging that the student's participation shall not interfere with the scheduled 
league games or practices. 

The provisions of this section do not participate on a school football team and 
an organized football team independent of the school's control. 

Act No. 321, § 2 of 2002, subsequently codified as § 59-63-70, enabled South Carolina to 
join other surrounding states to allow so-called "dual participation" by a student, i.e. simultaneously 
playing on both a high school team as well as a club team. The purpose of the legislation, as we 
understand it, was to allow students to participate both in school-sponsored as well as club­
sponsored games in every sport except football where the seasons of the two teams may overlap, so 
long as such participation does not interfere in scheduled school games or practices. 

In answering your question, several principles of statutory construction are pertinent. The 
primary objective in construing statutes is to determine and effectuate legislative intent if possible 
to do so. Bankers Trust of South Carolina v. Bruce, 275 S.C. 35, 267 S.E.2d 424 (1980). A statute 
must receive a practical, reasonable, and fair interpretation consonant with the purpose, design and 
policy of the lawmakers. Caughman v. Cola. Y.M.C.A., 212 S.C. 337, 47 S.E.2d 788 (1948). 
Words used must be given their plain and ordinary meaning without resort to subtle or forced 
construction either to limit or expand the statute's operation. Where the terms of a statute are clear 
and unambiguous, the court must apply those terms according to their literal meaning. Paschal v. 
State Election Commission, 317 S.C. 434, 454 S.E.2d 890 (1995). 

Moreover, asnotedbyourSupremeCourtin State ex rel. Thompson v. Seigler, 230 S.C. 115, 
94 S.E.2d 231, 233 (1956), the powers of the General Assembly are plenary and it may enact such 
legislation as is not expressly or by clear implication prohibited by the State Constitution. Finally, 
an administrative agency possesses no power or authority to add to or materially alter a statute. 
South Carolina Tax Commission v. South Carolina Tax Board of Review, 278 S.C. 556, 299 S.E.2d 
489 (1983). Administrative agencies or officers may only implement the statutory provisions 
enacted by the General Assembly, not rewrite or disregard it. Banks v. Batesburg Hauling Co., 202 
S.C. 273, 24 S.E.2d 496 (1943). 

The terms of§ 59-63-70 are clear and unambiguous and leave no room for doubt. Such 
statute requires that a student, while a member of a school team may participate on a club team 
(except football) "as long as participation does not interfere with the scheduled league games or 
practices of the school squad or team." Moreover, a school or student shall not be declared ineligible 
for participation in an interscholastic high school league sport (except for football) because of the 
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student's participation "as a member of an organized team independent of the school's control (such 
as a club team) during the interscholastic sports season." 

Accordingly, so long as the requirements of § 59-63-70 are met - i.e. the student's 
participation in club sports does not interfere with scheduled league games or practices of the team 
- neither the High School League nor a school district, school or school official may interfere with 
the student's right to participate in club sports as guaranteed by the statute. Indeed, consistent with 
§ 59-63-70, the High School League's Constitution provides that "[p ]articipation on an outside team 
during a sport season is permitted in all sports except football." See, Constitution of South Carolina 
High School League, A-24. 

Conclusion 

Therefore, as to your specific question, the soccer coach in question could not lawfully 
require the players participating on club teams to cease such participation. Assuming the 
requirements of§ 59-63-70 (concerning non-interference with schedule or practice) are met, the 
students would have a statutorily protected right to participate in club sports. 

Very truly yours, 

/20--
Robert D. Cook 
Assistant Deputy Attorney General 
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