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The State of South Carolina 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

HENRY McMAsTE.R 
ATI'ORNEY GENERAL 

Thomas M. Boulware, Esquire 
Attorney for the City of Barnwell 

and the Town of Williston 
Post Office Box 248 
Barnwell, South Carolina 29812 

Dear Mr. Boulware: 

February 4, 2004 

In a letter to this office you raised several questions regarding S. C. Code Ann. Section 17-13-
45 (2003) which states 

When a law enforcement officer responds to a distress call or a request for assistance 
in an adjacent jurisdiction, the authority, rights, privileges, and immunities, including 
coverage under the workers' compensation laws, and tort liability coverage obtained 
pursuant to the provisions of Chapter 78, Title 15, that are applicable to an officer 
within the jurisdiction in which he is employed are extended to and include the 
adjacent jurisdiction. 

In responding to your question, several principles of statutory construction are relevant. First 
is the fundamental rule of construction that requires that legislative intent must be ascertained and 
given effect. State v. Martin, 293 S.C. 46, 358 S.E.2d 697 (1987). Such legislative intent must 
prevail if it can reasonably be discovered from the language used. The legislative wording is 
construed in light of the General Assembly's intended purpose. State ex re. McLeod v. Montgomery, 
244 S.C. 308, 136 S.E2d 778 (1964). The statute as a whole must receive a reasonable, practical 
and fair interpretation consistent with the purpose, design and policy of the lawmakers. Caughman 
v. Columbia Y.M.C.A., 212 S.C. 337, 47 S.E.2d 788 (1948). ln determining the meaning of a 
statute, it is proper to consider other statutory provisions relating to the same subject matter. 
SouthernRailwayCompanyv. S.C. StateHighwayDepartment,237 S.C. 75, 115 S.E.2d685 (1960). 

Several state statutes allow for expanded jurisdiction for law enforcement officers outside 
of their regular jurisdictions. See: S. C. Code Ann. Section 23-1-210 (1989) (temporary transfer of 
law enforcement officer to work in another municipality or county); S.C. Code Ann. Section 23-1-
215 (1989) (agreements authorized between multiple law enforcement agencies for purpose of 
criminal investigation); S.C. Code Ann. Section 17-13-40 (2003) (expanded law enforcement 
jurisdiction when in pursuit of offender); S.C. Code Ann. Section 5-7-120 (Supp. 2003) 
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(municipalities authorized to send law enforcement officer to other political subdivisions upon 
request in emergency situations). In an opinion of this office dated January 19, 1998, it was 
determined that Section 17-13-45 was " ... another statute which extends police jurisdiction to respond 
to distress calls from an adjacent jurisdiction." In an opinion of this office dated May 17, 2001 it 
was determined that pursuant to Section 17-13-45, a municipal officer would be authorized to 
respond to a distress call from a highway patrolman. The opinion commented that"( a )s the language 
of Section 17-13-45 places no limitation on the source of the distress call, a municipal officer would 
be authorized to respond to such a call from a highway patrolman." Therefore, these opinions 
illdicate that Section 17-13-45 serves as a basis for expanded territorial jurisdiction of a law 
enforcement officer. 

You first asked whether or not there are any jurisdictional limitations placed upon a 
municipal police officer to respond to a "distress call" from an adjacent jurisdiction or a "call for 
assistance". You indicated that the only adjacent jurisdiction to the City of Barnwell would be 
Barnwell County since no municipality joins the City of Barnwell. You asked whether Section 17-
13-45 allows a municipal police officer from the City of Barnwell to go into the county to answer 
a distress call or call for assistance but not to enter the incorporated town limits of any other county 
municipality. As provided by Section 17-13-45, a law enforcement officer is authorized to respond 
to a distress call or a request for assistance in an adjacent jurisdiction. The term "adjacent" was 
defined in an opinion of this office dated April 6, 1995 as "near to or neighboring." Black's Law 
Dictionary defines the term "adjacent" as "lying near or close to; sometimes, contiguous; 
neighboring ... Adjacent implies that the two objects are not widely separated, though they may not 
actually touch." Consistent with such, it appears that the County of Barnwell could be considered 
an "adjacent jurisdiction" to the City of Barnwell. If no other municipalities are considered close 
by or neighboring, it appears that such municipalities would not come within the definition of an 
"adjacent jurisdiction". Therefore, consistent with the above, a Barnwell city police officer would 
be authorized to go into the county to answer a distress call but would not be authorized to respond 
to such calls from other incorporated towns within Barnwell County. Of course, the other statutory 
provisions such as those cited previously may be an appropriate basis to allow for expanded police 
jurisdiction in such circumstances. 

As to your question regarding whether a municipal police officer could respond to a distress 
call or call for assistance from a central dispatch, Section 17-13-45 is silent as to how such distress 
calls are generated. However, it appears that distress calls would not necessarily be limited to calls 
from an officer but may be generated by a central dispatch in order to be effective. As noted 
previously, this office has issued an opinion that a municipal police officer would be authorized to 
respond to a distress call from a highway patrolman. As to your question regarding whether Section 
17-13-45 allows an off-duty municipal police officer to respond to a distress call, I am unaware of 
any restriction in such provision limiting its applicability to officers on duty. Therefore, it is my 
opinion that an off-duty municipal police officer could respond to a distress call. As to whether a 
response to an assistance call is discretionary or mandatory, absent some understanding between the 
affected jurisdictions that a response would be mandatory, I am unaware of any basis to indicate that 
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a response is mandatory. Instead, it appears that a response to such a call would be discretionary 
with the individual officer. 

With kind regards, I am, 

Very truly yours, 

(J cJJr( ;fl cJ1_ 
Charles H. Richardson 
Senior Assistant Attorney General 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

;~:£)'~ 
ltobert D. Cook 
Assistant Deputy Attorney General 


