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The State of South Carolina 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

HENRY M CMASTER 
AlTORNEY GENERAL 

The Honorable John M. Knotts, Jr. 
Senator, District No. 23 
Post Office Box 142 
Columbia, South Carolina 29202 

Dear Senator Knotts: 

March l 0, 2004 

In a letter to this office you indicated that it is your information that an individual will be 
ticketed for parking in a handicapped space at the University of South Carolina even if that 
individual has a handicap tag posted within the vehicle. You asked for clarification of the 
handicapped parking law in this State. 

S.C. Code Ann. Section 56-3-1960 (Supp. 2003) provides that 

( l) Any person who is handicapped as defined in this article must be allowed to park 
in metered or timed parking spaces without being subject to parking fees or fines. 
This section bas no appl ication to those areas or during those times in which the 
stopping, parking, or standing of all vehicles is prohibited or which are reserved for 
special types of vehicles. As a condition to this privilege, a vehicle must display a 
distinguishing license plate which must be issued by the department, pursuant to this 
section, Section 56-3-1910, or Section 56-3-1110, for vehicles registered to the 
disabled person. 

(2) Any agency, organization or facility that transports a disabled or handicapped 
person or any person who is handicapped as defined in this article may apply to the 
department for issuance of a temporary or permanent distinguishing placard to be 
designed by the department...The placard must be used on vehicles transporting the 
disabled person in lieu of the distinguishing license plate issued pursuant to 
subsection (1) of this section. When the placard is displayed on the driver's side 
dashboard of a vehicle, all parking rights and privileges extended to vehicles 
displaying a distinguishing license plate issued pursuant to subsection (1) of this 
section are applicable to the vehicle. 

S.C. Code Ann. Section 56-3-1970 (Supp. 2003) provides that 
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(i)t is unlawful to park any vehicle in a parking place clearly designated for 
handicapped persons unless the vehicle bears the distinguishing license plate or 
placard provided in Section 56-3-1960. 

(i)t is unlawful for any person who is not handicapped or who is not transporting a 
handicapped person to exercise the parking privileges granted handicapped persons 
pursuant to Section 56-3-1960. 

Consistent with such provisions, an individual whose vehicle displays a distinguishing license plate 
or placard as specified in Section 56-3-1960 is authorized to lawfully park in any parking place 
clearly designated for handicapped persons. However, such authorization does not apply to a person 
who is not handicapped or who is not transporting a handicapped person. Therefore, as to your 
situation, an individual can lawfully park in a handicapped space at the University of South Carolina 
if that individual has the referenced handicapped license plate or placard posted within the vehicle 
as long as that person is handicapped or transporting a handicapped person. 

With kind regards, I am, 

Charles H. Richardson 
Senior Assistant Attorney General 
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~obert D. Cook 
Assistant Deputy Attorney General 


