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I Dear Jeff: 

I
; 
' 
·, 

In a letter to this office you questioned whether a state constable employed by a county clerk 
of court for the purpose of providing service of process in certain cases can drive a vehicle equipped 
with a blue light. Enclosed please find a recent opinion of this office dealing with the same issue 
which is responsive to your question. That opinion stated that in order to use a blue light, the vehicle 
must be one used primarily for law enforcement purposes. If the vehicle is not so used a majority 
of the time, a blue light may not be used. The opinion concluded that the vehicle of the referenced 
individual employed by the clerk of court's office could not be equipped with a blue light. 

In your next question you referenced S.C. Code Ann. Section 23-11-1 lO(A)(S) (2003) which 
requires that a candidate for sheriff have a designated number of years of experience as a "certified 
law enforcement officer" along with a designated number of years of secondary education. That 
provision states that "(f)or purposes of this section, a 'certified law enforcement officer' is a person 
who has been issued a certificate as a law enforcement officer pursuant to Section 23-6-400(0)( 1 ). " 
You asked whether an individual running for the office of sheriff must possess a current, valid 
certification as a law ·enforcement officer and be currently employed as a law enforcement officer 
or can that individual be retired from and no longer be employed as a law enforcement officer, 
having at one time been issued a certificate as a law enforcement officer. 

It is a cardinal rule of statutory construction that the primary purpose in interpreting statutes 
is to ascertain the intent of the General Assembly. State v. Martin, 293 S.C. 46, 358 S.E.2d 697 
(1987). A statute must receive a practical, reasonable and fair interpretation consonant with the 
purpose, design and policy of the lawmakers. Caughman v. Columbia Y.M.C.A., 212 S.C. 337, 47 
S.E.2d 788 ( 1948). Words must be given their plain and ordinary meaning without resort to subtle 
or forced construction to limit or expand the statute's operation. State v. Blackmon, 304 S.C. 270, 
403 S.E.2d 660 (I 990). Additionally, a statute will be construed to avoid an absurd result. Any 
statute must be interpreted with common sense to avoid unreasonable consequences. United States 
v. Rippetoe, 178 F.2d 735 (4th Cir. 1949). A sensible construction ra.ther than one which leads to 
irrational results, is always warranted. McLeod v. Montgomery, 244 S.C. 308, 136 S.E.2d 778 
(1964) . 
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Consistent with such, it appears that Section 23-11-110 (A)(S) should be read to conclude 
that an individual running for sheriff must have at one time been issued a certificate as a law 
enforcement officer and therefore have acquired the necessary years of experience as a certified law 
enforcement officer. Therefore, an individual may currently be retired and no longer employed as 
a law enforcement officer and offer for sheriff if that individual otherwise has been issued a 
certificate as a law enforcement officer and gained the necessary years of experience in the past. To 
construe such provision otherwise would be to limit candidates for sheriff to only those individuals 
currently serving as a law enforcement officer. Such would arguably be an absurd result, 
inconsistent with the intent of the General Assembly in enacting such legislation. 

You next asked whether an individual may be qualify in another State under the provisions 
of Section 23-11-110 in order to run for sheriff. Again, Section 23-11-l lO(A)(S) requires that a 
candidate for sheriffhave a designated number of years of experience as a "certified law enforcement 
officer" along with a designated number of years of secondary education. That provision states that 
"( f)or purposes of this section, a 'certified law enforcement officer' is a person who has been issued 
a certificate as a law enforcement officer pursuant to Section 23-6-400(0)(1 )." Section 23-6-
400(0)(1) defines "law enforcement officer" as 

... an appointed officer or employee hired by and regularly on the payroll of the State 
or any of its political subdivisions, who is granted statutory authority to enforce all 
or some of the criminal, traffic, and penal laws of the State and who possesses, with 
respect to those laws, the power to effect arrests for offenses committed or alleged 
to have been committed. 

The term "of the State" must be construed as applying only to South Carolina with the result that an 
individual may not qualify as a law enforcement officer in another State in order to run for sheriff. 

If there are any questions, please advise. 

Sincerely, 

Charles H. Richardson 
Senior Assistant Attorney General 

Enclosure 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Robert D. Cook 
Assistant Deputy Attorney General 


