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The State of South Carolina 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

HENRY McMASTER 
ATTORNEY GENERAL 

The Honorable William E. Sandifer, III 
Assistant Majority Leader 
South Carolina House of Representatives 
518-B Blatt Building 
Columbia, South Carolina 29211 

Dear Representative Sandifer: 

May6, 2004 

You have requested an opinion from this Office concerning "preneed" funeral contracts, 
particularly in regards to the sale and delivery of caskets. You indicate that retailers are taking 
advantage of unsuspecting South Carolinians by the system of individuals purchasing caskets and 
then having them stored for future use. It is your understanding that a number of entities are selling 
caskets to customers in a "preneed" situation and are having the customer sign a form claiming 
delivery of the merchandise, but in reality the caskets are being stored in warehouses for future use. 
You have questioned the propriety of such practice. 

In reviewing your question, several statutory provisions are relevant. S.C. Code Ann. Section 
32-7-10(3) defines a "preneed funeral contract" as: 

[A] contract, which has for its purpose the furnishing or performance of funeral 
services, or the furnishing or delivery of personal property, merchandise, services of 
any nature in connection with the final disposition of a dead human body, to be 
furnished or delivered at a time determinable by the death of the person whose body 
is to be disposed of, but does not mean the furnishing of a cemetery lot, crypt, niche, 
mausoleum, grave marker or monument. (emphasis added). 

S.C. Code Ann. Section 32-7-20(A)(l) requires that: 

All payments of money made to any person upon any agreement or contract or any 
series or combination of agreements or contracts, but not including the furnishing of 
cemetery lots, crypts, niches, mausoleums, grave markers or monuments, which has 
for a pmpose the furnishing or performance of funeral services, or the furnishing or 
delivery of personal property, merchandise, or services of any nature in connection 
with the final disposition of a dead human body, to be furnished or delivered at a 
time determinable by the death of the person whose body is to be disposed of, are 
held to be trust funds. (emphasis added). 
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Subsection (C) of such provision states: 

All payments made under the agreement, contract, or plan are and remain trust funds 
with the financial institution until the death of the beneficiary and until the delivery 
of the merchandise and full performance of all services called for by the agreement, 
contract, or plan, except where payment is made pursuant to Section 32-7-30. 
(emphasis added). 

In considering your question, several rules of statutory construction are relevant. It is the 
cardinal rule that the primary purpose in interpreting statutes is to ascertain the intent of the General 
Assembly. State v. Martin, 293 S.C. 46, 358 S.E.2d 697 (1987). A statute must receive a practical, 
reasonable, and fair interpretation consonant with the purpose, design and policy of the lawmakers. 
Caughman v. Cola. Y.M.C.A., 212 S.C. 337, 47 S.E.2d 788 (1948). Words must be given theirplain 
and ordinary meaning without resort to subtle or forced construction to limit or expand the statute's 
operation. State v. Blackmon, 304 S.C. 270, 403 S.E.2d 660 (1990). 

The plain and unambiguous language of Sections 32-7-20(A) and (C), which govern 
payments made on preneed funeral contracts, appears to prohibit the practice of contracting to sell 
a casket before it is needed by the purchaser/beneficiary at the time of death, and subsequently 
storing the casket for future use. If the casket covered by the contract is not delivered immediately, 
then the contract becomes a "preneed funeral contract" in that it is "a contract ... for ... the furnishing 
or delivery of personal property, merchandise ... to be furnished or delivered at a time determinable 
by the death of the person" as provided in Section 32-7-10(3). Pursuant to Section 32-7-20(A)(l), 
all payments of money in such circumstances are to be held as trust funds which pursuant to 
subsection (C) are to remain as trust funds ''until the death of the beneficiary and until the delivery 
of the merchandise."1 

The language of Subsections 32-7-20(A) that "all payments of money" on a preneed funeral 
contract are "held to be trust funds," is contravened by the practice of selling a casket on a preneed 
basis, removing the casket from inventory, and storing it for future use. In such a case, the money 
paid under the contract is not held in trust until needed, but actually spent for a casket which it then 
stored instead of being transferred to a seller. This Office reached the same conclusion on this 
practice in an opinion dated June 5, 1987 which stated that 

1As you point out in your Jetter, new language in H.3617 which was ratified on March 10, 
2004, provides that the State Board of Funeral Service must revoke the license of a funeral home or 
funeral director who "is licensed to sell preneed funeral contracts and fails to deposit the funds 
collected in trust in a federally insured account as required by Section 32-7-20(H)." 
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If an individual purchases merchandise such as a casket or vault from a funeral home 
and removes the merchandise from the funeral home, no problem is presented. If, 
however, the individual preselects a casket or vault and the funeral home or other 
entity, upon payment, removes the merchandise from its inventory and stores the 
merchandise, the preneed burial contract laws would be violated since the 
merchandise has been removed from inventory and, in essence, the payment under 
the contract or agreement has been spent rather than placed in a trust fund in a 
financial institution. 

Accordingly, this Office advises that the referenced practice of selling caskets in a "preneed" 
situation with the customer signing a form claiming delivery of the casket but where in reality, the 
casket is stored in a warehouse for future use constitutes a violation of both the plain language and 
the legislative intent behind the state statutes on preneed funeral contracts. 

If there is anything further, please advise. 

Sincerely, 

clJe# V!J JJ~ 
Charles H. Richardson 
Senior Assistant Attorney General 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

' 

1C\~SJ,~ 
Robert D. Cook 
Assistant Deputy Attorney General 


