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The State of South Carolina 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

HENRY MCMASTER 
ATIORNEY GENERAL 

Charlie J. Blake, Jr., Esquire 
Florence County Attorney 
City County Complex 
180 North Irby Street 
MSC-SS 
Florence, South Carolina 29501 

Dear Mr. Blake: 

November 18, 2004 

In a letter to this office you referenced that Florence County has imposed by ordinance a 
thirty dollar road system maintenance fee which is collected throughout the year along with the 
payment of vehicle taxes. A portion of the revenue collected goes into the county general fund and 
is used to assist in the funding of the Public Works Department. The remaining revenue goes to a 
special revenue fund which is divided among Florence County Council members to be spent within 
their respective districts pursuant to a set of guidelines subject to the approval of a majority of the 
Florence County Council. Surplus funds for each district are carried over annually in the 
individual's district account to the next fiscal year. You have requested an opinion on the legality 
of the carryover of the surplus road system maintenance fee funds to the next fiscal year. 

A prior opinion of this office dated November 13, 2003 dealt with the matter of discretionary 
funds in Florence County. That opinion concluded that a court would likely conclude that decisions 
as to the use ofdiscretionary funds should not be delegated to individual county council members. 
Instead, the opinion determined that "State law requires county council as a body, not individual 
members thereof, to determine how county funds are expended." You indicate that the decisions as 
to the spending of the discretionary funds referenced in your letter are subject to the approval of a 
majority of the County Council. 1 

1In Brown v. County of Hony, 308 S.C. 180, 417 S.E.2d 565 (1992) the State Supreme 
Court determined that a fifteen dollar road maintenance fee charged on motor vehicles in Horry 
County was a valid service charge authorized by S.C. Code Ann. § 4-9-30. The Court further 
determined that since the fee was specifically allocated for road maintenance, it was a service 
charge rather than a tax. 
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The referenced November, 2003 opinion also recognized "the broad discretion which county 
council possesses in the spending and appropriation of county funds." That opinion referenced a 
prior opinion dated October 22, 1996 which noted that "(i)t goes without saying that the decision to 
spend money by a county council involves considerable discretion." Another opinion dated March 
31, 1997 also recognized the "broad discretion" of county councils in the spending and appropriation 
of county funds. 

As to the matter of discretionary spending by county council members which results in a 
surplus being created, my research has not found any authority or statute suggesting that a surplus 
itself is inherently illegal. Indeed, the Idaho Supreme Court in its decision in V-1 Oil Company v. 
State Tax Commission, 733 P.2d 729 (Idaho, 1987) determined that a statute authorizing counties 
to carry forward a surplus from year to year instead of reducing taxes was constitutional. Instead of 
being illegal, the matter of a surplus appears to be a discretionary matter allowed or authorized by 
the governing body itself. In this instance, by not prohibiting any surplus, the council, which 
controls spending, has allowed a surplus to exist. 

Prior opinions of this office have recognized the legitimacy of carrying forward surplus funds 
by county governing bodies in certain situations. An opinion dated March 17, 1978 determined that 

There are no statutes or constitutional provisions presently in force which require that 
the entire amount of a tax levy collected for school purposes, even though in excess 
of the school board's requirements, must be paid over to the school board in the fiscal 
year in which it was collected ... (I)t is our opinion that the carrying forward of the 
surplus school funds to use in a subsequent fiscal year for school purposes does not 
constitute ... an impermissible diversion. 

Another opinion dated March 16, 1983 determined that not only was a county council permitted to 
carry over unappropriated surplus funds to the school board budget for the following year, it was 
required to do so by statute. But see: Op. Atty. Gen. dated June 24, 1980 ("We find no authority that 
permits the collection of a charge, fee or tax without a need therefor ... Fees or charges ... for the use 
of its landfill should not be retained from year to year so as to constitute surplus funds for investment 
purposes."). 

In an opinion of this office dated June 3, 2003 it was indicated that the carrying forward of 
a surplus "did not constitute ... an impermissible diversion." As stated at 64A C.J.S. Municipal 
Corporations§ 1632, "(a)n appropriation is not a mandate to spend." In Parker v. Bates, 216 S.C. 
52, 56 S.E.2d 723, 726 (I 949), the State Supreme Court determined that "(g)enerally, where a 
surplus remains after the accomplishment of the purpose for which an appropriation is made, it may 
bedivertedtoothercauses .... " Similarly, in Cox v. Bates, 237 S.C. 198, 116 S.E.2d 828, 835 (1960), 
the Court ruled that " .. .it is generally the law ... that where a surplus remains after payment of 
appropriations, it may be appropriated to other purposes." 
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Consistent with the above, in my opinion, members of the Florence County Council in 
making decisions regarding spending possess the discretion to control and direct spending in their 
respective county as they see fit. Such decisions regarding spending would include maintaining a 
surplus where funds allow. However, while having allowed a surplus to exist, the County Council 
would not be precluded from ending such practice. As determined in a prior opinion of this office 
dated March 24, 1989, one of the most basic rules is that one legislature may not bind its successors 
by its legislative acts. Similarly, one council cannot bind another council in discretionary spending. 
Therefore, a future council would be authorized to make spending decisions which would eliminate 
any surplus if such was desired. Such discretion would range from utilizing any surplus to fund 
specific appropriations or projects or to reduce taxes if such is what the particular council would 
prefer. 

If there are any questions, please advise. 

Sincerely, 

cituJ~J;t. 12 ~ {~ 
Charles H. Richardson 
Senior Assistant Attorney General 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

~()p~ 
Robert D. Cook 
Assistant Deputy Attorney General 


