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The State of South Carolina 
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

HENRY McMAsn:R 
ATTORNEY GENERAL 

David L. Tedder, Esquire 
City Attorney for Hardeeville 
P.O. Box 1282 
Beaufort, S.C. 29901-1282 

Dear Mr. Tedder: 

April 4, 2005 

You have inquired as to the constitutionality of a City of Hardeeville Ordinance imposing 
a user fee upon certain fire protection and emergency medical services. In your letter, in part, you 
explain that: 

The City is bisected by 1-95, Highway 17 and 278, and has a disproportionate number 
of emergency calls resulting from high speed traffic accidents involving non­
residents. We often have 18 wheelers who crash, overturn, spill contents and cause 
huge clean-up and traffic control problems which our small city is ill equipped 
financially to bear. 

You further explain that in response to the increased financial burden, the City enacted the 
ordinance which charges a user fee for fire and emergency medical services for both residents and 
non-residents in specific situations. Finally, you add that your inquiry into the constitutionality of 
the ordinance stems from the fact that recently the City had received responses from numerous 
insurers who had denied claims based upon the alleged unconstitutionality of the ordinance. You 
include a sample of such a letter with your inquiry. The letter simply claims that the "ordinance is 
not constitutional nor is it in compliance with State Statutes regarding motor vehicle accidents" but 
provides no further explanation as to the grounds for this claim. We contacted a representative from 
the insurance company regarding the company's conclusion. Apparently, the company believes the 
ordinance is unconstitutionaJ because it violates equal protection to charge non-residents a user fee 
while not requiring residents to pay the same fee. 

Law I Analysis 

Sections 5-7-60, 6-1-330 and 4-21-10 are especially pertinent to your inquiry. These 
provisions authorize the imposition of user fees, including the provision of fire protection and 
emergency medical services. Section 5-7-60 generally authorizes a municipality to furnish services 
and specifically provides: 
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Any municipalitymayperform any ofits functions, furnish any ofits services, 
except services of police officers, and make charges thereof and may participate in 
the financing thereof in areas outside the corporate limits of such municipality by 
contract with any individual, corporation, state or political subdivision or agency 
thereof or with the United States Government or any agency thereof, subject always 
to the general law and Constitution of this State regarding such matters, except within 
a designated service area for all such services of another municipality or political 
subdivision, including water and sewer authorities, and in the case of electric service, 
except within a service area assigned by the Public Service Commission pursuant to 
Article 5 of Chapter 27 of Title 58 or areas in which the South Carolina Public 
Service Authority may provide electric service pursuant to statute. For the purposes 
of this section designated service area shall mean an area in which the particular 
service is being provided or is budgeted or funds have been applied for as certified 
by the governing body thereof. Provided, however, the limitation as to service areas 
of other municipalities or political subdivisions shall not apply when permission for 
such municipal operations is approved by the governing body of the other 
municipality or political subdivision concerned. 

Section 6-1-330 generally authorizes a municipality to impose user fees for services rendered 
and provides: 

(A) Local governing body, by ordinance approved by a positive majority, is 
authorized to charge and collect a service or user fee. A local governing body must 
provide public notice of any new service or user fee being considered and the 
governing body is required to hold a public hearing on any proposed new service or 
user fee prior to final adoption of any new service or user fee. Public comment must 
be received by the governing body prior to the final reading of the ordinance to adopt 
a new service or user fee. A fee adopted or imposed by a local governing body prior 
to December 31, 1996, remains in force and effect until repealed by the enacting local 
governing body, notwithstanding the provisions of this section. 

(B) The revenue derived from a service or user fee imposed to finance the provision 
of public services must be used to pay costs related to the provision of the service or 
program for which the fee was paid. If the revenue generated by a fee is five percent 
or more of the imposing entity's prior fiscal year's total budget, the proceeds of the 
fee must be kept in a separate and segregated fund from the general fund of the 
imposing governmental entity. 

(C) If a governmental entity proposes to adopt a service or user fee to fund a service 
that was previously funded by property tax revenue, the notice required pursuant to 
Section 6-1-80 must include that fact in the text of the published notice. 
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Section 4-21-10 specifically authorizes the city to provide fire and emergency services and 
to charge a fee for such services as follows: 

The governing body of any county may by ordinance or resolution provide that the 
county shall provide fire protection services, ambulance services and medical clinic 
facilities. Services may be provided by use of county employees and equipment or 
by contract with municipalities or private agencies. Counties may contract with water 
and sewer authorities to make provision for fire protection services. As used in this 
act "private agencies" shall include but not be limited to nonprofit corporations 
organized pursuant to Chapter 35 of Title 33 and financed in whole or in part by the 
Farmers Home Administration. 

A special tax, fee or service charge may be levied against property or occupants 
thereof in areas receiving such services. Proceeds of such taxes, fees or service 
charges shall be used to defray the cost of providing the particular service for which 
they are levied, including the fulfillment of contract obligations with municipalities 
and private agencies. 

Any municipality may by resolution choose not to participate in any such services or 
facilities provided such resolution is filed with the county governing body within 
ninety days after written notice is given the municipal governing body. The written 
notice shall specify the nature of the services to be rendered and the level of taxes to 
be levied. 

We begin our analysis with the principle that a municipal ordinance is presumed valid. 
Scranton v. Willoughby, 306 S.C. 421, 412 S.E.2d 424 (1991). An ordinance will not be declared 
invalid unless it is clearly inconsistent with general state law. Hospitality Assn. of S. C. v. County 
a/Chas., 320 S.C. 219, 464 S.E.2d 113 (1995). Furthermore, anyordinancemustbedemonstrated 
to be unconstitutional beyond all reasonable doubt. Southern Bell Telephone and Telegraph Co. v. 
City of Chas., 285 S.C. 495, 331S.E.2d333 (1985). As noted in a prior opinion of this Office, dated 
January 3, 2003, " ... keeping in mind the presumption of validity and the high standard which must 
be met before an ordinance is declared invalid, while this office may comment upon constitutional 
problems or a potential conflict with general law, only a court may declare an ordinance void as 
unconstitutional, or preempted by or in conflict with a state statute. Thus, ... an ordinance may 
continue to be enforced unless and until set aside by a court of competent jurisdiction." 

Our Supreme Court has developed a two-part test to determine whether a municipal 
ordinance is constitutional. First, the court must determine whether the municipality has the power 
to enact such an ordinance. Hospitality Ass 'n. of South Carolina, Inc. v. County of Charleston, 
supra. Second, if it is found that the municipality has the power to enact the ordinance, the court 
must determine whether the ordinance violates the Constitution or the direct laws of the State. Id. 
Upon review, and applying the high standard necessary for a court to declare an ordinance 
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unconstitutional, it is our opinion that a court would conclude that the ordinance in question is 
constitutionally valid. The ordinance is, in our opinion, neither beyond the power of the municipality 
to adopt, nor in conflict with the general laws or constitution. 

Section 5-7-60 clearly authorizes a municipality to perform "any of its functions" and 
"furnish any of its services, except services of police officers." The Hardeeville ordinance 
specifically imposes a user fee for fire and emergency medical services provided by the town which 
is authorized pursuant to Section 4-21-10. Furthermore, Section 6-1-330 authorizes a municipality 
to "charge and collect a service or user fee" so long as the revenues are ''used to pay costs related to 
the provision of the service or program for which the fee was paid." Section 6-1-330 (A), (B). Upon 
review of the statutory law, we thus believe that the Town of Hardeeville possesses the power to 
provide the aforementioned services for a reasonable fee. 

It has been argued by the insurance company's representative that the ordinance is 
unconstitutional because it violates the Equal Protection Clause. We have previously stated that 
equal protection challenges to municipal ordinances have generally not been successful. See, Op. 
Atty. Gen. July 17, 1989. The courts have found that the requirements of equal protection are 
satisfied if (1) the classification bears a reasonable relationship to the legislative purpose sought to 
be effected; (2) the members of the class are treated alike under similar circumstances and 
conditions; and (3) the classification rests on a reasonable basis. Smith v. Smith, 291 S.C. 420, 354 
S.E.2d 36 (1987). 

Our Supreme Court addressed the Equal Protection question in Sloan v. City of Conway, 34 7 
S.C. 324, 555 S.E.2d 684 (2001). There, the Court rejected the argument that a municipality 
possesses a duty to charge reasonable rates for water to non-resident customers. Citing Childs v. City 
ofCoumbia, 87 S.C. 566, 70 S.E. 296 (1911) which had upheld an out-of-city water rate which was 
four times that of residents, the Court in Sloan concluded that "[a ]bsent a specific legislative 
directive, there is no reasonable rate requirement for service to nonresidents." 347 S.C. at 330. The 
Court further held that any service at all to nonresidents "arises only from contract." Id. at 331. 
Thus, according to the Sloan Court, "[b ]ecause City has no duty to charge reasonable rates other than 
by agreement, and its rates comply with this agreement, summary judgment was properly granted." 
Id. at 331. 

With respect to any Equal Protection argument, the Court likewise rejected such contention. 
In the Court's view, Equal Protection is not violated, if"there is any reasonable basis to support" a 
legislative classification. Id., no. 10. The Court noted that "[h]ere out-of-city customers pay no 
taxes to City and this is a reasonable basis for disparate treatment." With respect to any argument 
that the disparate charges to out-of-city customers violate the Due Process Clause, the Court 
dismissed such argument, noting that"[ r ]aising revenue is a legitimate governmental goal and selling 
water at higher rates to customers who do not pay taxes is rationally related to this goal. Id. 
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In this instance, the insurance company states that the company is especially concerned with 
what is referred to as the unfair treatment of non-residents. The ordinance provides that residents 
are exempted from paying a user fee for certain services because those services are funded through 
collection of city taxes. City ofHardeeville, Ordinance Number 2004-5-6A. However, residents are 
required to pay a user fee when the service provided exceeds that which their taxes cover. On the 
other hand, non-residents are required to pay for all fire and emergency services rendered to them 
by the city because they pay no taxes to the city. Viewed in to to, we conclude, based upon Sloan and 
Childs, that there is no equal protection violation, because residents and non-residents are paying for 
all of the services rendered. 

Finally, the insurance company contends that the city ordinance violates State statutes 
regarding motor vehicle accidents. The ordinance does not appear to attempt to circumvent or 
change any of the State law regarding motor vehicle accidents. Nor do any of the statutes appear to 
limit a municipality's ability to collect a user fee for fire and emergency medical services rendered 
by the municipality in the event of a motor vehicle accident. In fact, as noted early, Section 4-21-10 
specifically authorizes a city to collect a user fee for fire protection and emergency medical services. 
Therefore, we conclude that it is very unlikely a court would conclude that the city ordinance violates 
State law regarding motor vehicle accidents. 

Conclusion 

Accordingly, we agree with your conclusion expressed in your recent letter that the 
Ordinance in question is valid. We advise that the City of Hardeeville' s ordinance which imposes 
a user fee on both non-residents as well as residents (to the extent municipal taxes do not pay for 
such services) is authorized by State statute as a valid municipal power. In our opinion, the 
Ordinance is neither unconstitutional, nor a violation of State law regarding motor vehicle accidents. 

Very truly yours, 

~~ 
Robert D. Cook 
Assistant Deputy Attorney General 


