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The State of South Carolina 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

HENRY McMA.sn:R 
ATfORNEY GEi"<ERAL 

Jolm G. Felder, Esquire 
Elloree Town Attorney 
Post Office Box 346 
St. Matthews, South Carolina 29135 

Dear Mr. Felder: 

August 24, 2005 

In a letter to this office you requested an opinion on a matter concerning the authority of the 
Water Commission of Elloree in relation to the authority of the Mayor and Town Council. As set 
forth in your letter, 

The Town of Elloree has a Mayor and Council form of government and it also has 
a Water Commission. This Commission is a creature of statute and its members are 
elected by the citizens of the Town. The Town is in the process of calling a 
referendum to abolish the Commission. In the meantime, a situation has arisen 
whereby Calhoun County wishes to contract with the Town of Elloree to extend 
waterlines and services from the Town located in Orangeburg County to citizens who 
live in Calhoun County. The question is whether the contracts should be between the 
Town of Elloree signed by the Mayor and its Clerk or by the Water Commission. 

Also a question of a contract has come to light for expansion of water services with 
the Lake Marion Regional Water Authority and which entity should sign the contract. 
There is no dispute that nobody can pledge the full faith and credit of the Town or 
borrow money except the Mayor and Council through proper ordinances or 
resolution. Also, there would be no doubt until changed by vote of the citizens of the 
Town and an act confirming same by the General Assembly that the water system is 
operated by the Water Commission. 

Referencing such you have asked who can contract for these expansions. You also asked whether 
the governing body of the Town of Elloree is the appropriate entity to sign these contracts and make 
the agreements on behalf of the Town. You commented that the Town owns the property that makes 
up the water system . 
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In responding to your questions, I would note that this office has issued numerous opinions 
regarding commissioners of public works and a review of such opinions is helpful in responding to 
your questions. However, consistent with an opinion of this office regarding the commissioners of 
public works system dated May 23, 1973, " ... the law in this area is far from settled and has been the 
subject of heated litigation. Thus, it is impossible to reach absolutely definitive answers to your 
questions." 

A prior opinion of this office dated September 26, 2002 provided background information 
on the Elloree Water Systems Board of Commissioners (''the Board"). Such opinion states that: 

The Town of Elloree's Board of Public Works was created by special election on 
October 29, 1924. Afterwards, the construction of a sewer system was authorized as 
an extension of the Waterworks System. Pursuant to then Section 59-364 of the Code 
of Laws of South Carolina 1962, by an Ordinance adopted by Council on June 15, 
1964, the Waterworks System and the Sewer System were combined into a single 
system as the Water System of the Town of Elloree. The Commission operates 
pursuant to Title 5 Chapter 31 of the South Carolina Code of Laws as amended. 

The opinion recognized that Chapter 31 of Title 5 of the Code is the chapter governing municipal 
electric, water, natural gas, and sewer systems in South Carolina. The opinion noted that in 
municipalities in which there are no boards of commissioners of public works, the powers and 
responsibilities of controlling the public works generally rests with the town council. See: S.C. Code 
Ann. § 5-31-230. Such provision lists the municipalities which do not have a board of 
commissioners of public works. Elloree is not included inasmuch as it does have such a board. 1 

The opinion further states that a board of commissioners of public works derives its authority 
in part from Section 5-31-250, which reads: 

The board of commissioners of public works of any city or town may purchase, build 
or contract for building any waterworks or electric light plant authorized under 
Article 7 of this chapter and may operate them and shall have full control and 
management of them. It may supply and furnish water to citizens of the city or town 
and also electric, gas or other light and may require payment of such rates, tolls and 
charges as it may establish for the use of water and light. 

1That opinion dealt with the question of whether the Town Council can prohibit the Water 
Commission Board from instituting new water and sewer rates. The opinion concluded that the 
Board " ... has the sole responsibility for determining the rates to be charged for its services and 
need not obtain the Council's approval or concurrence before setting rates." 
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That opinion also commented that this office has consistently indicated in prior opinions that the 
commissioners of public works have all powers necessarily incident to the operation and 
management of a water works system. See Ops. Atty. Gen. dated May 23, 1973, October 23, 1961 
and August 19, 1959. An opinion dated February 10, 1959 determined that by the provisions of 
Section 5-31-250, commissioners of public works " ... are vested with control and management of 
public utilities under their jurisdiction ... This power is exclusive." See also: Spartanburg v. Blalock, 
223 S.C. 252, 75 S.E.2d 361 (1953); Town of Myrtle Beach v. Suber, 225 S.C. 201, 81 S.E.2d 352 
(1954). 

Similarly, an opinion of this office dated July 16, 1966 citing that same statute concluded that 
" ... full control and management of a municipal system is in a Board of Commissioners of Public 
Works." As stated by an opinion of this office dated May 5, 1966, " ... the Board of Commissioners 
is given the full control and management of the municipal waterworks system ... (and) ... a city 
council...has no authority or power in the management of a municipal waterworks." 

Expansion of a municipal water system is provided for by statute. Pursuant to S.C. Code 
Ann.§ 5-31-1510 

(u)pon the written request of any property owner requesting the city or town to 
extend to him water and sewer service and agreeing to pay the cost thereof the city 
or town may provide such service and levy an assessment against the property of the 
owner so requesting such service for the costs thereof. 

Additionally, pursuant to S.C. Code Ann.§ 5-31-1910, 

Any city or town in this State owning a water or light plant may, through the proper 
officials of such city or town, enter into a contract with any person without the 
corporate limits of such city or town but contiguous thereto to furnish such person 
electric current or water from such water or light plant of such city or town and may 
furnish such water or light upon such terms, rates and charges as may be fixed by the 
contract or agreement between the parties in this behalf, either for lighting or for 
manufacturing purposes, when in the judgment of the city or town council it is for the 
best interest of the municipality so to do. No such contract shall be for a longer 
period than two years but any such contract may be renewed from time to time for 
a like period. 2 

2Special exceptions to such statute are provided for municipalities of certain populations. 
See: S.C. Code Ann. §§ 5-31-1710, 5-31-1920 and 5-31-1930. 
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A prior opinion of this office dated August 19, 1959 dealt with the question of whether a 
Board of Commissioners could take unilateral action to extend a water and sewer system beyond the 
corporate limits. That opinion concluded that 

... the Board of Commissioners is an agency of the municipality and is the proper 
official for purposes within ... (present Section 5-31-191 O) ... to enter into contracts for 
extension of the water system to contiguous areas beyond the corporate limits. The 
Town Council, however, is charged also with the responsibility of approving such an 
extension in accordance with the best interests of the municipality, and no such 
contract should be entered into except upon approval of the Town Council. 

Consistent with such, in my opinion, any contract to extend water services would be between 
the individuals or entities seeking such extension and the Water Commission. However, as pointed 
out in the referenced opinion, the Elloree Town Council would have to approve of any such 
extension. 

If there are any questions, please advise. 

Sincerely, 

Cfu? ft( !Zl~ 
Charles H. Richardson 
Senior Assistant Attorney General 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

~P·~ 
Robert D. Cook 
Assistant Deputy Attorney General 


