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The State of South Carolina 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

H £NRV M cMAs-rt R 
ATT'OR!'IEY GE:-;ERAL 

Sammy G. Diamaduros, Esquire 
Union County Attorney 
108 West South Street 
Union, South Carolina 29379 

Dear Mr. Diamaduros: 

December 13, 2005 

In a letter to this office you questioned whether Union County Ordinance Section 2-204 is 
enforceable in its current form. You explained that subsections (a) and (b) of the ordinance indicate 
that a person may not serve more than two consecutive terms; however, subsection (c) appears 
contradictory with respect to whether such provisions should apply retroactively or prospectively. 
Specifically, you inquire as to whether subsections (a) and (b) are enforceable as this ordinance 
stands or whether subsection (c) renders the entire ordinance invalid. 

Several principles of statutory construction are pertinent to your inquiry. The cardinal rule 
of statutory interpretation is to ascertain and give effect to a council's intent. State v. Martin, 293 
S.C. 46, 358 S.E.2d 697 (1987). Intent is typically determined by applying the words used in their 
usual and ordinary significance. Martin v. NationwideMut. Ins. Co. , 256 S.C. 577, 183 S.E.2d 451 
( 197 l ). The words of an ordinance must be given their plain and ordinary meaning without resort 
to subtle or forced construction to limit or expand the statute's operation. Bryant v. City of 
Charleston, 295 S.C. 408, 368 S.E.2d 899 (1988). Additionally, courts must apply the clear and 
unambiguous terms of an ordinance according to their literal meaning. State v. Blackmon, 304 S.C. 
270, 403 S.E.2d 660 (1991). 

This Office has also recognized the longstanding principle that a municipal ordinance is 
presumed valid and an ordinance will not be declared invalid unless it is clearly inconsistent with 
general state law. Hospitality Assn. ojS.C v. Countyo_(Chas., 320 S.C. 219, 464 S.E.2d 113 (I 995); 
Scranton v. Willoughby, 306 S.C. 42 I, 412 S.E.2d 424 (1991). Furthermore, any ordinance must be 
demonstrated to be unconstitutional beyond all reasonable doubt. Southern Bell Telephone and 
Telegraph Co. v. City of Chas., 285 S.C. 495, 331 S.E.2d 333 (1985). As noted in a prior opinion 
of this Office, dated January 3, 2003, " .. . keeping in mind the presumption of validity and the high 
standard which must be met before an ordinance is declared invalid, while this office may comment 
upon constitutional problems or a potential conflict with general law, only a court may declare an 
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ordinance void as unconstitutional, or preempted by or in conflict with a state statute. Thus, ... an 
ordinance may continue to be enforced unless and until set aside by a court of competent 
jurisdiction." 

Union County Ordinance Section 2-204 provides for a term limitation on an individual 
appointed by the Union County Council as a member of a board, committee or commission. Section 
2-204 provides as follows: 

(a) No person who is appointed as a member of a board, committee, or commission 
by the county council shall be eligible to serve more than two (2) consecutive terms 
as a member of such board, committee or commission. 

(b) Any person having served two (2) consecutive terms as a member of a board, 
committee or commission appointed by the county council shall be eligible for re­
appointment after the passage of one full term after the end of the last term of such 
member 's service. 

( c) This section shall apply retroactively from the date of its enactment to all current 
members, boards, committees and commissions appointed by the county council and 
any person having served two (2) consecutive terms as such member shall be 
ineligible for re-appointment until passage of the time period specified in paragraph 
(b) above. 

This section shall apply prospectively from the date of its enactment and the 
limitations enumerated herein shall apply only to those persons appointed after the 
effective date hereof and any person so appointed shall be eligible to serve two (2) 
consecutive terms before becoming ineligible for re-appointment. 

This section shall apply retroactively from the date of its enactment to the extent that 
any person serving as a member of a board, committee or commission appointed by 
the county council may complete the term in which he or she is then serving and shall 
be eligible to serve one (1) additional consecutive term as such member before he or 
she becomes ineligible for re-appointment to a consecutive term. 
(Ord. of 12-11-96) 

In my opinion, the ordinance, while confusing and redundant in some respects, is 
enforceable. It is apparent that the intent was to provide new appointees two full terms in office and 
as to those serving in office, these individuals were to serve only their present term and an additional 
term. Of course, inasmuch as you indicated that the ordinance was adopted in 1996, while the 
apparent intent was to make provisions for both new appointees and those then serving in office, its 
applicability to individuals in office at that time would appear to be a moot point. 
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Part of the confusion appears to be the result of the placement of the paragraphs in the 
ordinance. First, subsection (a) provides that no individual appointed by the county council shall 
be eligible to serve more than two consecutive terms in the office to which he was appointed. 
Furthermore, subsection (b) clearly provides that an individual who has served two consecutive 
terms shall not be eligible for re-appointment until the passage of one full term after the end of his 
last term of office. 

In my opinion, the order of the paragraphs makes the ordinance confusing. It appears that 
the paragraph which states "(t)his section shall apply prospectively from the date of its enactment 
and the limitations enumerated herein shall apply only to those persons appointed after the effective 
date hereof and any person so appointed shall be eligible to serve two (2) consecutive terms before 
becoming ineligible for re-appointment" should be read in conjunction with paragraph (a). The 
paragraph that states "(t)his section shall apply retroactively from the date of its enactment to the 
extent that any person serving as a member of a board, committee or commission appointed by the 
county council may complete the term in which he or she is then serving and shall be eligible to 
serve one (1) additional consecutive term as such member before he or she becomes ineligible for 
re-appointment to a consecutive term" should be read in conjunction with paragraph (b ). Construing 
such ordinance in that manner would appear to eliminate any ambiguity as to the construction of the 
ordinance. As a result, it is my opinion that the ordinance is enforceable. 

With kind regards, I am, 

Sincerely, 

<!RJ,,ff~ 
Charles H. Richardson 
Senior Assistant Attorney General 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

j~;{-p,~ 
Robert D. Cook 
Assistant Deputy Attorney General 


