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The State of South Carolina 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

HENRY MCMASTER 
A'TTORNEV GENERAL 

The Honorable Michael A. Pitts 
Member, House of Representatives 
3 72 Bucks Point Road 
Laurens, South Carolina 29360 

Dear Representative Pitts: 

June 10, 2005 

By letter, you request an opinion as to the applicability of Jacob's Law to churches. In your 
letter, you express the belief that churches are only subject to Jacob 's Law when transporting 
children for specific school related activities. Therefore, you interpret Jacob 's Law as inapplicable 
when churches are transporting youth groups to events unrelated to school activities. Finally, you 
request an opinion in order that churches not in compliance with the statute may comply with the law 
if need be. 

Law I Analysis 

Jacob 's Law was introduced following an incident in which a Heathwood Hall Episcopal 
School 15-passenger van, which was transporting children as part of its summer program, coll ided 
with a tanker causing the death of 6-year-old Jacob Strebler. It was later discovered that the 15-
passenger van did not meet the federal safety standards established for school buses. ln response, 
the General Assembly enacted Jacob 's Law during the 2000 Session. The Governor signed this 
legislation into law on May 26, 2000. Jacob's Law amended the South Carolina Code of Laws by 
adding Sections 56-5-195 and 56-5-196. Section 56-5-195 provides: 

(A) Effective July 1, 2000, any entity transporting preprimary, primary, or secondary 
school students to or from school, school-related activities, or child care, and 
utilizing a vehicle defined as a ''school bus" under 49 U.S.C. Section 30125, as 
defined on April 5, 2000, must transpo11 these stu~knts in a vehicle meeting federal 
school bus safety standards, as contained in 49 U.S.C. Section 30101, et seq., or any 
successor statutes, and all applicable federal regulations. Nothing in this section 
prohibits the transportation of children to or from child care in nonconfonning 
vehicles by a State of South Carolina human service provider or pub I ic transportation 
authmity as long as each child is accompanied by a parent or legal guardian whose 
transportation is in connection with his work, education. or trairung. 
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(B) Notwithstanding subsection (A) of this section, any vehicle that is purchased 
before July 1, 2000, and is utilized to transport preprimary, primary, or secondary 
students to or from school, school-related activities, or child care is not subject to the 
requirements contained in subsection (A) of this section until July 1, 2006. A vehicle 
that is purchased on or after July 1, 2000, and is utilized to transport preprimary, 
primary, or secondary students to or from school, school-related activities, or child 
care is subject to the requirements contained in subsection (A) of this section once 
the vehicle is utilized for those purposes. 

(C) Before July 1, 2006, nothing in this section may be construed to create a duty or 
other obligation to cease utilizing nonconforming vehicles purchased before the 
effective date of this act. 

(D) To facilitate compliance with the provisions contained in this section, any entity 
contained in this section may purchase conforming vehicles under the State of South 
Carolina contracts for purchase of these vehicles. 

(E) Nothing in the section prohibits the transportation of students by common carriers 
that are not exclusively engaged in the transportation of school students or by the 
entities subject to this section which own or operate these vehicles. However, the 
motor carriage used by the common carrier or entity to transport students must be 
designed to carry thirty or more passengers. 

Section 56-5-196 further reads as follows: 

The parents or legal guardians of a student who is eligible to receive public 
school bus transportation must have the option of designating a child daycare center 
or other before or after school program as the student's origin or destination for 
school transportation. 

We have previously advised that it is probable that the General Assembly intended for 
Section 56-5-195 to apply to churches in certain respects. In a November 30, 2001 opinion, we 
explained that: 

[a] liberal reading of Section 56-5-195 would lend itself to an interpretation which 
include churches in those entities covered by its requirements. Particularly those 
churches which undertake to transport school-aged children to or fi'om school, 
school-related activities, or childcare [would likely be covered}. Our analysis, 
however, cannot end here as other factors must be taken into account interpreting this 
statute. As more fully addressed in the February 21, 2001, opinion, there are some 
indications that perhaps a more restrictive reading was intended. Accordingly, it is 
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my opinion that legislative or judicial clarification is needed to fully answer your 
question. See, Op. Atty. Gen. November 30, 2001. (emphasis added). 

It is our policy that previous opinions of this Office are not overruled or superseded unless 
clearly erroneous, or unless applicable law has changed. Ops. S.C. Atty. Gen. October 3, 1986. 
Thus, based upon your question we must determine whether the November 30, 2001 opinion should 
be superseded in accordance with this standard. We believe the November 30, 2001 opinion, as well 
as the February 21, 2001, opinion correctly stated the law. 

Of course, the cardinal rule oflegislative construction is to ascertain and effectuate legislative 
intent, whenever possible State v. Baucom, 340 S.C. 339, 531 S.E.2d 922 (2000). A statute as a 
whole must receive a practical, reasonable and fair interpretation consonant with the purpose, design 
and policy of the lawmakers. Caughman v. Cola. YMCA., 212 S.C. 337, 47 S.E.2d 788 (1948). 
Words must be given their plain and ordinary meaning without resort to subtle or forced construction 
to limit or expand the statute's operation. State v. Blackmon, 304 S.C. 270, 403 S.E.2d 660 (1991). 

As we recognized in the February 21, 2001 opinion, although the Act "as originally drafted, 
... was to apply only to public and private schools in the transportation of students," as "eventually 
passed, ... the Act is much more broadly written, applying to 'any entity transporting [students] to 
or from school, school related activities or child care .... "' Thus, we noted in the November 30, 2001 
opinion that certain situations or factual scenarios exist in which churches may well be covered by 
Jacob's Law, i.e. when "churches ... undertake to transport school-aged children to or from school, 
school related activities or child care." We further commented that inasmuch as Jacob's Law is a 
statute remedial in nature, a court would likely give the law a broad reading. Both opinions 
concluded that Jacob's Law is ambiguous; thus we recommended either judicial or legislative 
clarification to make clear the intent of the General Assembly with respect to the scope and reach 
of this legislation. 

It is also important to note that the November 30, 2001 opinion did not conclude that Jacob's 
Law was applicable to churches generally. We did not read the statute so broadly as to find that 
every church-related activity involving school-aged children is encompassed by the Act. Moreover, 
the February 21, 2001 opinion commented upon the meaning of the term "child care" as used in 
Jacob's Law. There, we noted that, while the statute would be entitled to a broad construction, a 
court could well interpret § 56-5-195 in conjunction with § 56-5-196. We stated as follows: 

... [a ]s mentioned above, statutes which are part of the same act are in pari materia 
and must be read together. In this case, § 56-5-195 applies to entities transpmiing 
students to or from school, school-related activities or daycare. Section 56-5-196 
(Section 2 of Act 301) provides that parents have the option to designate a "child 
daycare center or other before or after school program as the student's origin or 
destination for school transportation." Reading the two sections together could lend 
itself to the following interpretation: that § 56-5-195 applies to entities transporting 
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students to or from school, school-related activities, or child care facilities 
designated pursuant to§ 56-5-196. 

(emphasis added). 

The foregoing interpretation presented in the February 21, 2001 appears to be consistent with 
the language of§ 56-5-195 which speaks of "any entity" transporting "students to or from ... child 
care .... " It is also significant that the Legislature used the word "students" here, suggesting perhaps 
an intent to encompass only those activities of children who are acting in the capacity of a 
"preprimary, primary or secondary school" student, rather than covering all general recreational 
activities. Furthermore, the statute uses the phrase "to or from ... child care", again, indicating that 
the term "child care" was used in its more formal "daycare" sense rather than any activity in which 
school-aged children may be involved. These terms indicate that the Legislature's use of the phrase 
"child care" was not intended in any all-encompassing sense, but was more confined to the 
transportation of students to and from school, school-related activities or day care as generally 
defined in§ 56-5-196. 

It is also helpful to examine the title of Act No. 301 of2001 because" ... the title or caption 
of an act may be properly considered to aid in the construction of a statute and to show the intent of 
the Legislature." Op. S. C. Atty. Gen., October 15, 2004, citing Lindsay v. Southern Farm Bureau 
Cas. Ins. Co., 258 S.C. 272, 188 S.E.2d 374 (1972). Here, Act No. 301 states that the Act provides 
"That Any Entity Transporting Preprimary, Primary, Or Secondary School Students To or From 
Certain Locations ... "and utilizing a school bus, must do so in a school bus which meets certain 
safety requirements. (emphasis added). In addition, the Act's title states that this provision does not 
prohibit "The Transportation of Children To And From A Child Care Facility" in nonconforming 
vehicles, if each child is accompanied by a parent or legal guardian whose transportation is in 
connection with his work, education or training. Thus, the title of Act 301 strongly suggests that the 
term "child care" is used in the sense of a specific "location" and is a "facility" rather than an activity 
such as church-sponsored outing. 

As we indicated in our previous opinions, § 56-5-195 is admittedly ambiguous. However, 
the interpretation of "child care," suggested in the February 21, 200 I opinion, is certainly a 
reasonable construction. Such an interpretation is in accord with the language of the statute as well 
as the intent as expressed in the Act's title. Moreover, the General Assembly has not amended§ 56-
5-195 and -196 in light of that earlier interpretation. See, Op. S. C. Atty. Gen., December 30, 2004, 
referencing Scheff v. Township of Maple Shade, 149 N.J. Super. 448, 374 A.2d 43 (1977) [the 
absence of any legislative amendment following the issuance of an opinion of the Attorney General 
strongly suggests that the views expressed therein were consistent with the intent of the Legislature.]. 
Such absence of legislative change, in light of the views expressed in the February 21, 2001 opinion 
concerning the construction of the term "child care" is an indication that such interpretation was in 
accordance with the intent of the General Assembly in enacting Jacob's Law. 
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Conclusion 

Your question - the applicability of Jacob's Law to the situation of a church transporting 
youth groups to and from events unrelated to school activities, such as events at the beach or 
mountains - is a difficult one. As we have recognized in previous opinions, Jacob's Law is a 
remedial statute, designed to protect the safety of children, and will likely be broadly construed by 
a court. Moreover, as we emphasized in an opinion dated February 21, 2001, Jacob's Law "as 
originally drafted, ... was to apply only to public and private schools in the transportation of 
students ... ,"but"[ a ]s eventually passed, ... the Act is much more broadly written, applying to 'any 
entity transporting [students] to or from school, school related activities, or child care .... "' 

That having been said, it is our opinion that the February 21, 2001 opinion presented an 
interpretation of the term "child care" which a court is most likely to adopt. There, we noted that 
Jacob's Law could be interpreted as applying to entities "transporting students to and from school, 
school related activities, or child care facilities" designated pursuant to § 56-5-196. This 
construction of Jacob's Law, we believe, is most compatible with the language used in the statute, 
the rules of statutory construction, the Act's title, and the intent of the Legislature (as represented 
by no change in the statute since the opinion was issued in 2001 ). Thus, our reading of Jacob's Law 
is in agreement with yours - that the statute is inapplicable to churches transporting youth groups 
to church-related outings such as the beach or mountains. While Jacob's Law is applicable to "any 
entity" - including churches - the Legislature did not encompass situations beyond those expressly 
enumerated in the statute- the transportation of students to or from schools, school related activities 
or child care facilities. 

However, we have cautioned previously, and as the July, 2006 deadline for compliance with 
Jacob's Law nears, we repeat our advice: should the foregoing interpretation of the statute not be 
in accordance with legislative intent, the General Assembly should clarify the Law consistent with 
the true legislative purpose. Our opinion herein is advisory only. Either judicial or legislative 
clarification is required to remove the currently existing ambiguities in the statute. 

Very truly yours, 

;I ?t?~ )~ 
Robert D. Cook 
Assistant Deputy Attorney General 


