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T he State of South Carolina 

OFFICE OF TH E ATTORNEY GENERAL 

HENRY McM.AsTER 
A1TORNEY GENERAL 

Mr. William A. Frick 
Chester County Manager 
P. 0. Drawer 580 
Chester, South Carolina 29706 

Dear Mr. Frick: 

June 15. 2005 

In a letter to this office you indicated that currently Chester County has a council-manager 
form of government. However, a referendum was held during the last general election which may 
result in a change to the council-supervisor form of government. Presently, there are two declaratory 
judgments pending regarding this possible change of government. Because of such, you have 
questioned the status as of July 1, 2005 of the currently elected county treasurer and county auditor 
whose tenn s expire June 30, 2005. You have questioned who will carry out the duties of these 
offices after June 30 and have asked whether the individuals holding these two offices will remain 
in office pending resolution of the lawsuits regarding the change of government. 

The position of county treasurer was created by S.C. Code Ann. § 12-45-10 (2000). Pursuant 
to such provision, "(t)he Governor shall by and with the advice and consent of the Senate, appoint 
for each county in the State a cow1ty treasurer.'' Pursuant to S.C. Code Ann . § 12-45-20 (2000), 

(t)he county treasurer shall hold office for four years and until bis successor is 
appointed or elected and qualified . His te1m of office shall commence on the first 
day of July following his appointment or election .... 

The position of county auditor was created pursuant to S.C. Code Ann. § 12-39-10 (2000). Such 
provision states in part: 

(t)he Governor may, by and with the advice and consent of the Senate, appoint for 
each county in the State a county auditor, who shall hold his office for a tenn of four 
years and until his successor is appointed and qualified .... 

With the advent of home rule, pursuant to S.C. Code Ann.§ 4-9-60 (1986), 

(u)nder the council, council-supervisor and council administrator forms of 
government provided for in this chapter the county treasurer and the county auditor 
shall be electecl...Under the council-manager form the county treasurer and county 
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auditor shall serve out their unexpired terms but shall thereafter be elected or 
appointed as council shall by ordinance prescribe. 

You have indicated that Chester County presently operates under the county-manager form of 
government and, as authorized by Section 4-9-60, the positions of county treasurer and county 
auditor are now elected rather than appointed. The time for commencement of the county treasurer's 
and auditor's terms of office is the first day of July next following the treasurer's and auditor's 
election. See: S.C. Code Ann. § 4-11-10 (Supp. 2004). 

As set forth by Sections 12-45-20 and 12-39-10, a county treasurer and county auditor holds 
office until his successor is appointed or elected and qualified. A prior opinion of this office dated 
June 6, 2003 stated: 

With reference to the status of public officers whose set terms have expired, the 
Supreme Court in State ex rel. Lyon v. Bowden, 92 S.C. 393 at 400, 75 S.E. 866 
(1912), stated that " ... when a term of office is fixed by law at a term of years and 
until the appointment or election and qualification of a successor, the teffili. of the 

I 

incumbent does not end and there is no vacancy until the expiration of tne time 
named and the appointment or election and qualification of his successor." In 
recognizing a constitutional provision consistent with that now found in Article 17, 
Section 11, the Court also noted that "unless the words 'until their successors have 
been appointed and qualified' are to be erased from the Constitution, the time which 
may elapse between the expiration of the [term] and the actual [election] ... of the 
successor is as much a part of the specific term of office fixed by the Constitution as 
the [set term itself]." Id. 

See also: Op. Atty. Gen dated May 12, 1987. Therefore, in the situation you addressed, the 
individuals serving as county treasurer and county auditor by statute would hold over until their 
successors are appointed, elected or otherwise qualify. 

In Op. S.C. Atty. Gen., Op. No. 84-129 (November 5, 1984), we noted that "where a statute 
provides that an officer hold over until a successor is selected and qualifies, such period is as much 
a part of the incumbent's term of office as the fixed constitutional or statutory period." A person who 
by statute holds over until a successor is elected or appointed and qualifies is, in other words, a de 
jure officer. A de jure officer is one who is in all respects legally appointed or elected to the office 
and has qualified to exercise the duties of the office. See, Op. S.C. Atty. Gen., December 16, 2004. 
Therefore, in response to your question of who will carry out the duties of the offices of county 
treasurer and county auditor after June 30, in my opinion, the two individuals currently holding these 
two offices will remain in office pending resolution of the lawsuits regarding the change of 
government. 
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I would only add that even if there was no statute regarding an officer holding over, it was 
recognized by the State Supreme Court in Bradford v. Byrnes, 221 S.C. 255, 70 S.E.2d 228, 231 
(1952) that 

... in the absence of pertinent statutory or constitutional provision, public ... [officers] 

... hold over de facto until their successors are appointed or elected and qualify. 
Vacancy nevertheless exists in the sense that successors may be appointed or elected 
as may be provided by law, qualify and take the offices; but meanwhile the 
"holdovers" are entitled to retain the offices. As nature abhors a void, the law of 
government does not countenance an interregnum. 

Therefore, where no statute authorizing an officer to hold over is present, that officer serves in a de 
facto capacity. 

A "de facto" officer is "one who is in possession of an office, in good faith, entered by right, 
claiming to be entitled thereto, and discharging its duties under color of authority." Heyward v. Long, 
178 S. C. 351, 183 S.E. 145, 151 (1936). This office has consistently recognized that "(a)s an officer 
de facto, any action taken as to the public or third parties would be as valid and effectual as those 
actions taken by an officer de jure unless or until a court would declare such acts void or remove the 
de facto officer from office." Op. S.C. Atty. Gen., December 16, 2004. This office has indicated on 
numerous occasions that an individual may continue performing the duties of a previously held 
office as a de facto officer, rather than de jure, until a successor is duly selected. See Ops. S.C. Atty. 
Gen., December 23, 1996 and January 14, 1999 as examples thereof. In other words, the acts of a 
de facto officer "would not be void ab initio, but would be valid, effectual and binding unless and 
until a court should declare otherwise." Op. S.C. Atty. Gen., December 31, 1992. Accordingly, as 
to the individuals holding the offices of treasurer and auditor, even without the statute allowing them 
to hold over until their successors are appointed and qualified, their acts would, nevertheless, be 
valid while they continue to hold over in office. 

If there are any questions, please advise. 

Cl!:J~,'lf UcJJ-
Charles H. Richardson 
Senior Assistant Attorney General 

REVIEWED AND APPROVED BY: 
~. 

Al~ "--.. tv~ ~i 
Robe1i D. Cook 
Assistant Deputy Attorney General 


