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The State of South Carolina 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

HENRY McMAsrER 
ATfORNEY GEN£RAL 

The Honorable John M. Knotts, Jr. 
Senator, District No. 23 
500 West Dunbar Road 
West Columbia, SouthCarolina 29169 

Dear Senator Knotts: 

September 8, 2005 

By letter, you have requested an opinion regarding the applicability of the Lexington County 
1 % Sales Tax Option for Schools to businesses located outside the county limits. Attached, you 
provided a letter from a local business owner located in RicbJand County who claims to be adversely 
affected by the Lexington County sales and use tax. The business owner explains that, according 
to South Carolina Revenue Ruling 91-17 [ruling supported by Op. S.C. Atty. Gen. July 30, 1991 
(point of sale is the point of delivery)], he is required to collect and account for the tax on goods 
shipped or delivered to Lexington County. The business owner explains that the Department of 
Revenue's ruling is applicable to every county that imposes sale and use taxes. Furthermore, he 
notes, the more counties imposing these taxes, the more difficult it will be for business owners to 
account for the various county taxes. The result, he argues, is an "administrative nightmare" for 
businesses. Based upon the current interpretation, it is contended that businesses are required to 
account for the tax over the various counties and at their various rates. Finally, he explains, that if 
the point of sale were redefined as the seller's address, this would successfulJy alleviate the 
"administrative nightmare." Following our review, we advise that the Department's interpretation 
of the relevant statutes is reasonable and that a court would likely defer to such interpretation by 
DOR - the administrative agency charged with enforcement. Accordingly, we suggest legislative 
amendment as the best available recourse. 

Law/Analysis 

Pursuant to S.C. Code Ann. Section 4-10-350, the General Assembly has established that a 
sales and use tax levied by a county must be "administered and collected by the Department of 
Revenue in the same manner that other sales and use taxes are collected." In collecting such taxes, 
the Department of Revenue is authorized to make rules and regulations as are necessary. Section 
12-4-320 (1) provides that the Department may ... 
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(1) make rules and promulgate regulations not inconsistent with law, to aid in the 
performance of its duties. The department may prescribe the extent, if any, 
to which these rules and regulations must be applied without retroactive 
effect; 

Pursuant to South Carolina Revenue Ruling # 91-17, the Department of Revenue clarified 
the requirements placed upon businesses in the collection of sales and use taxes. Prior to DOR's 
ruling, it was unclear as to whether retailers doing business across county lines were subject to those 
counties' various sales and use taxes. The Department found that if certain criteria are met, a retailer 
making deliveries of tangible personal property is required to collect a use tax if the county of 
delivery was subject to a sales and use tax. According to the Ruling, if the retailer is using its own 
vehicles to deliver goods to an outside county, the retailer is required to collect the outside county's 
use tax when any of the following criteria are met: 

(a) 

(b) 

(c) 

(d) 

[t ]he retailer maintains, temporarily or permanently, directly or by subsidiary, 
an office, warehouse, distribution house, sales house, other place ofbusiness, 
or property in the county. 
The retailer or a subsidiary has, temporarily or permanently, an agent, 
salesman, or employee operating with in the county. 
The retailer advertises, on an regular basis, via advertising media located in 
the county (e.g. newspapers, television, radio). 
The retailer advertises, on a regular basis, via advertising media located 
outside the county but which has extensive coverage within the county. SC 
Revenue Ruling #91-17 p.5 

Furthermore, if the retailer is using vehicles other than his own to deliver goods to an outside 
county, the retailer was required to collect the outside county's use tax when any of the following 
were met: 

(a) 

(b) 

[ t ]he retailer maintains, temporarily or permanent! y, directly or by subsidiary, 
an office, warehouse, distribution house, sales house, other place ofbusiness, 
or property in the county. 
The retailer or a subsidiary has, temporarily or permanently, an agent, 
salesman, or employee operating within the county. Id. 

In other words, the business is required to collect a local option use tax imposed by an 
"outside" county where delivery is made if a sufficient "nexus" is found between the business and 
that county, as demonstrated by the specified criteria set forth in the Revenue Ruling. 

In its Ruling, the Department of Revenue noted that it had relied upon a July 30, 1991 
Attorney General's opinion as its authority. The opinion defined "sale" as "the completion of sale 
by delivery of the property within the geographical area of the county which levies the tax." Id. 
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Essentially, for tax purposes, a sale takes place in the county where the good or goods are delivered. 
Based upon this analysis, the opinion concluded that the retail sale of tangible personal property is 
not subject to the local option sale tax when the county which imposes the tax is required to deliver 
the property to a purchaser outside the county. The Department specifically relied upon footnote 1 
of the Opinion, which commented as to the situation where the "outside" county also imposed a local 
option sales and use tax. Footnote 1 stated: 

[t]his opinion does not treat the question of whether the seller is required to collect 
the use tax when the property is delivered into another county that also imposes the 
local option sales and use tax. Such is dqx;ndent upon the controlling facts and the 
extent of the seller's activity within the county. Such a sale. however. would be 
subject to the local option use tax in the county wherein the sale was consummated 
by delivery. Id. (emphasis added). 

Based upon these authorities, and following passage of the Local 1 % School District Tax for 
Lexington County, DOR issued a memo employing the same standards established in # 91-17 with 
respect to business owners located outside Lexington County. In that Memo, the Department 
explained that "all sales made in or to Lexington County would be subject to a 6% sales and use 
tax." See, South Carolina Department of Revenue Memo, Effective March 1, 2005. (emphasis 
added). Specifically, effective March 1, businesses making sales in or to Lexington County would 
be required to collect and account for the 5% state imposed sales tax and the 1 % county imposed use 
tax. As has been the case since the inception of this standard, businesses have been required, when 
shipping goods across county lines, to account for the various sales and use taxes imposed if any of 
the criteria specified in# 91-17 are met. 

We note that it has been our longstanding policy in the issuance of opinions to defer to the 
administrative agency charged with the enforcement of a particular area oflaw. Op. S.C. Atty. Gen., 
October 27, 1999. Where an administrative decision has been made by the agency responsible for 
enforcement, and there exists an administrative appeal procedure available to challenge such a 
policy, we will defer to the administrative authority or discretion of the officer, agency, or public 
body provided such appeal is made in a timely manner. Griggs v. Hodge, 229 S.C. 245, 92 S.E.2d 
654 (1956); Op. S.C. Atty. Gen., March 30, 1988 (deference given to agency's construction and 
interpretation); Op. S.C. Atty. Gen. January 15, 2004. Additionally, our courts afford considerable 
leeway with respect to an agency's interpretation of its own regulations and generally do not "second 
guess" such interpretation unless clearly erroneous. U.S.C. v. Batson, 271 S.C. 242, 246 S.E.2d 882 
(1978). Thus, in our opinions, we do not second-guess an agency's policy decisions and 
interpretations of its own enabling statutes; we generally will leave such review to the courts. Op,_ 
S.C. Atty. Gen. Sept. 12, 1985. 

In addition, we have long recognized that we will not overrule our prior opinions unless 
clearly erroneous or unless applicable law has changed. Op S.C. Atty. Gen. October 3, 1986. 
Moreover, it is well established ''that the absence of any legislative amendment following the 
issuance of an opinion of the Attorney General strongly suggests that the views suppressed therein 
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were consistent with the legislative intent." Scheff v. Township of Maple Shade, 149 N.J. Super. 
448, 374 A.2d 43 (1977). 

In this instance, the Department of Revenue has acted pursuant to its statutory authority by 
clarifying that in certain instances retailers are required to account for a county imposed sales and 
use tax even if they are located outside the county. A court will defer to the Department's 
interpretation so long as that construction is reasonable. Such interpretation will not be overturned 
without "cogent reasons." Logan v. Leatherrnmi, 290 S.C. 400, 403, 351 S.E. 2d 146, 148 (1986). 
Even if the agency's interpretation is not the one which the court would have adopted in the first 
instance, the court will nevertheless defer to any reasonable construction. Op. S.C. Atty. Gen., Oct. 
1, 2004. Section 36-2-401 (2)(b) explains that "ifthe contract requires delivery at the destination, 
title passes on tender there." See, Op. S.C. Atty. Gen. July30, 1991. Furthermore, Section4-10-20 
states that taxes will be levied on the gross proceeds of sales ''within the county area." Id. 
Accordingly, nothing on the face of Revenue Ruling # 91-17 appears to be inconsistent with the 
governing statutes. 

In addition, the referenced footnote in the 1991 Opinion possesses substantial support in case 
law. See, Yelverton's, Inc. v. Jefferson Co., 742 So.2d 1216 (Ala.Civ. App. 1997); Shell Oil. Co. 
Director of Revenue, 732 S.W.2d 178 (Mo. 1987); Matter of Gunther's Sons v. McGoldrick, 255 
N.Y.S.2d 303 (1938), affd., 18 N.E.2d 12 (1938). In Shell Oil, the Missouri Supreme Court en bane 
held that Shell was required to collect St. Louis' county sales tax on aviation fuel, which Shell sold 
to airlines and which was delivered from Texas via a third party into tanks in St. Louis. There, the 
Court concluded that "[t]hese sales are entirely consummated in St. Louis County where, Shell, 
through its agents, delivers the aviation fuel, and passes title to the purchasers and ultimate users, 
the airlines with whom it has contracted." 732 S.N.2d at 181-182. And, in International Harvester 
Co. v. Wasson, 281 S.C. 458, 316 S.E.2d 378 (1984), our Supreme Court emphasized that the sales 
tax could be levied on the sale by South Carolina because "delivery occurred in South Carolina." 
281 S.C. at 461 

Yelverton's, Inc. v. Jefferson County, 742 So. 2d 1216 (1977), a case involving whether a 
business must collect an out of county use tax, is particularly instructive. There, the Court noted 
that, just as a nexus would be necessary for an out-of-state seller to be required to collect use taxes 
imposed by Alabama, the "out-of-county seller would also need to have sufficient nexus with the 
taxing county to be required to collect that county's use tax." 742 So.2d at 1220. The Court 
reviewed decisions of the United States Supreme Court, such as Miller Brothers v. Maryland, 347 
U.S. 340 (1954) and Scripto. Inc. v. Carson, 362 U.S. 207 (1960), as well as Alabama case law, 
concluding that "'there must be a [connection] sufficient to provide a business nexus with Alabama 
- by agent or salesmen, or at a very minimum, by an independent contractor within the State of 
Alabama' to require an out-of-state seller to collect Alabama use tax." 742 So.2d at 1220. 

In Yelverton' s, the applicable Alabama Department of Revenue regulation provided that "[i ]f 
the seller whose place of business is located outside of the [county] has salesman soliciting orders 
within the county, the seller is required to coIIect and remit the seller's use tax on retail sales of 
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tangible personal property in the same manner as an out-of-state seller who has salesmen soliciting 
order in Alabama .... It does not matter how delivery is made." Id. at 1221. The Court, finding such 
interpretation by the Department to be reasonable, deferred to that construction, stating as follows: 

[t]he Department has the power to promulgate regulations necessary for the 
enforcement of the sales and use taxes. Ala. Code 1975, § 40-23-31. The 
Department's interpretation of the regulations and statutes it is charged with 
enforcing should be given great weight and deference by this court unless that 
interpretation is contrary to the plain wording of the statute or regulation. Farmer v. 
Hypo Holdings. Inc., 675 So.2d 387, 390 (Ala.1996). In light of our review of the 
sales and use tax statutes and of the Department's regulations, we cannot say that the 
Department's interpretation of those statutes and regulations is contrary to their plain 
wording. Therefore, we agree with the Department that Yelverton's is not required 
to collect Jefferson County use tax in this situation under the state use tax statutes 
and the Department's regulations. 

Id. at 1221-1222. 

Here, the South Carolina DOR has employed a somewhat similar analysis to that used by the 
Alabama Department of Revenue in Yelverton's. One of the criteria utilized by S.C. DOR is that 
the retailer has an agent or salesman operating in the county. Other criteria are also employed, any 
one of which would give the retailer or business a sufficient "nexus" with the county in question. 
The point here is that a court would, as the Yelverton' s Court did, likely defer to the interpretation 
of the agency charged with enforcement. We note also that the Revenue Ruling No. 91-17 has 
remained in place since 1991, apparently without legislative change. Such is further support for the 
fact that the Revenue Ruling is deemed by the General Assembly to be in accordance with the law. 
See, Calhoun Life Ins. Co. v. Gambrell, 245 S.C. 406, 414, 140 S.E.2d 774 (1965) [" ... a fact of 
particular importance is that the legislative has not seen fit to take any action subsequent to the 
opinion of the Attorney General and the report of the Commissioner .... "]. 

We recognize and are sensitive to the fact that businesses may experience hardship as a result 
of the DOR interpretation. However, we also note also that the General Assembly has created the 
South Carolina Revenue Procedures Act (RP A) to provide a "straight forward procedure to 
determine any dispute with the Department of Revenue." Section 12-60-20. The RP A specifies that 
"there is not other remedy other than those provided in this chapter in any case involving the illegal 
or wrongful collection of taxes, or attempt to collect taxes." Section 12-60-80 (A). 

It would appear, however, that the principal remedy for businesses would be legislative 
amendment. The fact that the Revenue Ruling has remained in effect for so long without change, 
would likely make it that the General Assembly would need to revise the pertinent statutes in order 
to provide relief. Of course, such a legislative change would be a policy matter for the General 
Assembly. 



I 
I 

The Honorable John M. Knotts, Jr. 
Page6 
September 8, 2005 

Conclusion 

In our opinion, DOR's Revenue Ruling No. 91-17 would likely be upheld by a court as 
reasonable. Absent a finding that the Ruling is arbitrary, which is unlikely, a court would most 
probably defer to DOR's administrative interpretation. It is not unreasonable for the agency to 
conclude, in reliance upon our 1991 opinion, that depending upon the "seller's activity in the 
county," a sale may be considered to occur for purposes of the local option sale and use tax" ... in 
the county wherein the sale was consummated by delivery." Op. S.C. Atty. Gen., July 30, 1991, Id. 

Moreover, the Revenue Ruling's criteria for determining whether a business must collect the 
tax outside the county where it is located is reasonably designed to determine that there is a sufficient 
nexus between the business and that outside county. Such criteria are supported by existing case 
law. 

For the same reasons, we see no reason to alter or modify our July 30, 1991 op1ruon. 
Furthermore, it is important to note that the 1991 opinion has not been modified by the General 
Assembly, a strong indication that the Legislature deems the opinion to be a correct statement of the 
law. 

Accordingly, a legislative remedy is, in our view, the one most appropriate for those 
businesses who find the Revenue Ruling to work a hardship upon them. Of course, any statutory 
change is a policy matter for the General Assembly. 

Assistant Deputy Attorney General 


