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HENRY MCMASTER 
ATTORNEY GE'iERAL 

The Honorable Eldridge R. Emory 
Member, House of Representatives 
310-D Blatt Building 
Columbia, South Carolina 29211 

Dear Representative Emory: 

April 12, 2006 

We received your request for an opinion of this Office addressing a question raised by 
Charles R. Cauthen, a constituent of yours. Attached to your request you included a letter addressed 
to Attorney General McMaster from Mr. Cauthen. In this letter, Mr. Cauthen asks: "Can Kershaw 
County record a deed, which does not have the same street name or subdivision when the plat or plot 
was originally recorded?" Mr. Cauthen indicates he received advice from several attorneys, which 
informed him "it is not right to record a deed if the street name of the recorded sub-division and the 
name of the recorded sub-division don't match." Furthermore, after asking an attorney for advice 
on how he could keep a deed from being recorded from a plat, Mr. Cauthen states: "I was told by 
[the attorney] that they could not do this, if the name of the subdivision and street names were 
changed, nothing would match the old working plat, which had not be recorded at the time." Mr. 
Cauthen indicates the plat has been recorded and the property has been deeded, "although the name 
of the street and the subdivision on that deed, does not exist." 

A county register of deeds, as a ministerial officer, has a duty to ensure an instrument 
submitted for recordation meets the statutory requirements. However, he or she does not have a duty 
to determine whether the instrument filed is valid. Mr. Cauthen' s question appears to concern 
whether the Kershaw County register of deeds has the authority record a deed. Thus, we surmise as 
long as the statutory requirements for recordation are satisfied, recording is proper. The validity of 
such a deed described in Mr. Cauthen's letter is of no consequence to the Kershaw County register 
of deeds and we find such a determination beyond the scope of an opinion of this Office. 

Law/ Analysis 

In an opinion of this Office dated January 20, 1982, we addressed the nature of a recording 
officer's duties. Relying on the our Supreme Court's determination that the process ofrecording an 
instrument is purely statutory, we stated "a recording officer, when performing his duties pursuant 
to the recording statutes, is a ministerial officer." Op. S.C. Atty. Gen., January 20, 1982 (citing 
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Milford v. Aiken, 61 S.C. 110, 39 S.E. 233 ( 1901 )). Thus, the recording officer's duties entail those 
prescribed by law. Op. S.C. Atty. Gen., February 10, 2005. 

Section 30-5-90 of the South Carolina Code (Supp. 2005) requires the register of deeds 

to record in the order of the times at which they may be brought to his 
office, ... all conveyances and mortgages, renunciations of dower 
and other writings concerning the titles to lands situate in his county 
which may be lodged with him to be recorded if the execution of any 
such writing shall be proved by affidavit of a subscribing witness, or 
otherwise, as herein provided. 

As we stated in a prior opinion of this Office, this section statutorily requires the recording officer 
"to record these documents and instruments as they are presented to him for recordation." Op. S.C. 
Atty. Gen., January 20, 1982. 

Although a recording officer is statutorily mandated to record certain documents including 
deeds, the recording statutes contain several statutory requirements that must be satisfied before an 
instrument may be recorded. Section 30-5-30 of the South Carolina Code (Supp. 2005) requires 
proof of execution or compliance with the Uniform Recognition of Acknowledgments Act "before 
any deed or other instrument in writing can be recorded in this State." Section 30-5-80 of the South 
Carolina Code (Supp. 2005) requires the county auditor to endorse the deed before it can be 
recorded. Additionally, section 30-5-35 of the South Carolina Code (1991) mandates: "All deeds 
conveying an interest in land and all mortgages of real estate executed after July 1, 1976, must 
include a derivation clause in the property description and there must be inscribed on the deed or 
mortgage the mailing address of the grantee or mortgagee." 

The recording statutes also contain several provisions pertaining to plats filed with the 
register of deeds office. One provision allows owners of real property to file a plat of their property 
with the register of deeds office in the county where the property is located. S.C. Code Ann. § 30-5-
230 (Supp. 2005). In addition, when real property is subdivided and offered for sale according to 
a plat section 30-5-240 of the South Carolina Code ( 1991) necessitates the property owner file such 
plat with the county register of deeds office. Furthermore, section 30-5-230 of the South Carolina 
Code (Supp. 2005) states when a plat is recorded with the register of deeds office it "shall be 
equivalent to setting forth in extenso in such deed, mortgage or other instrument the boundaries, 
metes, courses or distances of such real estate as may be delineated or shown on any such plat or 
blueprint, tracing photostatic or other copy thereof." However, in our review of the recording 
statutes, we did not uncover any provisions requiring the recording officer to ensure the property 
description on the deed corresponds to any previously recorded plats before the deed may be 
recorded. 

Based on our findings above, the duties of a recording officer are ministerial in nature. 
Although the recording officer is charged with the duty to determine whether certain statutory 
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requirements are met prior to the filing of an instrument, he or she is not charged with the duty to 
determine whether an instrument filed corresponds to a previously recorded plat. In addition, he or 
she is not charged with determining whether the instrument itself is valid. Accordingly, as long as 
the instrument meets the requirements for filing, the recording officer must file the instrument. 

Furthermore, as for the validity of an instrument that illustrates street names and a 
subdivision name different from a previously filed plat, this determination is factual in nature. 
"Because this Office does not have the authority of a court or other fact-finding body, we are not 
able, in a legal opinion, to adjudicate or investigate factual questions." Op. S.C. Atty. Gen., April 
16, 2004. Therefore, we find this issue best left to the courts to address. 

Very truly yours, 

ch:n~ 
Assistant Attorney General 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Robert D. Cook 
i Assistant Deputy Attorney General 
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