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530A Blatt Bldg 
Columbia, South Carolina 29211 

Dear Representative Loftis: 

April 18, 2006 

You have asked a number of questions regarding your disagreement with our April 3, 2006 
Opinion to Representative Paul Agnew. That opinion concluded that DHEC possesses the requisite 
authority to promulgate regulations for Minimum Development Standards for Bridge Applications, 
even though such Regulations affect activities outside the "critical areas" of South Carolina. At your 
request, we have reviewed that Opinion thoroughly and conclude herein that the Opinion is correct. 
Thus, we reaffirm the April 3, 2006 Opinion. 

We will address each of your questions in tum. First, you ask whether the April 3, 2003 
Opinion considered ''the fact that SC DHEC did not cite [these] relevant code sections [such as 48-
14-10 et seq. (Stonnwater Management and Sediment Reduction and§ 48-1-10 et seq (Pollution 
Control)] in its notice of drafting, nor in its proposed regulation." Your concern is that DHEC only 
cited only§ 48-39-10 (Coastal Zone Management Section of the Coastal Zone Management Act). 

Of course, the request leading to our April 3, 2006 opinion did not ask us to address the 
question of whether the proposed Regulations were in compliance with the Administrative 
Procedures Act. Rather, we were asked simply whether DHEC possessed the authority to 
promulgate such regulations. We concluded that DHEC did. 

Nevertheless, we conclude herein that such reference by DHEC only to the Coastal Zone 
Management Act does not invalidate the Regulations in question. Our April 3, 2006 Opinion cited 
the Pollution Control Act and other statutes as additional authority for DHEC to promulgate the 
Regulations in question. However, we agree with DHEC that the Coastal Zone Management Act 
itself provides the requisite authority to promulgate the Regulations in question. 

You next ask us to clarify our April 3, 2006, Opinion with respect to the scope of DHEC's 
authority to "~ssue permits that specifically determine the number of houses on an island, the design 
of lighting, and the types of vegetation to be planted in the yard." We believe our Opinion is clear 
on this point. The proposed Regulations provide, as part of the Minimum Development Standards 
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for Bridge Applications, density limits and certain requirements for lighting and landscaping. Our 
opinion, without reservation, concluded that the General Assembly intended DHEC to possess the 
authority to promulgate the Regulations in question pursuant to the Coastal Management Act, as well 
as other Acts (such as the Pollution Control Act and Stormwater Management and Sediment 
Reduction Act). In our view, DHEC is empowered to regulate not only activities in the "critical 
areas," but also activities outside these critical areas when such activities adversely affect those 
critical areas. 

Next, you question our interpretation of the types ofland which may be regulated given the 
General Assembly's definition of "critical areas." You argue that, pursuant to the principle of 
statutory interpretation, referred to as "expressio est exclusio alterius," the land which may be 
regulated must necessarily consist only of "critical areas." Of course, the statutory construction 
doctrine "expressio est exclusio alterius" or "to express one thing implies the exclusion of the other, 
or the alternative" is but only one rule of statutory interpretation and our Supreme Court has recently 
emphasized that such rule is not conclusive. See, South Carolina State Ports Authority v. Jasper 
County, 2005 WL 3941459 (April 3, 2006), n. 7. Moreover, the "expressio" rule of interpretation 
does not trump other principles of statutory construction. Indeed, our Opinion employed other rules 
of statutory interpretation, including the foremost rule, that of ascertaining and effectuating the intent 
of the General Assembly. See, State v. Hudson, 336 S.C. 237, 519 S.E.2d 577 (Ct. App. 1999) [all 
rules of statutory construction are subservient to the one that legislative intent must prevail if it can 
reasonably be discovered in the language used, and such language must be construed in light of the 
statute's intended purpose]. In our view, as we stressed in the April 3, 2006 Opinion, the General 
Assembly intended that DHEC possess the authority "to regulate development in areas outside the 
'critical area' which are deemed to adversely impact or affect the 'critical area."' 

Finally, you ask that we clarify the scope ofDHEC 's authority to regulate outside the "coastal 
zone." In essence, you argue that our conclusion is limitless and may be stretched beyond the coastal 
zone to the "far reaches of the State of South Carolina and potentially across state lines." 

To the contrary, our conclusion is based upon DHEC' s authority to promulgate the proposed 
regulations submitted. We do not comment beyond those Regulations. The Regulations in question 
relate to the permitting of bridges to coastal islands and come into play when a permit is sought. 
Thus, inasmuch as our Opinion relates only to DHEC's authority to promulgate the Regulations in 
question, your concerns regarding other DHEC authority does not come into play with respect to the 
Opinion. 

Again, we reaffirm our April 3, 2006 Opinion. 

V~ry ly yours, ' rp ~ 
lo D. Cook 
Assistant Deputy Attorney General 


