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HENRY MCMASTER 
AITORNEY GENERAL 

August 29, 2006 

Aaron Pope, Zoning Administrator 
City of Folly Beach 
Post Office Box 48 
Folly Beach, South Carolina 29439 

Dear Mr. Pope: 

We received your letter requesting an opinion of this Office concerning amendments to an 
ordinance enacted by a referendum. In your letter, you informed us: 

In the April elections, Folly Beach voters were asked to vote on a 
binding referendum (attachment A) that would create a new section 
in our Fire Prevention Code. The referendum passed 
overwhelmingly. Unfortunately, the language of the proposed 
ordinance had never been cleaned up. After the election, City 
Council voted to enact the ordinance in accordance with the yes vote 
on the referendum. However, we would like to amend the ordinance 
in order to remove unnecessary wording from the language of the 
proposed new law. 

The proposed amendments would result in a new ordinance that 
follows the spirit of the vote and keeps intact the main provision 
while eliminating the extraneous verbiage of the referendum 
(attachment B). 

Thus, you ask; "can the language of an ordinance put forth in a binding referendum be changed?" 

Law/ Analysis 

Section 5-17-10 of the South Carolina Code (2004) allows the electors of a municipality to 
propose ordinances. This section provides as follows: 

The electors of a municipality may propose any ordinance, except an 
ordinance appropriating money or authorizing the levy of taxes. Any 4. initiated ordinance may be submitted to the council by a petition 
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signed by qualified electors of the municipality equal in number to at 
least fifteen percent of the registered voters at the last regular 
municipal election and certified by the municipal election 
commission as being in accordance with the provisions of this 
section. 

S.C. Code Ann.§ 5-17-10. Section 5-17-30 of the South Carolina Code (2004) requires an election 
be held, if the municipality's council does not pass or adopt an ordinance properly petitioned per 
section 5-17-10. 

If the council shall fail to pass an ordinance proposed by initiative 
petition or shall pass it in a form substantially different from that set 
forth in the petition therefor or if the council fail to repeal an 
ordinance for which a petition has been presented, the adoption or 
repeal of the ordinance concerned shall be submitted to the electors 
not less than thirty days nor more than one year from the date the 
council takes its final vote thereon. The council may, in its discretion, 
and if no regular election is to be held within such period, provide for 
a special election. 

S.C. Code Ann. § 5-17-30. Presuming the results of an election provided for under this provision 
are favorable to the enactment of the ordinance, the ordinance is enacted upon the favorable vote. 
Op. S.C. Atty. Gen., July 11, 1978 ("If the results of the referendum are favorable to the proposed 
ordinance then it would become a valid enactment."). 

In addition to your request, you included a copy of the referendum submitted of a referendum 
to the Folly Beach voters. The ordinance per the referendum states as follows: 

90.09 BUILDING HEIGHT LIMITS. 

(A) The maximum height of all occupiable structures in the 
City of Folly Beach shall be fifty feet (50') above the 
elevation of the centerline of the nearest public street existing 
as of the date of this ordinance. This ordinance shall not be 
construed to relax more restrictive provisions found elsewhere 
in the Folly Beach Code of Ordinances. For the pupose of 
this ordinance, occupiable structures shall include all artificial 
structures except chimneys, flues, flagpoles, antennae, 
lighthouses, land public utility towers. 

(B) The purpose of the building height limits is to preempt the 
threat of fire, to preserve the heritage of Folly Beach, and to 
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retain the environmental benefits of the existing tree canopy. 

(I) The Folly Beach Fire Department is without the 
necessary equipment to fight fires above fifty feet or 
prevent their spread to adjacent structures or forest. 
Serving a small, primarily residential community, the 
Folly Beach Fire Department is not able to 
accommodate intense or mid-rise commercial and 
multi-unit residential development. 

(2) The City of Folly Beach owes its name to the 
founders of Folly Island, who declared it "well 
follied" for the dense foliage of the indigenous 
maritime forest. A building height limit of 50 feet 
mitigates the incursion of artificial improvements into 
the tree canopy of lands in the city. 

(3) The maritime forest tree canopy provides wildlife 
habitat. The building height limit preserves canopy, 
which ranges from 45 to 55 feet above grade in a 
maritime forest, thus reducing habitat elimination. 
Moreover the tree canopy provides shade for small 
structures, residents, pedestrians, and shade plants. 

According to your letter, the Folly Beach voters passed the referendum containing this proposed 
ordinance. Thus, in our opinion, the ordinance was enacted upon the favorable referendum. 

You also included a copy of the ordinance the Folly Beach City Council ("City Council") 
desires to enact. This ordinance is, for the most part, the same as the one included in the referendum. 
However, City Council's ordinance deletes "and to retain the environmental benefits of the existing 
tree canopy" in subsection (B), "or forest" in the first sentence of subsection (B)(l ), and subsections 
(B)(2) and (B)(3) in their entirety. You state these deletions were made to "remove unnecessary 
wording from the language of the proposed new law." Thus, you ask whether City Council may 
enact its ordinance reflecting these changes. 

In our research, we were unable to find case law addressing a municipal council's authority 
to amend an ordinance enacted by voter initiative and referendum. However, our Supreme Court, 
in Townsend v. City of Dillon, 326 S.C. 244, 486 S.E.2d 95 1997, addressed the similar issue of a 
municipal council's authority to repeal a voter initiated ordinance. That case dealt with an ordinance 
initiated by a petition of the voters in the City of Dillon. Id. at 245, 486 S.E.2d at 96. Dillon's City 
Council passed the initiative, thus precluding the necessity of a referendum. Id. Subsequent to its 
passage, the Dillon City Council voted to repeal the ordinance without submitting the issue to its 
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voters in a referendum. Id. at 245-46, 486 S.E.2d at 96. In its opinion, the Court decided a 
municipal council has authority to repeal a voter initiated ordinance without a referendum. Id. at 
246-47, 486 S.E.2d at 97. 

Neitherthe South Carolina Constitution,§ 5-7-30, nor§§ 5-17-10 to 
-30 impose any limitation on the ability of a municipality to repeal a 
voter initiated ordinance. Accordingly, in South Carolina, there is no 
explicit restraint on a municipality's ability to repeal a voter initiated 
ordinance. 

Although some states impose a restraint on the legislative body's 
right to repeal a voter initiated provision even where no explicit 
restraint exists, the majority of jurisdictions conclude, where there are 
no explicit constitutional or statutory restraints, a voter initiated 
ordinance may be repealed by the same procedure as non-initiated 
ordinances. We agree and hold an ordinance which repeals a voter 
initiated ordinance need not be submitted to the electorate for 
approval. If dissatisfied with the municipal council's repeal of a voter 
initiated ordinance, the electorate's immediate remedy is to initiate a 
petition to reenact the original ordinance and, ultimately, to refuse to 
reelect those members of council who passed the ordinance repealing 
the voter initiated ordinance. 

Id. at 246-47, 486 S.E.2d at 96-97. 

The scenario presented in your letter is somewhat different from that presented in Townsend. 
First, the ordinance under consideration in your letter does not repeal, but amends, the ordinance 
enacted via a referendum. Like the Court in Townsend, we find no constitutional or statutory 
provision limiting a municipality's ability to amend ordinances enacted by a voter referendum. In 
addition, because the Court allows a municipal council to repeal a voter initiated ordinance, we 
believe it similarly would allow a municipal council to amend such an ordinance. 

Second, the ordinance under consideration in Townsend, although initiated by a voter petition 
pursuant to section 5-17-10 of the South Carolina Code, was enacted by a vote of Dillon's City 
Council. Thus, no referendum was required. In the situation described in your letter, it appears City 
Council either failed or refused to enact the voters' initiative, allowing voters to consider the 
ordinance, which they ultimately enacted. One could argue Townsend is distinguishable from your 
situation and that because the voters, ratherthan City Council, enacted the ordinance. Therefore, one 
could take the position that Townsend does not apply. However, we believe the Court's analysis in 
Townsend may be applied to voter enacted ordinances, as well as, voter initiated ordinances. As we 
noted, the fact remains that no provision, constitutional or otherwise, appears to limit a municipal 
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council's authority to amend an ordinance enacted by referendum. Therefore, we believe a court 
would also conclude City Council has authority to amend an ordinance enacted by referendum. 

Conclusion 

Although we were unable to locate case law specifically addressing a municipal council's 
authority to amend a voter enacted ordinance, we believe a court following the Supreme Court's 
decision in Townsend, would find a municipal council has such authority. Thus, we believe City 
Council may enact an ordinance removing provisions from a previously enacted ordinance. 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

~P~~ 
Robert D. Cook ~ 
Assistant Deputy Attorney General 

Very truly yours, 

0p1W;t-ln~ 
Cydney M. J/i1ing 
Assistant Attorney General 


