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HENRY MCMASTER 
ATroRNEY GENERAL 

August 8, 2006 

Duane M. Swygert, Chair 
South Carolina Board of Juvenile Parole 
Santee Building, Suite I 03 
Columbia, South Carolina 29210 

Dear Mr. Swygert: 

We received your request for an opinion of this Office seeking clarification on two issues 
involving the commitment and release of juvenile offenders pursuant to the South Carolina 
Children's Code. You describe your concerns as follows: 

I) Does state law allow DJJ [(the Department of Juvenile Justice)] 
and SCDC [(South Carolina Department of Corrections)] to delay the 
transfer of 17 year old offenders, who have been committed for 
offences set forth in Section 16-1-60, beyond their l 71

h birthdays? 

2) Does the use of tb.e Commitment Suspended to Probation and 
Community Residence Placement Order (copy attached) circumvent 
the authority of the SC Board of Juvenile Parole as the releasing 
authority for all indeterminately committed juveniles? (Beginning 
April 2007, DJJ wilJ be the releasing authority for misdemeanors and 
status offenses and probation violations for status offenses or 
misdemeanors.) 

Law/ Analysis 

Delay of Transfer 

In your letter, you explained the circumstances under which this issue arose. 
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The Department of Juvenile Justice in circumstances they describe as 
very limited situations, for continuity of treatment and/or placement 
purposes, has elected to retain such offenders for up to three months 
beyond their l 71

h birthday rather than transferring them to SCDC. In 
an Agreement between DJJ and SCDC, the parties agreed that the 
transfer of an offender may be delayed for a period of up to three 
months beyond the date of the offender's birthday, ifthe offender will 
be, or is likely to be, released from custody during this time, or for 
other good cause being shown. 

As you mentioned in your letter, section 20-7-781 O(E) of the South Carolina Code (Supp. 
2005) provides: 

A juvenile committed to the Department of Juvenile Justice following 
an adjudication for a violent offense contained in Section 16-1-60 or 
for the offense of assault and battery of a high and aggravated nature, 
who has not been paroled or released from the custody of the 
department by his seventeenth birthday must be transferred to the 
custody and authority of the Youthful Offender Division of the 
Department of Corrections. A juvenile who has not been paroled or 
released from the custody of the department by his nineteenth 
birthday must be transferred to the custody and authority of the 
Youthful Offender Division of the Department of Corrections at age 
nineteen. If not released sooner by the Board of Juvenile Parole, a 
juvenile transferred pursuant to this subsection must be released by 
his twenty-first birthday according to the provisions of his 
commitment. Notwithstanding the above provision, a juvenile 
committed as an adult offender by order of the court of general 
sessions must be considered for parole or other release according to 
the laws pertaining to release of adult offenders. 

(emphasis added). 

"In interpreting a statute, words must be given their plain and ordinary meaning without 
resorting to subtle or forced construction to limit or expand the statute's operation." Rowe v. Hyatt, 
321 S.C. 366, 369, 468 S.E.2d 649, 650 (1996). "If a statute's language is plain, unambiguous, and 
conveys a clear meaning 'the rules of statutory interpretation are not needed and the court has no 
right to impose another meaning."' Buist v. Huggins, 367 S.C. 268, 276, 625 S.E.2d 636, 640 
(2006) (quoting Hodges v. Rainey, 341 S.C. 79, 85, 533 S.E.2d 578, 581 (2000)). 
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Our courts, as well as this Office, have considered the term "must" in interpreting statutes. 
In Horry County v. City of Myrtle Beach, 288 S.C. 412, 343 S.E.2d 36 (Ct. App. 1986) our Court 
of Appeals, in interpreting several provisions of the Code contained in title 1, stated: 

Section 1-3-23 twice uses the word "shall" in prescribing notice 
requirements for the introduction of an ordinance granting a person 
the right to use public property. Section 1-3-25 employs the word 
"must" in requiring publication of an ordinance before its final 
reading. The words "shall" and "must" are generally regarded as 
making a provision mandatory. 

Furthermore, in a prior opinion of this Office, we commented: "Where statutes use the terms 'must' 
or 'shall,' such terms connote mandatory compliance with the statutes." Op. S.C. Atty. Gen., 
February 23, 1984. Additionally, in another opinion we noted: "The word 'must', just as the word 
'shall', typically imposes a mandatory duty." Op. S.C. Atty. Gen., April 30, 1996. See also, Ops. 
S.C. Atty. Gen., August 27, 2001; December 22, 1988; March 27, 1986. 

In reading the plain language of section 20-7-781 O(E), we believe the Legislature intended 
the Department of Juvenile Justice ("DJJ") to transfer a juvenile, who committed a violent offense 
contained in section 16-1-60 and who was committed to DJJ custody, to the Youthful Offender 
Division of Department of Corrections (the "Department of Corrections") by his seventeenth 
birthday, presuming he had not been paroled or released from custody prior to his birthday. By 
employing the term "must" the Legislature indicated its intent for this provision to be mandatory. 
We recognize DJJ and the Department of Corrections may have the best interest of all in mind in 
entering to an agreement allowing DJJ to retain the juvenile from treatment purposes. However, the 
Legislature, through its enactment of section 20-7-781 O(E), did not allow for such an extension of 
custody by DJJ. Thus, we suggest if an agency wishes to allow for such an extension, its should 
request the Legislature amend this provision to provide for an extension under the circumstances the 
entity deems necessary. 

SC Board of Juvenile Parole's Releasing Authority 

With regard to this issue, you provided us with a copy of an Order of Commitment 
Suspended to Probation and Community Residence Placement. In addition, you stated: 

Family court judges and DJJ have begun to use a Commitment 
Suspended to Probation and Community Residence Placement order. 
The order includes language that juvenile has been found to be a 
suitable person to be committed to the South Carolina Department of 
Juvenile Justice. However, should the Department determine that this 
juvenile qualifies for assignment to a community residence 
(alternative) placement, this commitment is suspended and the 
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Department of Juvenile Justice ordered to release this juvenile to such 
placement. Said commitment being for: an determinate period of_ 
days; or an indeterminate period not to exceed this juvenile's 2151 

birthday. Provided, however, that should the Department of Juvenile 
Justice determine that this juvenile qualifies for placement in a 
community residence (alternative) placement, the above commitment 
is suspended and DJJ shall release this juvenile to such a program. 
Upon release, this juvenile shall be placed on probation for/until 

-----, and as a condition of probation, cooperate with and 
successfully complete all requirements of this placement. In addition, 
this juvenile shall further comply with the standard terms and 
conditions of probation, as provided to him/her, in writing, by the 
Department. 

Generally, section 20-7-7810(D) of the South Carolina Code provides the Juvenile Parole 
Board with authority to release juveniles committed to the custody of DJJ. This section, which the 
Legislature recently amended, provides: 

(D) When a juvenile is adjudicated delinquent or convicted of a crime 
or has entered a plea of guilty or no lo contendere in a court authorized 
to commit to the custody of the Department of Juvenile Justice, the 
juvenile may be committed for an indeterminate period until the 
juvenile has reached age twenty-one or until sooner released by the 
releasing entity or released by order of a judge of the Supreme Court 
or the circuit court of this State, rendered at chambers or otherwise, 
in a proceeding in the nature of an application for a writ of habeas 
corpus. A juvenile who has not been paroled or otherwise released 
from the custody of the department by the juvenile's nineteenth 
birthday must be transferred to the custody and authority of the 
Youthful Offender Division of the Department of Corrections. If not 
sooner released by the releasing entity, the juvenile must be released 
by age twenty-one according to the provisions of the juvenile's 
commitment; however, notwithstanding the above provision, any 
juvenile committed as an adult offender by order of the court of 
general sessions must be considered for parole or other release 
according to the laws pertaining to release of adult offenders. 

2006 S.C. Acts No. 309 § 4. Furthermore, 20-7-8303 clarifies what is a "releasing entity": 

(A) The release and revocation of release of juveniles adjudicated 
delinquent and committed to the department must be determined by: 
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( 1) the department for juveniles adjudicated delinquent and 
committed for an indeterminate period for a status offense or 
a misdemeanor and for juveniles who have violated probation 
for a status offense or a misdemeanor; 

(2) the Board of Juvenile Parole for juveniles adjudicated 
delinquent and committed for an offense other than an offense 
provided for in item (1). 

(B) For purposes of this article, "releasing entity''means: 

(1) the department for juveniles described in subsection (A)(l ); 

(2) the Board of Juvenile Parole for juveniles described in 
subsection (A)(2). 

2006 S.C. Acts No. 309 § 1. Thus, pursuant to these provisions, the Juvenile Parole Board has 
authority to release a juvenile from a commitment ordered by a court for most offenses. However, 
we do not believe a court's decision to order a juvenile to be placed on probation and to be placed 
in community residence placement program in anyway encroaches on the Juvenile Parole Board's 
authority to release previously committed juveniles. 

We recognize, as our Court of Appeals recognized in In Interest of Ronald S .. Jr., 328 S.C. 
532, 535, 492 S.E.2d 624, 625 (Ct. App. 1997), that the family court judge presiding over the 
disposition of a juvenile is afforded great discretion in sentencing the juvenile. See also, Op. S.C. 
Atty. Gen., September 24, 1997 ("The authority of the Family Court with respect to the disposition 
of a juvenile offender is quite broad."). Section 20-7-7805 of the South Carolina Code (Supp. 2005) 
sets forth the family court's authority with respect to adjudicating a juvenile offender. This provision 
provides, in pertinent part: 

(A) When a child is found by decree of the court to be subject to this 
article, the court shall in its decree make a finding of the facts upon 
which the court exercises its jurisdiction over the child. Following 
the decree, the court by order may: 

(2) order care and treatment as it considers best, except as 
otherwise provided in this section and may designate a state 
agency as the lead agency to provide a family assessment to 
the court .... 
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(3) place the child on probation or under supervision in the 
child's own home or in the custody of a suitable person 
elsewhere, upon conditions as the court may determine. A 
child placed on probation by the court remains under the 
authority of the court only until the expiration of the specified 
term of the child's probation. This specified term of probation 
may expire before but not after the eighteenth birthday of the 
child. 

( 5) commit the child to the custody or to the guardianship of 
a public or private institution or agency authorized to care for 
children or to place them in family homes or under the 
guardianship of a suitable person. Commitment must be for 
an indeterminate period but in no event beyond the child's 
twenty-first birthday; 

S.C. Code Ann. § 20-7-7805(A). Given the court's broad discretion in disposing and sentencing 
juveniles in addition to the specific authority to place juveniles on probation provided by section 20-
7-7805(A), we find the court has authority to issue an Order of Commitment Suspended to Probation 
and Community Residence Placement. 

Furthermore, we find no conflict between the court's authority to issue these types of orders 
and the Juvenile Parole Board's authority to release juveniles subject to a commitment by a court. 
The court's order is issued under its authority to sentence juvenile offenders, whereas, the Juvenile 
Parole Board's authority to release is only operable after a court adjudicates a juvenile offender and, 
as a part of the offender's sentencing, commits him or her to DJJ custody. Accordingly, we find no 
circumvention of the Juvenile Parole Board's authority by the issuance of an order of Commitment 
Suspended to Probation and Community Residence Placement. 

Conclusion 

In our review of section 20-7-781 O(E) of the South Carolina Code, we believe the Legislature 
mandates a juvenile committed to DJJ for a violent offence or an offense set forth under section 16-
1-60 of the South Carolina Code who has not been released from custody prior to his or her 
seventeenth birthday must be transferred to the Youthful Offender Division of the Department of 
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Corrections. Furthermore, in our review of orders of Commitment Suspended to Probation and 
Community Residence Placement, which you informed us are issued by the family courts, we find 
such orders are within the court's authority and do not encroach upon the Juvenile Parole Board's 
authority to release juveniles committed to DJJ custody. 

Very truly yours, 

~LdwA-m~ 
Cy:i4; ·M. ~ling 0 
Assistant Attorney General 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

,~tP'~ 
RoberLJiCOOk 
Assistant Deputy Attorney General 


