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HENRY M CMASTER 
ATTORNEY GENERAL 

July 21, 2006 

Ms. Gwendolyn Conner 
Post Office Box 12271 
Rock Hill, South Carolina 29731 

Dear Ms. Conner: 

We received your letter seeking our opinion regarding dual office holding. You state you 
currently serve as the Director General for the South Carolina Baptist Congress of Christian 
Education and are considering running for a position as trustee for Rock Hill School District Three. 

Provision in the South Carolina Constitution (Article VI, Section 3) 
prohibits dual office holding. Since members of the School Board are 
officers of the state, please advise me of any potential legal 
ramifications that may occur as a result of my being elected to the 
School Board, while also serving as an elected member of the SC 
Baptist Congress of Christian Education. 

After our review of the these two positions, we find your service as the Director General for 
the South Carolina Baptist Congress of Christen Education does not constitute an office for dual 
office holding purposes. Accordingly, service in both this position and as a trustee for Rock Hill 
School District Three do not violate the constitutional prohibition on dual office holding. 

Law/ Analysis 

You are correct that article VI, section 3 of the South Carolina Constitution (Supp. 2005) 
prohibits a person from holding "two offices of honor or profit at the same time." Furthermore, 
article XVIl, section 1 A of the South Carolina Constitution (Supp. 2005) also prohibits a person 
from holding "two offices of honor or profit at the same time .... " In order to contravene these 
provisions, a person concurrently must hold two offices having duties that involve the exercise of 
some portion of the sovereign power of the State. Sanders v. Beluej 78 S.C. 171 , 174, S.E. 762, 763 
(1907). Furthermore, our courts recognize other relevant considerations in determining whether a 
individual holds an office, such as, whether a statute, or other such authority, establishes the position, 
proscribes the position's duties or salary, or requires qualifications or an oath for the position. State 
v. Crenshaw, 274 S.C. 475, 477, 266 S.E.2d 61 , 62 (1980). 
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On numerous occasions, this Office determined a member of a county school board or board 
of trustees is an officer for dual office holding purposes. Ops. S.C. Atty. Gen., April 20, 2006; 
December 20, 2005; May 27, 2004; April 20, 2004; January 17, 1985; July 8, 1983. Thus, we must 
solely determine whether your position as the Director General for the South Carolina Baptist 
Congress of Christian Education is an office for purposes of dual office holding. 

In your letter, you describe the South Carolina Baptist Congress of Christian Education as 
an auxiliary of the South Carolina Baptist Educational and Missionary Convention, Inc. In addition, 
you included a copy of the South Carolina Baptist Congress of Christian Education's Constitution 
with your letter. From this information we infer that the South Carolina Baptist Congress of 
Christian Education is a private, religious organization. We also presume such an organization is 
not created through any action of the State or its political subdivisions and thus, its governing body 
does not have any authority to exercise the sovereign power of the State. Accordingly, we do not 
find your position to be an office for dual office holding purposes. As such, your simultaneous 
service as the Director General for the South Carolina Baptist Congress of Christian Education and 
as a trustee for Rock Hill School District Three would not violate of the dual office holding 
prohibition contained in the Constitution. 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Assistant Deputy Attorney General 

Ve;:; c/(), ~ 
Cydney M. Milling 
Assistant Attorney General 


