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HENRY M CMASTER 
ATfORNE.Y G ENERAL 

W. Thomas Sprott, Jr., Esquire 
Fairfield County Attorney 
Post Office Drawer 329 
Winnsboro, South Carolina 29180 

Dear Mr. Sprott: 

May 31, 2006 

We understand from your letter you request an opinion of this Office on behalf of the 
Fairfield County Council (the ''Council") concerning the Fairfield County Recreation Commission 
(the "Recreation Commission"), the governing body of the Fairfield County Recreation District (the 
"District"). Attached to your request, you included a copy of a letter from Councilmember Kamau 
Marcharia to David Ferguson, Chairman of the County Council, detailing the various issues. One 
issue Mr. Marcharia raised in his letter concerns the Carnell Murphy. Mr. Murphy is a member of 
Council and is simultaneously employed as the Director of the District. As you indicated in your 
letter, the South Carolina State Ethics Commission (the "Ethics Commission") issued an informal 
opinion concerning Mr. Murphy's service in both capacities. As you pointed out, ' 'the letter from 
the Ethics Commission suggested that [our] office be contacted regarding the dual office holding 
prohibitions.'' 

Additionally, in Mr. Marcharia, in his letter, states that he serves as an ex-officio member of 
the Recreational Commission. He maintains he has not been given notices of the Recreation 
Commission's meetings and "was treated rudely and very disrespectfully." Thus, he wishes to obtain 
an opinion from this Office as to "Council's authority to discipline or remove Recreation 
Commission Members for such behavior." 

Law/Analysis 

Dual Office Holding 

The Ethics Commission, in issuing an opinion on whether a councilmember may serve as 
the director of a recreational commission, suggested contacting this Office regarding dual office 
holding prohibitions under the South Carolina Constitution. Article XVII, section 1 A of the South 
Carolina Constitution (Supp. 2005) states, except as specified: "No person may hold two offices of 
honor or profit at the same time." Furthermore, in Sanders v. Belue, 78 S.C. 171 , 58 S.E. 762 
( l 907), our Supreme Court explained who holds a public office . 
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One who is charged by law with duties involving an exercise of some 
part of the sovereign power, either small or great, in the performance 
of which the public is concerned, and which are continuing, and not 
occasional or intermittent, is a public office. Conversely, one who 
merely performs the duties requiredofhim by persons employing him 
under an express contract or otherwise, though such persons be 
themselves public officers, and though the employment be in or about 
a public work or business, is a mere employe. 

Id. at 174, 58 S.E. at 763. The Court further explained the criteria for a public officer in State v. 
Crenshaw, 274 S.C. 475, 266 S.E.2d 61 (1980). 

Criteria to be considered in making the distinction between an officer 
and an employee include whether the position was created by the 
legislature; whether the qualifications for appointment are 
established; whether the duties, tenure, salary, bond and oath are 
prescribed or required; whether the one occupying the position is a 
representative of the sovereign; among others. No single criteria is 
conclusive; neither is it necessary that all the characteristics of an 
officer or officers be present. 

Id. at 478, 266 S.E.2d at 62-63. 

On numerous occasions this Office determined a member of a county council is an officer 
for purposes of dual office holding. See Op. S.C. Atty. Gen., January 18, 2006; November 2, 2005; 
March 18, 2004; July 26, 1999. Thus, we must only determine whether or not the Director of the 
District is an officer. 

We previously addressed whether the Director of the Greenville Recreation Commission is 
an officer for dual office holding purposes in an opinion dated September 15, 1983. Op. S.C. Atty. 
Gen., September 15, 1983. We reviewed the legislation creating the Recreation Commission and 
subsequent amendments, finding no mention of a director, his or her term, or his or her salary. Id. 
Thus, in light of our Supreme Court's decision in Sanders, as cited above, we determined the 
Director is an employee rather than an officer. Id. 

In a more recent opinion, we remarked: "this Office has repeatedly concluded over the years 
that the position of executive director of a board or commission does not constitute an office." Op. 
S.C. Atty. Gen., January 27, 2004. Quoting an opinion issued in 2001, we reiterated '"the fact that 
the executive director served at the pleasure of the governing board or authority.'" Id. (quoting Op. 
S.C. Atty. Gen., July 24, 2001). Furthermore, we made note of the fact that none of the 
qualifications for an executive director were set forth in law and concluded: "In short, in virtually 



I 
I 

Mr. Sprott 
Page 3 
May 31, 2006 

every previous instance in which the question has arisen, we have concluded that an executive 
director of a governing board or commission is an 'employee' rather than an 'officer."' Id. 

Specifically, with respect to the Recreation Commission we reviewed the enabling legislation 
for the District and found it does not mention the employment of an executive director. 1970 S.C. 
Acts 2365; 1992 S.C. Acts 3626. Thus, like the situations described in prior opinions, we find no 
statutory term, qualifications, or salary for the position. Furthermore, we presume the Director 
serves at the pleasure of the Recreation Commission. Thus, in keeping with prior opinions and the 
Supreme Court's conclusions in Sanders and Crenshaw, it is our opinion the Director is an employee 
of the District rather than an officer. Accordingly, a member of County Council who also serves as 
the Director of the District does not violate the dual office holding prohibition of the South Carolina 
Constitution. 

As you noted in your letter, you received a copy of an informal opinion from the Ethics 
Commission addressing potential ethical problems that may arise due to one individual serving both 
as a member of County Council and being employed as Director of the Recreation Commission. 
In keeping with this opinion and despite finding no constitutional violation, we reiterate that an 
individual serving in both capacities must also adhere to the constraints of the State ethics laws. 

County Council's Ability to Discipline or Remove Recreation Commission Members 

Mr. Marcharia's letter indicates he wishes to know ifthe County Council can discipline or 
remove members of the Recreational Commission based their behavior. As for County Council's 
ability to discipline or remove member, we look to the District's enabling legislation. The 
Legislature created the District in 1970 via Act No. 1059. 1970 S.C. Acts 2365. Furthermore, the 
act provides the Recreation Commission is to be composed of nine resident electors of the District 
"to be appointed by county council." Id. The act states members of the Recreation Commission 
shall serve three-year terms. Id. However, it does not provide any means by which County Council 
may discipline or remove members of the Recreational Commission. Id. 

"As a general rule, the power to remove an officer is vested with the authority having the 
power to make the appointment." Op. S.C. Atty. Gen., March 15, 2000. This rule, as stated in 
numerous opinions of this Office, is supported by the South Carolina Supreme Court's decision in 
State ex rel. Williamson v. Wannamaker, 213 S.C. 1, 9-10, 48 S.E.2d 601, 604 (1948). The Court 
held: "It is a general rule that when the term or tenure of a public officer is not fixed by law, and the 
removal is not governed by constitutional or statutory provision, the power of removal is incident 
to the power to appoint." Id. at 9-10, 48 S.E.2d at 604. However, 

the power of removal is not incident to the power of appointment 
where the extent of the tenure of office is fixed by the statute. In the 
absence of any provision for summary removal, expressed in terms as 
being at will or words of similar import, appointments for a fixed 
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term of years cannot be terminated except for cause. It is the fixity of 
the term that destroys the power of removal at pleasure. 

Id. at 10-11; 48 S.E.2d at 605. 

As previously mentioned, the enabling legislation establishing the Recreation Commission 
affords the County Council the authority to appoint the Recreation Commission's members. Thus, 
because the County Council is vested with the authority to appoint the Recreation Commission's 
members, incident to that authority is the power to remove those members. However, because the 
enabling legislation also sets a fixed term of three years for the Recreation Commission's members, 
if the County Council wishes to remove members before the expiration of their term, it must 
establish cause for doing so. 

Mr. Marcharia's letter indicates certain behavior on the part of members of the Recreation 
Commission, which he believes is grounds for their discipline or removal. However, because we 
are unable to adjudicate of investigate questions of fact in a legal opinion of this Office, we do not 
possess the authority to determine whether this conduct, if it occurred, is cause for removal of such 
members. See Op. S.C. Atty. Gen., April 4, 2006 ("this Office does not have the authority of a court 
or other fact-finding body, and therefore, it is unable to adjudicate or investigate factual questions"). 
Furthermore, with regard to Mr. Marcharia's question as to the County Council's authority to 
discipline members of the Recreational Commission, we find no authority allowing for such in the 
District's enabling legislation. However, we note this Office has on occasion recognized the power 
to suspend is implied in the power of removal. See Op. S.C. Atty. Gen., March 15, 2001. 

It has been the opinion of this Office in the past that the authority to 
suspend depends on the limitations placed on the power to remove. 
In particular, an arbitrary power to remove is generally not held to 
include the power to suspend. However, when the power to remove 
is limited to removal for cause, then the power to suspend is viewed 
as a part of the disciplinary process leading to removal, and is 
considered an incidental power thereto. 

Id. However, we also qualified our opinion on this matter, recognizing the Supreme Court may find 
otherwise based on its opinion in Rose v. Beasley, 327 S.C. 197, 489 S.E.2d 625 (1997) (determining 
the Governor did not hold a inherent or removal or suspension). Id. (citing Rose, 327 S.C. at 197, 
489 S.E.2d at 625). 

Conclusion 

In conclusion, we believe an individual serving as both a member of County Council and as 
the Director of the District is not in violation of the dual office holding prohibition pursuant to the 
South Carolina Constitution. However, we caution that an individual serving in both capacities is 
subject to the rules of ethics and therefore, close attention should be paid to the determinations made 
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by the Ethics Commission in its informal opinion, as well as, other ethics considerations. In 
addition, although we find County Council has the power to remove members of the Recreation 
Commission pursuant to its power to appoint those members, it must justify such removal by 
establishing just cause for such removal. As for County Council's authority to discipline the 
members of the Recreation Commission, we find no such authority specifically contained in the 
District's enabling legislation, but recognize a court may find County Council has the authority to 
suspend members assuming it has the power to remove such members for cause. 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Robert D. Cook 

Very truly yours, 

r Arf1,Wi_ 01 v'l&7J 
Cyd:l(;~tilng 
Assistant Attorney General 

j Assistant Deputy Attorney General 
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