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HENRY MCMASTER 
A1TORNEY GENER.'\!. 

The Honorable Vida 0. Miller 
Member House of Representatives 
P.O. Box 3157 
Pawleys Island, SC 29585 

Dear Representative Miller: 

May4, 2006 

We received your letter concerning bylaws adopted by the Georgetown County Board of 
Elections and Registration (the "Board"). From your letter, we understand the Board recently 
changed the provision in its bylaws pertaining to the election of the Board's officers. Attached to 
your letter, we found both a copy of the old and the revised bylaws. The Board's previous bylaws 
called for the election of its officers ''by majority vote of the members of the Board, for a two year 
term at the first meeting of the Board in each year following a general election." Currently, the 
Board's bylaws read: "The Vice-Chairman and other officers shall be elected, by majority vote of 
the members of the Board, for two year terms at the April meeting of the Board in each year 
following a general election." You informed us that the Board's members, just after their 
appointment to the Board, held an election for officers and then made the above revisions to the 
bylaws. You indicated in a telephone conference with our Office that the Board is intending to hold 
another election this month. Thus, you ask: "If officers were elected in accordance with the old 
bylaws in March of2005, following the general election and another election of officers was held 
before April of2007, would that be a valid election of officers?" 

As you mentioned, it is the Board's bylaws that provide for the election of the Board's 
Officers (other than Chairman, whose appointment is governed by statute). Thus, we look the legal 
authority governing bylaws. We addressed a governing body's authority with respect to its bylaws 
in an opinion dated April 14, 1986, involving the Greenville Transit Authority. Quoting State ex rel. 
Coleman v. Lewis, 181 S.C. 10, 22, 86 S.E. 625, 630 (1936) we stated: 

"[t)he power to make rules is not one when once exercised is 
exhausted. It is a continuous power, always subject to be exercised 
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by the [legislative body], and, within the limitations suggested, 
absolute and beyond the challenge of any other body or tribunal." 

Further, we added: 

It has also been stated that a "rule of parliamentary law is a rule 
created and adopted by the legislative or deliberative body it is 
intended to govern .... [It] is subject to revocation or modification 
at the pleasure of the body creating it .... 

The rules of procedure passed by one legislative body are not binding 
on a subsequent legislative body .... 

Rules of procedure are always within the control of a majority of a 
deliberative body and may be change at any time by majority vote . 

" 

Id. (quoting 67 C.J.S. Parliamentary Law §§ 2, 4, 8). Additionally, we concluded '"rules of 
procedure are always within the control of the majority and may be changed at anytime by a majority 
vote."' Id. (quoting State ex rel. Kiel v. Riechmann, 142 S.W. 304, 310 (Mo. 1911)). 

The principles presented in our 1986 opinion are further supported by Manigault v. Springs, 
199 U.S. 473 (1905), in which the United States Supreme Court addressed whether the South 
Carolina Legislature acted illegally when it refused to comply with a statute requiring the Legislature 
to follow certain procedures when enacting legislation. 

Id. at 487. 

As this is not a constitutional provision, but a general law enacted by 
the legislature, it may be repealed, amended, or disregarded by the 
legislature which enacted it. This law was doubtless intended as a 
guide to persons desiring to petition the legislature for special 
privileges, and it would be a good answer to any petition for the 
granting of such privileges that the required notice had not been 
given; but it is not binding upon any subsequent legislature, nor does 
a noncompliance with it impair or nullify the provisions of an act 
passed without the requirement of such notice. 

Furthermore, in an opinion of this Office, we applied the holding in Manigault to a situation 
in which a city council previously adopted a provision in its city code requiring the city manager to 
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submit a budget to the council within a certain time frame. Op. S.C. Atty. Gen., October 24, 1997. 
Based on Manigault, we concluded "if a court where to examine this issue, it would likely conclude 
that a sitting council would not be bound by time restraints placed on it by the ordinance passed by 
a prior council and would be capable of determining the time in which the city manager should 
prepare and submit the budget estimate to the sitting council." Id. 

In a recent opinion of this Office, we specifically discussed the Board's authority to change 
or adopt new bylaws and its authority to elect officers. Op. S.C. Atty. Gen., February 6, 2006. With 
regard to the Board's authority, we stated: 

As to your questions of whether the Board is authorized to change or 
adopt new bylaws and elect new officers, as you have stated, 
apparently there are no specific provisions referencing the changing 
of such bylaws or electing officers, other than chairman [in the 
enabling legislation creating the Board]. However, generally, a board 
or commission has implied authority to conduct business, which 
would include the adoption of bylaws and the election of officers, as 
such matters are reasonably necessary for the work of a board or 
commission. As stated in a prior opinion of this Office dated August 
1, 1961, "[i]n addition to the express powers which ... (a) ... board 
or commission might have, these governmental bodies have such 
implied powers as are necessarily inferred or reasonably necessary to 
make effective the express powers granted to them." See also, 81A 
C.J.S. States,§§ 224 and 249 (stating boards and commissions have 
such powers as have been delegated to them by express constitutional 
and statutory provisions, or as may properly be implied from the 
nature of the particular duties imposed upon them). Consistent with 
such, the Board has implied authority to change or adopt new bylaws 
and to elect officers except for the office of chairman, which is 
chosen by the legislative delegation. 

In analyzing the issue presented in your letter, we again reviewed the Board's enabling 
legislation and found no reference to the adoption of bylaws by the Board or to the election of the 
Board's officers, other than the Chairman is to be appointed by the legislative delegation. 1994 S .C. 
Acts 6046. Thus, we presume the Board acted under its implied authority to conduct its business 
in adopting bylaws and electing officers. Although one would expect a board to act in accordance 
with its own bylaws, in this instance it may not be legally required to do so. In the case of the Board, 
it is not required to adopt bylaws, moreover enforce such bylaws. In addition, based on the law cited 
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above, the Board may amend, repeal or disregard such bylaws at its pleasure. Accordingly, the fact 
that the Board chooses to ignore its bylaws and hold an election of its officers at time other than that 
proscribed in the bylaws does not per se invalidate the election of such officers. 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Robert D. Cook 
Assistant Deputy Attorney General 

Very truly yours, 

~lh-~ 
Cydney M. Milling 
Assistant Attorney General 


