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HENRY McMASTER 
AITORNEY GENERA!. 

November 29, 2006 

The Honorable Robert F. Everett 
Cherokee County Assessor 
Post Office Box 1405 
Gaffney, South Carolina 29342-1405 

Dear Mr. Everett: 

From your letter to Attorney General Henry McMaster, we understand you seek an opinion 
of this Office interpreting a tenn used in one of the provisions of the recently enacted South Carolina 
Real Property Valuation Refonn Act. You state: 

As the recently appointed Assessor for Cherokee County, 1 am in the 
process of completing a reappraisal project with a lien date of 
12/3 1/2006. Pursuant to section 12-43-217(A) of the South Carolina 
Code of laws, my county council passed an ordinance delaying 
implementation of the reappraisal until tax year 2008. 

I seek your opinion as to what is the "base year" specified in Section 
12-37-3140 of HR4449? 

Law/Analysis 

Section 12-43-217 of the South Carolina Code (2000) provides for the reassessment of 
property once every five years. However, subsection (B) of this provision also states: 

A county by ordinance may postpone for not more than one property 
tax year the implementation of revised values resulting from the 
equalization program provided pursuant to subsection (A). The 
postponement ordinance applies to all revised values, including 
values for state-appraised property. The postponement allowed 
pursuant to this subsection does not affect the schedule of the 
appraisal and equalization program required pursuant to subsection 
(A) of this section. 

S.C. Code Ann.§ 12-43-21 ?(B). 
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According to your letter, Cherokee County recently underwent a reassessment ofits property 
pursuant to section 12-43-217. Cherokee County would have implemented these new values for tax 
year 2007, but the Cherokee County Council voted to postpone the implementation of the 
reassessments until tax year 2008. Section 12-3 7-3140, which is contained in act No. 388 enacted 
in 2006 by the General Assembly, provides: 

(A)( 1) For property tax years beginning after 2006, the fair market 
value of real property is its fair market value applicable for the later 
of: 

(a) the base year, as defined in subsection (C) of this 
section; 

(b) when an assessable transfer of interest has 
occurred; 

( c) as determined on appeal; or 

( d) as it may be adjusted as determined in a 
countywide reassessment program conducted pursuant 
to Section 12-43-217, but limited to increases in such 
value as provided in subsection (B) of this section. 

(2) To the fair market value of real property as determined 
at the time provided in Item ( 1) of this subsection, there must 
be added the fair market value of subsequent improvements 
and additions to the property. 

(B) Any increase in the fair market value of real property 
attributable to the periodic countywide appraisal and equalization 
program implemented pursuant to Section 12-43-217 is limited to 
fifteen percent within a five-year period to the otherwise applicable 
fair market value. However, this limit does not apply to the fair 
market value of additions or improvements to real property in the year 
those additions or improvements are first subject to property tax, nor 
do they apply to the fair market value of real property when an 
assessable transfer of interest occurred in the year that the transfer 
value is first subject to tax. 
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(C) For purposes of determining a 'base year' fair market value 
pursuant to this section, the fair market value of real property is its 
appraised value applicable for property tax year 2007. 

In determining the meaning of "base year" in section 12-3 7-3140, we look to the rules of 
statutory interpretation. As our Supreme Court in Dreher v. Dreher, 370 S.C. 75, _, 634 S.E.2d 
646, 648-49 (2006) stated: 

The cardinal rule of statutory construction is to ascertain and 
effectuate the intent of the legislature. If a statute's language is plain, 
unambiguous, and conveys a clear meaning, then the rules of statutory 
interpretation are not needed and the court has no right to impose 
another meaning. The words of the statute must be given their plain 
and ordinary meaning without resorting to subtle or forced 
construction to limit or expand the statute's operation. 

(citations and quotations omitted). 

Subsection ( C) of section 12-3 7-3140 defines the fair market value for the base year as "its 
appraised value applicable for property tax year 2007." Thus, the answer to your question lies in 
what is meant by the "value applicable for tax year 2007." (emphasis added). One could argue 
because section 12-43-217 requires the reassessment of property values once every five years and 
because, according to your letter, 2007 is a reassessment year for the County, those values are 
"applicable" for 2007, regardless of County Council's decision to postpone the implementation of 
the revised values. 

However, if we read the 2007 revised values as the only values applicable for property tax 
year 2007, a conflict may arise with a county's ability to postpone implementation of the newly 
reassessed values under l 2-43-2 l 7(B). "Generally, statutes are to be construed with reference to the 
whole system oflaw of which they form a part." Roche v. Young Bros., Inc., of Florence, 332 S.C. 
75, 81, 504 S.E.2d 311, 314 (1998). "Statutes dealing with the same subject matter must be 
reconciled, if possible, so as to render both operative." Hodges v. Rainey, 341 S.C. 79, 88, 533 
S.E.2d 578, 583 (2000). Furthermore, our courts have held "[r]epeal by implication is disfavored, 
and is found only when two statutes are incapable of any reasonable reconcilement." Capco of 
Summerville, Inc. v. J.H. Gayle Constr. Co., 368 S.C. 137, 141, 628 S.E.2d 38, 41 (2006). 

Given these principles of statutory construction, we must attempt to read section 12-3 7-3140 
together with section 12-43-217(B) to find not only that section 12-37-3140 does not repeal section 
12-43-217, but also to find both operative. Ifwe were to find the "value applicable for tax year 
2007" is only the reassessed value, we would eliminate a county's ability to postpone 
implementation of newly reassessed values as provided for under section 12-43-217(8). This 
reading would not only present a direct conflict between section 12-43-217 and 12-37-3140, but 
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essentially would repeal the applicability of section 12-43-2 l 7(B) in certain instances. Our desire 
to avoid this result prompts us to find the phrase "value applicable for tax year 2007" means the 
values actually employed for tax year 2007, despite the reassessment, thereby allowing counties to 
retain the benefit of section l 2-43-2 l 7(B). 

Conclusion 

Based on our reading of sections 12-37-3140 and 12-43-217(B) applying the rules of 
statutory construction, we believe section 12-43-217(B) remains operative. Therefore, if a county 
elects to postponetheimplementationofnewlyreassessmentvalues under section 12-43-217(B), for 
purposes of the "base year" referred to in section 12-37-3140, the fair market values applicable for 
property tax year 2007 are those values employed for that year despite the reassessment. 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

~z-£),~ 
R6bertD:C~ 
Assistant Deputy Attorney General 

Very truly yours, 

~ill~ 
Cydney M. Milling 
Assistant Attorney General 


