
April 20, 2007

Eugene R. Baten, Executive Director
Sumter County Commission on Alcohol and Drug Abuse
Post Office Box 39
Sumter, South Carolina 29150

Dear Mr. Baten:

We issue this opinion in response to your letter requesting an opinion as to your participation
in the South Carolina Teacher and Employee Retention Incentive Program (“TERI”).  In your letter,
you included the following information: 

I am the Executive Director of the Sumter County Commission on
Alcohol and Drug Abuse (SCCADA).  I am governed by a nine
member Board of Commissioners that is appointed by the Sumter
County Council.  I, as well as, the employees of SCCADA are not
county or State employees.  However, our agency is a participant in
the SC Retirement System (SCRS) and I am the only employee on the
TERI program.  Conversely, we have no personnel rules covering this
program.  

Based on this information, you ask: “since I am not under any contract or a state employee, does my
employment end on my TERI termination date (June 30, 2007)?  

You attached a letter from the Director of the South Carolina Retirement System (the
“Retirement System”) concerning, among other things, the requirement that a retiree must have a
break in service prior to returning to work.  You state, according to the attached letter, “State and
Federal laws require a severance from employment before I can receive a distribution of my
accumulated TERI funds or draw an Annuity.  Do I automatically lose my job at the end of my TERI
participation?  Are there other ways to show ‘severance from employment’ without being
terminated?”   

Law/Analysis 

Section 9-1-2210 of the South Carolina Code (Supp. 2006) governs participation in the TERI
program.  Subsection (A) generally describes the program as follows: 
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(A) An active contributing member who is eligible for service
retirement under this chapter and complies with the requirements of
this article may elect to participate in the Teacher and Employee
Retention Incentive Program (program).  A member electing to
participate in the program retires for purposes of the system.  The
program participant shall agree to continue employment with an
employer participating in the system for a program period, not to
exceed five years. The member shall notify the system before the
beginning of the program period.  Participation in the program does
not guarantee employment for the specified program period.

S.C. Code Ann. § 9-1-2210(A) (emphasis added).  Furthermore, subsection (H) of this provision
states: “A program participant shall terminate employment no later than the day before the fifth
annual anniversary of the date the member commenced participation in the program.”  S.C. Code
Ann. § 9-1-2210(H).  Pursuant to section 9-1-2210, employment for participants in the TERI
program terminates after five years of service under the program.  This provision appears to apply
to all participants in the TERI program and does not differentiate between participants based on their
employers.  Thus, to answer your question, your employment will terminate on your TERI
Termination date.  

However, section 9-1-1790 of the South Carolina Code (Supp. 2006) provides a mechanism
by which retired members of the Retirement System, including former TERI participants, may be
rehired by their employers without affecting their receipt of their retirement benefits.  This provision
states, in pertinent part:  

(A) A retired member of the system who has been retired for at least
fifteen consecutive calendar days may be hired and return to
employment covered by this system or any other system provided in
this title without affecting the monthly retirement allowance he is
receiving from the system.  If the employment continues for at least
forty- eight consecutive months, the provisions of Section 9-1-1590
apply. If a retired member of the system returns to employment
covered by this system or any other system provided in this title
sooner than fifteen days after retirement, the member’s retirement
allowance is suspended while the member remains employed by the
participating employer.  If an employer fails to notify the system of
the engagement of a retired member to perform services, the
employer shall reimburse the system for all benefits wrongly paid to
the retired member.

S.C. Code Ann. § 9-1-1970(A) (emphasis added).  Thus, while your employment terminates upon
your completion of the TERI program, this provision allows your employer to rehire you, while not
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disrupting the receipt of your retirement benefits.  However, the decision whether to rehire is within
the discretion of your employer.   As we explained in an opinion issued in 2005, examining section
9-1-1970 in light of the amendments made to that statute by the Legislature that year: 

retirement by a teacher or other state employee brings about a clear
change in status.  Voluntary retirement, in essence, severs the
previous employment relationship and a new contractual relationship
is formed by the person’s “return to work.”  The employer is given
broad discretion with respect to which employees to “hire” for “return
to employment” and for how long.  The compensation becomes
negotiable with the removal of the $50,000 cap.  The clear thrust of
the new law is that the employer possesses the legal flexibility to
“hire” an individual who has retired and pay that person an
appropriate, agreed upon compensation in addition to the retirement
benefits which that individual is drawing. 

Op. S.C. Atty. Gen., June 20, 2005.  

The letter  from the Director of the Retirement System (the “Director”) attached to your
request addresses the issue of the fifteen-day retirement requirement contained in section 9-1-
1970(A).  In that letter, the Director explained because a participant is considered retired during their
participation in the TERI program, “each day of TERI participation counts toward the 15 consecutive
calendar days of ‘retirement’ required before a TERI participant can return to covered employment.”
However, the Director points out: “Although a TERI participant may satisfy the 15-day retirement
through TERI participation, state and federal laws nonetheless require a severance from employment
before a TERI participant can receive a distribution of his or her accumulated TERI funds or draw
an annuity.”  The Director further states: 

The state separation rule was intended to mirror the federal separation
requirement.  The Internal Revenue Service (IRS), however, has not
issued a ruling on the matter.  

Absent an IRS ruling, each employer must determine, in accordance
with its personnel rules, the uniform minimum period of time that it
would require for a legitimate severance of employment between a
member’s termination from employment at the end of TERI and the
rehiring of the member. 

Upon our review of the statutes governing the Retirement System, we note section 9-1-1510
of the South Carolina Code (Supp. 2006), governing retirement, and 9-1-1515 of the South Carolina
Code (Supp. 2006), governing early retirement.  Both of these provisions list “separated from
service” as one of the eligibility requirements for retirement.  S.C. Code Ann. §§ 9-1-1510; 9-1-
1515.  Thus, we presume these provisions are the state law provisions the Director referred to as
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requiring participants have a separation from service in order to receive their TERI funds or
retirement distributions. 

In our review of the statutes governing the Retirement System, we did not find any further
explanation of what constitutes a separation from service for purposes of State retirement.  From the
Director’s letter, we understand the state law provisions were “intended to mirror the federal
separation requirement.”  Furthermore, the Director indicated the Internal Revenue Service has not
interpreted what is meant by the separation requirement contained in the Internal Revenue Code.
Thus, the Director suggests employers use their own personnel rules to determine what constitutes
the minimum amount of time to affect a “legitimate severance of employment.”  

This Office, just as the courts of this state, “gives deference to the opinion of a state agency
charged with the duty and responsibility of enforcing a state statute.”  Georgia-Carolina Bail Bonds,
Inc. v. County of Aiken, 354 S.C. 18, 26, 579 S.E.2d 334, 338 (Ct. App. 2003).   Because the
Legislature gave the Retirement System oversight over the administration of all state retirement
plans, we defer to the Retirement System’s interpretation of what is required to affect a separation
from service.  Accordingly, if your employer decides to rehire you upon your completion of the TERI
program, the Retirement System suggests your employer should determine the length of your break
in service in accordance with its personnel policies in order to comply with state laws. 

Conclusion

Based on our review of state law governing the Retirement System, section 9-1-2210
requires termination of your employment upon your completion of the TERI program.  However, we
note, pursuant to section 9-1-1790, an employer may rehire a retired employee presuming the
employee satisfies the separation requirement mandated by state law.

Very truly yours,

Henry McMaster
Attorney General

By: Cydney M. Milling
Assistant Attorney General

REVIEWED AND APPROVED BY:

______________________________
Robert D. Cook
Assistant Deputy Attorney General
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