
HENRY MCMASTER 
ATI'ORNEY GENERAL 

January 11, 2010 

The Honorable Converse A. Chellis, III, CPA 
Treasurer, State of South Carolina 
Post Office Box 11778 
Columbia, South Carolina 29211 

Dear Mr. Chellis: 

We understand that as Chairman of the Board of Financial Institutions (the "Board"), you 
wish to request an opinion of this Office interpreting section 34-39-175 of the South Carolina Code. 
In your recent letter to this Office, you asked whether pursuant to this provision, "should outstanding 
deferred presentment loans be captured in the initial implementation of the common database or 
would such action be an improper retroactive application of the new statute?" 

Law/Analysis 

As you mentioned in your letter, the Legislature recently passed act 78 of2009 (the "Act"), 
pertaining to deferred presentment transactions. 2009 S.C. Act No. 78. Pursuant section 34-39-270 
of the South Carolina Code contained in the Act: 

(A) A licensee may not enter into a deferred presentment 
transaction with a person: 

(1) who has an outstanding deferred presentment transaction; 

(2) who has repaid a previous deferred presentment 
transaction with any licensee on the same business day; 

(3) who has repaid a previous deferred presentment 
transaction with any licensee on the same business day or the 
previous business day if the transaction being requested 
would be the customer's eighth or more transaction within a 
calendar year; or 
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(4) who has entered into an extended payment plan 
agreement with any licensee as provided in Section 34-39-280 
which has not been paid in full or terminated. 

(B) No eighth or subsequent deferred presentment 
transaction within a calendar year may be entered into on the 
same or subsequent business day of the repayment of the 
previous deferred presentment transaction. 

To implement this provision, the Legislature requires the Board of Financial Institutions to 
establish a database. Section 34-39-175 of the South Carolina Code explains this requirement. 

(A) In order to prevent a person from having a deferred presentment 
transaction that exceeds the limit in Section 34-39-180(B) and 
Section 34-39-270(A), the Consumer Finance Division of the Board 
of Financial Institutions shall implement a common database with 
real-time access through an internet connection for deferred 
presentment providers, as provided in this subsection. The board 
shall enter into a contract with a single source private vendor to 
develop and operate the database. By no later than February 1, 2010, 
the database must be accessible to the board and the deferred 
presentment providers to meet the requirements of this chapter and 
verify if a deferred presentment transaction is outstanding for a 
particular person. Deferred presentment providers shall submit the 
person's data to the database provider before entering into a deferred 
presentment transaction and once a deferred presentment transaction 
has been paid in full, in a format the board requires by regulation, 
including the drawer's name, social security number, or employment 
authorization alien number, address, driver's license number, amount 
of the transaction, date of transaction, the date that the transaction is 
closed, and additional information required by the board. The 
database provider may impose the database verification fee 
authorized by Section 34-39-270(H) for data required to be submitted 
by a licensee. The board may adopt procedures to administer and 
enforce the provisions of this section and to ensure that the database 
is used by licensees in accordance with this section. 

(B) The information provided in the database is limited for the use 
in determining if a customer is eligible or ineligible to enter into a 
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new deferred presentment transaction and to describe the reason for 
the determination of eligibility or ineligibility. 

You question whether or not the Board can require deferred presentment providers to provide 
information to populate the database prior to its implementation. Section 34-39-175 does not 
specifically state such a requirement. Thus, in order to make this determination, we must consider 
the rules of statutory interpretation. As our Supreme Court recently stated in SCANA Corp. v. South 
Carolina Department of Revenue, 384 S.C. 388, 392, 683 S.E.2d 468, 470 (2009): 

Moreover, 

The cardinal rule of statutory construction is to ascertain and 
effectuate the intent of the Legislature. Hodges v. Rainey, 341 S.C. 
79, 85, 533 S.E.2d 578, 581 (2000). "All rules of statutory 
construction are subservient to the one that the legislative intent must 
prevail if it can be reasonably discovered in the language used, and 
that language must be construed in light of the intended purpose of 
the statute." Broadhurst v. City of Myrtle Beach Election Comm'n, 
342 S.C. 373, 380, 537 S.E.2d 543, 546 (2000). The Court should 
give words their plain and ordinary meaning, without resort to subtle 
or forced construction to limit or expand the statute's operation. 
Sloan v. S.C. Bd. of Physical Therapy Exam'rs, 370 S.C. 452, 469, 
636 S.E.2d 598, 607 (2006). 

[ c ]ourts should consider not merely the language of the particular 
clause being construed, but the word and its meaning in conjunction 
with the purpose of the whole statute and the policy of the law. 
Whitner v. State, 328 S.C. 1, 492 S.E.2d 777 (1997); see also 
Stephen, 324 S.C. at 340, 478 S.E.2d at 77 (statutory provisions 
should be given reasonable and practical construction consistent with 
purpose and policy of entire act). In interpreting a statute, the 
language of the statute must be construed in a sense which 
harmonizes with its subject matter and accords with its general 
purpose. Hitachi Data Sys. Corp. v. Leatherman, 309 S.C. 174, 420 
S.E.2d 843 (1992); Hudson, 336 S.C. at 246, 519 S.E.2d at 582. 
Statutes must be read as a whole and sections which are part of the 
same general statutory scheme must be construed together and each 
given effect, if it can be done by any reasonable construction. 
Higgins v. State, 307 S.C. 446, 415 S.E.2d 799 (1992). 

State v. Morgan, 352 S.C. 359, 366, 574 S.E.2d 203, 206 (Ct. App. 2002). 
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In your letter, you argue "the Generally Assembly clearly intended for current outstanding 
loans to be entered into the database." We agree with your assessment of the Legislature's intent. 
Section 34-39-175, cited in its entirety above, states that "[b]y no later than February 1, 2010, the 
database must be accessible to the board and the deferred presentment providers to meet the 
requirements of this chapter and verify if a deferred presentment transaction is outstanding for a 
particular person." (emphasis added). In addition section 34-39-270, requiring verification, states 
"[t]he database must be established and operated so as to prevent a licensee from entering into a 
transaction that violates the provisions of this section." As you indicate in your letter, if the database 
is not populated when it goes into effect, deferred presentment providers will have no way to verify 
whether or not a particular person has an outstanding loan. Thus, the verification requirement 
pursuant to section 34-39-270 will be frustrated. We do not believe that this was the intention of the 
Legislature given, as you say, its aim to cut down on the number of deferred presentment transactions 
one person may be involved in at a given time. 

In addition, you also mentioned in your letter that the timing of the Act's enactment also 
indicates the Legislature intended for the database to be populated prior to it becoming effective. 
Section 11 of the Act states that most provisions of the Act become effective upon approval of the 
Act by the Governor, which effectively occurred on June 16 when the House and Senate overrode 
the Governor's veto. However, section 11 states some provisions, including the verification 
requirement, are to become effective upon the implementation of the database. You argue the fact 
that the Legislature specified that the database must first be established prior to the verification law 
indicates the Legislature intended for the database to be populated prior to requiring verification. 
This assessment seems logical. Otherwise, the Legislature would have made both the database 
provision and the verification requirement effective at the same time. However, we also note that 
section 34-39-175 allows the Board to set up the infrastructure of the database prior to its 
implementation and allows the Board to contract with a third party to set up and manage the 
database. These are tasks that we believe the Board would need to complete prior to the verification 
requirement taking effect regardless of whether the database is populated or not. Therefore, the 
requirement that the database be established prior to the effective date of the verification requirement 
may or may not indicate that the Legislature intended for the database to be populated at its 
implementation. 

Regardless of the several provisions cited above that seem to indicate that the Legislature 
intended for the database to be populated at its implementation, we found one provision in the Act 
that appears contrary to that interpretation. Section 34-39-270 of the South Carolina Code contains 
a provision requiring deferred presentment providers to notify persons seeking to enter into a 
deferred presentment transaction that their information will be entered into a database. This 
provision states, in pertinent part: "The licensee also shall notify the person that information related 
to a new transaction must be entered into the database." S.C. Code Ann. § 34-39-270(G). 

By this provision, we assume the Legislature finds it important for those seeking to enter into 
deferred presentment transactions to be notified that their information will become part of a database. 
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The provision allows persons entering into such transactions to make an informed decision as to 
whether or not to enter into the transaction knowing that their information will be available to the 
Board and other deferred presentment providers. According to the Act, this provision does not 
become effective until the implementation of the database. Therefore, ifthe database is populated 
prior to it becoming effective, a person whose information is loaded into the initial database may not 
receive notification from the deferred presentment provider as the deferred presentment provider 
would not be required to make this notification to the applicant. Because most of the provisions of 
the Act became effective in June of2009 and the database has yet to be implemented, we hope that 
deferred presentment providers have been proactive in providing this notice to their applicants. 
However, in reading this provision, the deferred presentment providers do not appear to be legally 
obligated to provide such notice until the database becomes effective. Accordingly, if we were to 
read the Act as requiring the database to be populated with data concerning current transactions prior 
to its effective date, this reading would hinder the Legislature's intent to provide notice to those 
whose information will be contained in the database. 

Because section 34-39-175 is not clear from its plain language that the database must be 
populated with data prior to its implementation, we look to the Act as a whole. While we agree with 
your assessment that several of the provisions including the language used in section 34-39-175 
indicate that the Legislature intended for the database to be populated at its implementation, we are 
reluctant to interpret section 34-39-175 as requiring the database be populated at its implementation 
due to the Legislature's clear intent in section 34-39-270(0) to provide those entering into deferred 
presentment transactions with notice prior to their information being entered into the database. 
However, we believe the best method of resolving this issue is to seek clarification either from the 
courts through a declaratory judgment action or by a legislative amendment to the statute by the 
Legislature. 

In addition to interpreting the language in section 34-39-175 to determine the Legislature's 
intent with regard to the contents of the database upon its implementation, we understand that the 
Board and deferred presentment providers are concerned that if this provision is interpreted to 
require information on current loans to be contained in the database upon implementation, this 
interpretation would equate to retroactive application of section 34-39-175. "The retrospective 
operation of a statute is not favored by the courts, and statutes are presumed to be prospective in 
effect." State v. Dickey, 380 S.C. 384, 404, 669 S.E.2d 917, 928 (Ct. App. 2008). However, we do 
not believe including current data in the database constitutes retroactive application of the law. 

In a 1983 opinion, we considered whether a statute requiring a twelve-month period elapse 
between the filing of a rate schedule with the South Carolina Public Service Commission and any 
new filing constituted retroactive application of the statute. Op. S.C. Atty. Gen., July 1, 1983. We 
stated: 
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[C]omputing the twelve-month period from a date occurring before 
the effective date of Act 138 does not constitute a retroactive 
application of the law. 

[A] statute does not operate retroactively merely because it 
relates to antecedent events, or because part of the requisites 
of its action is drawn from time antecedent to its passing, but 
is retroactive only when it is applied to rights accrued prior to 
its enactment. 82 C.J.S., Statutes,§ 412 (1953). 

Id. Furthermore, we cited to a Pennsylvania case holding that a statute "was not being applied 
retroactively merely because a part of the requisites for its action was drawn from a time antecedent 
to its enactment." Id. (citing City of Philadelphia v. Phillips, 179 Pa. Super. 87, 116 A.2d 243 
(1955)). Moreover, as the United States Supreme Court stated in Landgraf v. USI Film Products, 
511U.S.244, 269-70(1994): 

A statute does not operate "retrospectively'' merely because it is 
applied in a case arising from conduct antedating the statute's 
enactment, see Republic Nat. Bank of Miami v. United States, 506 
U.S. 80, 100, 113 S.Ct. 554, 565-566, 121 L.Ed.2d 474 (1992) 
(THOMAS, J., concurring in part and concurring in judgment), or 
upsets expectations based in prior law. Rather, the court must ask 
whether the new provision attaches new legal consequences to events 
completed before its enactment. The conclusion that a particular rule 
operates "retroactively" comes at the end of a process of judgment 
concerning the nature and extent of the change in the law and the 
degree of connection between the operation of the new rule and a 
relevant past event. 

As mentioned previously, the provision of the Act establishing the database became effective 
when the House and Senate overrode the Governor's veto on June 16, 2009. We understand that you 
are not seeking to require deferred presentment providers to provide vast amounts of historical 
information. Rather, the Board is seeking to populate the database based on current outstanding 
deferred presentment transactions as of a date prior to the implementation of the database. Thus, 
while this information may include transactions entered into prior to June 16, the provisions of the 
Act will not act to upset any of these transactions or place new legal consequences on these 
transactions. These prior transactions will remain unaffected and the new law will only impact new 
transactions that are entered into after the implementation of the database. As such, if a court were 
to interpret section 34-39-175 as requiring the database to be populated prior to its implementation, 
we do not believe such an interpretation would constitute a retroactive application of this provision. 
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Conclusion 

Section 34-39-175, establishing a database to house information on persons with outstanding 
deferred presentment transactions, does not specify whether or not outstanding deferred presentment 
transactions should be captured in the initial implementation of the database. Employing the rules 
of statutory interpretation, we find evidence in several provisions, including section 34-39-175, 
indicating that the Legislature may have intended for the database to be populated at its 
implementation. Namely, we agree with your assessment that the purpose of the Act as a whole will 
be frustrated if the database does not contain any information by which deferred presentment 
providers can verify whether an individual has an outstanding transaction, as required in section 34-
39-270(C). Moreover, if a court were to rule that the database is to be populated at its 
implementation, we do not believe this reading of the statute would constitute retroactive application 
of its provisions. 

However, absent guidance from a court, we cannot ignore the fact that in section 34-39-
270(G), the Legislature also expresses its intent to protect those entering into deferred presentment 
transactions by requiring deferred presentment providers to notify these individuals that their 
information will become part of the database. Accordingly, we are constrained from interpreting 
section 34-39-175 to require the database to include current deferred presentment transactions when 
the person taking out the loan may not have received notice that their information will be included 
in the database. Thus, we advise that unless the Board obtains clarification from the courts or the 
Legislature, the database should become populated as new transactions are entered into after its 
implementation date. 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Very truly yours, 

Henry McMaster 
Attorney General 

~/)7.~ 
By: Cydney M. Milling 

Assistant Attorney General 


