
August 16, 2007

The Honorable William F. Cotty
Member, House of Representatives
8807 C Two Notch Road 
Columbia, South Carolina 29223

Dear Representative Cotty:

We received your request for advice on several issues concerning municipal incorporations.
Specifically, you make the following inquiries: 

1. From where did the 7 mile radius rule evolve and how is it
practically applied?

2. If a group wanted to incorporate a new city or town, does an
existing municipality have to act on the entire area being
considered or can it stop the process by declaring an interest
in only a portion of the new area being considered. 

3. Does newly annexed territory have to be contiguous to
existing territory?  Or can an existing municipality express
interest in disconnected areas that don’t abut to the existing
city or town but are within the radius area?

4. Is there a lower limit on a new town’s size in: area, value or
population, and if so what are the specifics or minimums
involved?

5. Could a group of properties and citizens incorporate an area
more than 7 miles from existing municipalities, and then
annex into the protected area closer to the other existing
towns or cities? Does current law favor one municipality over
another on some basis, or does the first to petition that meets
the general qualifications to be annexed decided to which
town an area will or can join? 
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Law/Analysis 

Section 5-1-30 of the South Carolina Code (Supp. 2006) sets forth the prerequisites for
municipal incorporation. This provision states as follows: 

(A) Before issuing a corporate certificate to a proposed municipality,
the Secretary of State shall determine based on the filing submitted
and the recommendation of the Joint Legislative Committee on
Municipal Incorporation whether the proposed municipality meets the
following requirements:

(1) the area seeking to be incorporated has a population
density of at least three hundred persons a square mile
according to the latest official United States Census, except
as provided in subsections (B) through (E);

(2) no part of the area is within five miles of the boundary of
an active incorporated municipality, except as provided in
subsections (B) through (E);

(3) the area seeking to be incorporated has filed a service
feasibility study that has been reviewed by the Joint
Legislative Committee on Municipal Incorporation and
approved by the Secretary of State;

(4) the area proposed to be incorporated is contiguous as
defined and as described in this item. “Contiguous” means
adjacent properties that share a continuous border. If a
publicly-owned property intervenes between two areas
proposed to be incorporated together, which but for the
intervening publicly-owned property would be adjacent and
share a continuous border, the intervening publicly-owned
property does not destroy contiguity;

(5) the area seeking to be incorporated has filed a proposal for
providing either directly or indirectly a substantially similar
level of law enforcement services to the area’s existing law
enforcement coverage prior to seeking incorporation; and

(6) the area seeking to be incorporated has filed a proposal
demonstrating that at least three of the following services,
either directly or by contract, will be provided to the
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incorporated area no later than the first day of the third fiscal
year following the effective date of incorporation:

(a) fire protection at a minimum service level required
in regulations promulgated by the South Carolina Fire
Marshal;

(b) solid waste collection and disposal;

(c) water supply, water distribution, or both;

(d) wastewater collection and treatment;

(e) storm water collection and disposal;

(f) enforcement of building, housing, plumbing, and
electrical codes;

(g) planning and zoning;

(h) recreational facilities and programs; or

(I) street lighting.

(B)(1) When an area seeking incorporation has petitioned pursuant to
Chapter 17 the nearest incorporated municipality to be annexed to the
municipality, and has been refused annexation by the municipality for
six months, or when the population of the area seeking incorporation
exceeds seven thousand persons, then the provision of the five-mile
limitation of this section does not apply to the area.

(2) For purposes of item (1) of this subsection, a refusal to
annex the area by the municipality includes a statement from
the municipality that the area does not meet the statutory
requirements for annexation.

(C) The five-mile limit does not apply when the boundaries of the
area seeking incorporation are within five miles of the boundaries of
two different incorporated municipalities in two separate counties
other than the county within which the area seeking incorporation
lies, and when the boundaries of the proposed municipality are more
than five miles from the boundaries of the nearest incorporated



The Honorable William F. Cotty
Page 4
August 16, 2007

municipality that lies within the same county within which the
proposed municipality lies, and when the land area of the territory
seeking incorporation exceeds one-fourth of the land area of the
nearest incorporated municipality.

(D) The population requirements do not apply to areas bordering on
and being within two miles of the Atlantic Ocean and to all sea
islands bounded on at least one side by the Atlantic Ocean, both of
which have a minimum of one hundred fifty dwelling units and at
least an average of one dwelling unit for each three acres of land
within the area and for which petitions for incorporation contain the
signatures of at least fifteen percent of the qualified electors of the
respective areas seeking incorporation.

(E) The five-mile limit does not apply to counties with a population
according to the latest official United States Census of less than
fifty-one thousand.

S.C. Code Ann. § 5-1-30.  

In your first question, you inquire as to the origination and rationale as to the “7 mile radius
rule.”  By this, we presume you refer to the portion of section 5-1-30(A)(2) prohibiting the area to
be incorporated from locating within five miles of an active incorporated municipality.  Although
the Legislature amended and rewrote section 5-1-30 many times, it appears this requirement precedes
section 5-1-30 and was part of section 47-2 of the 1975 supplement to the 1962 South Carolina
Code.  From our research, we gather the Legislature enacted section 47-2 of the South Carolina Code
in 1975 as part of a larger piece of legislation aimed at fulfilling the Legislature’s duty under article
VIII of the South Carolina Constitution to establish criteria and procedures for the incorporation of
municipalities.  1975 S.C. Acts 692.  Section 47-2 set forth the criteria for municipal incorporation
and included a requirement that “no part of such area is within five miles of the boundary of any
active incorporated municipality . . .”  S.C. Code Ann. § 47-2 (Supp. 1975).  As for the reason for
the five-mile radius limitation, we can only speculate as to why the Legislature chose five miles
rather than another measurement.  However, we gather from the inclusion of this criteria that the
Legislature sought to prevent the encroachment of new municipalities upon those previously
established.  As for the application of this requirement, we presume that once the area seeking to
incorporate is established, a five-mile radius is measured around its boundaries to determine if it
encroaches upon an established municipality.  

Next, you ask if an existing municipality can stop the incorporation of a new municipality
by claiming an interest in only a portion of the area being considered for incorporation or does the
existing municipality have to claim an interest in the entire area being considered for incorporation.
No provision exists within chapter 1 of title 5 of the South Carolina Code allowing an existing
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municipality to object to the incorporation of a municipality because the existing municipality
“claims an interest” in the area sought for incorporation.  However, an existing municipality or
individual with standing may object to the incorporation if the incorporating municipality fails to
meet the criteria established under section 5-1-30.  However, we note that section 5-1-110 of the
South Carolina Code (Supp. 2006) provides a 60-day statute of limitation from the date of the
issuance of the certificate of incorporation to bring an action challenging the incorporation.   

You also inquire as to whether a newly annexed territory must be contiguous to an existing
territory.  Chapter 3 of title 5 of the South Carolina Code contains provisions pertaining to the ability
of an existing municipality to extend its corporate limits and annex additional areas.  The provisions
in this chapter contain several methods by which annexation may be accomplished.   Some of these
methods allow for the annexation of certain types of property “adjacent to” the municipality, while
the general method of annexation and landowner initiated annexations specifically require contiguity.
S.C. Code Ann. §§ 5-3-100; 5-3-140; 5-3-300; 5-3-150 (2004).  Regardless of the method or whether
it specifically states contiguity is required, our Supreme Court held with regard to municipal
annexations:  “it seems to be generally recognized, and is so conceded in this case, that there must
be contiguity even in the absence of a statutory requirement to that effect.”  Tovey v. City of
Charleston, 237 S.C. 475, 484, 117 S.E.2d 872, 876 (1961).  Thus, to answer your question, a newly
annexed territory must be contiguous to existing territory.  

With regard to your question pertaining to minimums for a town’s size, we refer you to
section 5-1-30(A)(1).  As cited above, this provision requires a population density of “at least three
hundred persons a square mile according to the latest official United States Census . . .”  S.C. Code
Ann. § 5-1-30(A)(1).  However, subsection (D) provides an exception to this requirement for
incorporating areas boarding or within two miles of the Atlantic Ocean with “a minimum of one
hundred fifty dwelling units and at least an average of one dwelling unit for each three acres of land
. . . .”  S.C. Code Ann. § 5-1-30(D).  While we are not aware of any additional area, value or
population requirements for incorporation, we note subsections (B) and (E) provide exceptions to
the five-mile limit for areas with certain populations and subsection (C) provides an exception to the
five-mile limit for areas incorporating that satisfy a particular area requirement.  S.C. Code Ann. §
5-1-30.  

Lastly, you question whether a group may incorporate an area satisfying the five-mile limit
and then annex area within five miles of an existing municipality.  In our review of the South
Carolina statutes governing annexation, we did not discover a requirement that the property to be
annexed be located outside a certain radius of other municipalities.  Thus, we surmise that as long
as the municipality complies with the requirements of the annexation statutes, it appears that an
existing municipality may annex property lying within five miles of another municipality. 
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Conclusion

While we are not aware of the Legislature’s precise reasoning in creating the five-mile limit
for municipalities seeking to incorporate, we note this requirement has been in existence since 1975
and presume it is applied in accordance with the plain wording of section 5-1-30 of the South
Carolina Code.  If an existing municipality desires to object to the incorporation of a new
municipality, the existing municipality may object based on the incorporating municipality’s failure
to comply with the prerequisites to incorporation.  However, we are not aware of a statute allowing
an existing municipality to object simply based on its interest in the property to be incorporated
unless that property includes property within five miles of the existing municipalities corporate
limits.  Furthermore, a newly annexed territory must be contiguous to the annexing municipality.
We note no specified limit in a new municipality’s area, value, or population other than the density
requirement as stated in section 5-1-30(A)(1).  Lastly, based upon our review of the statutes
governing annexation, we find no restrictions limiting the proximity of area to be annexed to another
municipality.    

Very truly yours,

Henry McMaster
Attorney General

By: Cydney M. Milling
Assistant Attorney General

REVIEWED AND APPROVED BY:

______________________________
Robert D. Cook
Assistant Deputy Attorney General
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