
ALAN WILSON 
ATIORNEY GENERAL 

March 16, 2011 

The Honorable Kris Crawford 
Member, House of Representatives 
327-D Blatt Building 
Columbia, South Carolina 29211 

Dear Representative Crawford: 

We understand you desire an opinion of this Office concerning an issue involving the 
Florence City Council ("Council"). Specifically, you ask us to address the following two issues: 

Issue No. 1 

Is it lawful for the City Council of the City of Florence to 
create a new position by voting on a detailed job description and 
requiring the City Manager to use the detailed job description in 
filling and supervising the position, or is such action precluded by 
Title 5 of the South Carolina Code of Laws since Florence operates 
as a Manger-Council form of government? 

Issue No. 2 

If you respond to Issue No. 1 above by concluding that 
Council was within its authority in a Council-Manager form of 
government to specify a specific job description, may such a 
description include a requirement that the individual hired " . .. 
shall not serve as director, officer, or member of any other entity .. 
. "? 

Law/ Analysis 

In accordance with section 5-7-30 of the South Carolina Code (Supp. 2010), in addition 
to the powers specifically afforded to municipalities, they "may enact regulations, resolutions, 

REMBERT c. DENNlS Bun.DING • POST OFFICB Box 11549 • COLUMBIA, SC 29211-1549 • ThLEPHONE 803-734-3970 • FACSIMILE 803-253-6283 



The Honorable Kris Crawford 
Page2 
March 16, 2011 

and ordinances, not inconsistent with the Constitution and general law of this State." Chapter 13 
of title 5 contains specific provisions dealing with the council-manager forms of municipal 
government. Section 5-13-30 of the South Carolina Code (2004) states the powers of the 
municipal council in a council-manager form of government. Namely, this provision states: 

All legislative powers of the municipality and the determination of 
all matters of policy shall be vested in the municipal council, each 
member, including the mayor, to have one vote. Without limitation 
of the foregoing, the council shall: 

(10) Enact ordinances of any nature and kind, not 
prohibited by the law or Constitution of the State or of the 
United States . ... 

S.C. Code Ann. § 5-13-30. Accordingly, Council has broad authority to take action, so long as 
the action taken is not prohibited under State law or the Constitution. 

Under the council-manager form of municipal government, the Legislature provides that 
specific powers be vested in the manager. These powers are as follows: 

The manager shall be the chief executive officer and head of the 
administrative branch of the municipal government. He shall be 
responsible to the municipal council for the proper administration 
of all affairs of the municipality and to that end, subject to the 
provisions of this chapter, he shall: 

(1) Appoint and, when necessary for the good of the 
municipality, remove any appointive officer or employee of 
the municipality and fix the salaries of such officers and 
employees, except as otherwise provided in this chapter or 
prohibited by law and except as he may authorize the head 
of a department or office to appoint and remove 
subordinates in such department or office; 

(2) Prepare the budget annually, submit it to the municipal 
council and be responsible for its administration after 
adoption; 
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(3) Prepare and submit to the municipal council at the end 
of each fiscal year a complete annual report on the finances 
and administrative activities of the municipality for the 
preceding year and make such other financial reports from 
time to time as may be required by the council or by 
Chapters 1 through 17; 

(4) Keep the municipal council advised of the financial 
condition and future needs of the municipality and make 
such recommendations as may seem to him desirable; and 

(5) Perfoan such other duties as may be prescribed by law 
or required of him by the municipal council, not 
inconsistent with the provisions of Chapters 1 through 17. 

S.C. Code Ann.§ 5-13-90 (Supp. 2010). In addition, section 5-13-40 of the South Carolina Code 
(2004) states in relevant part: 

(b) Neither the council nor any of its members shall in any manner 
be involved in the appointment or removal of any municipal 
administrative officers or employees whom the manager or any of 
his subordinates are empowered to appoint. 

(c) Except for the purpose of inquiries and investigations, neither 
the council nor its members shall deal with municipal officers and 
employees who are subject to the direction and supervision of the 
manager except through the manager, and neither the council nor 
its members shall give orders to any such officer or employee, 
either publicly or privately. 

Thus, clearly the manager in a council-manager form of government maintains the authority to 
hire municipal employees. However, nothing in sections 5-13-90 or 5-13-40 give the manager 
sole authority with regard to establishing municipal positions. Furthermore, section 5-13-100 of 
the South Carolina Code (2004) specifically gives Council the authority to create, change and 
abolish offices, departments, and agencies. This provision states: 

Municipal council may, by ordinance, create, change and abolish 
offices, departments or agencies of municipal government upon the 
recommendation of the manager or may, in accordance with such 
recommendations, assign additional functions and duties to such 
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offices. The head of each department shall be designated director 
thereof and shall have supervision and control over his department 
subject. however, to the direction of the manager. 

S.C. Code Ann. § 5-13-100. Therefore, we are of the opinion that Council may create municipal 
positions and may establish a detailed job description for that position, but the city manager shall 
make the hiring decisions for the position. 

Next, you question whether or not Council may include in the job description for a 
particular position a requirement that individual serving in the position not "serve as director, 
officer, or member of any other entity . . . . " In your letter to us, you argue that this is an 
invasion of the employee's rights because it precludes the employee from serving "on boards or 
be a member of organizations or entities of any type, including religious organizations and 
entities.'' 

We do not have a copy of the full job description and are not aware of whether Council 
defined the term "entity." Thus, we are not sure exactly what this provision in the job 
description is prohibiting. However, as cited above, section 5-13-30 gives Council the authority 
to make determinations of policy. Furthermore, we note that on occasion, this Office has 
addressed the ability of governmental entities to place restrictions on their employees' service 
and membership in outside organizations. Particularly, in several opinions, we determined that a 
governmental entity may restrict the political activity of its employees without violating the due 
process or equal protection rights of those employees. Ops. S.C. A.tty. Gen., December 16, 2009; 
November 2, 2005; March 18, 1998; August 24, 1982; September 27, 1979. In those opinions, 
we relied on several federal court decisions, including the United States Supreme Court's 
decision in Broadrick v. Oklahom!!, 413 U.S. 601(1973), which concluded that policies 
restricting government employees from political activity serve an important governmental 
interest in promoting efficiency and integrity to the discharge of official duties and insulating 
public employees from political pressures. 

As stated previously, we do not have any information on the position in question. 
Moreover, we are not privy to the reason Council placed the restriction you described on the 
newly created position. However, we believe a court would employ an analysis similar to that 
employed by the Supreme Court in Broadrick and would determine whether or not this 
restriction serves an important governmental interest. 

Nonetheless, the determination of whether or not the restriction serves an important 
governmental interest involves a question of fact. As stated in prior opinions, only a court, not 
this Office, has the ability to investigate and determine factual issues. Op. S.C. Atty. Gen., July 
9, 2010. Therefore, even if we had additional information on the position and the reasons for 
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Council's decision to place these restrictions on this particular position, we would not be able to 
determine with finality whether or not the restrictions sufficiently serve an important 
governmental interest in order to pass constitutional muster. 

Conclusion 

Based on our review of the law governing council-manager forms of municipal 
government, although the manager has discretion in filling the position, we believe Council has 
authority to create new positions and establish job descriptions for such positions. 

Because we believe Council has authority to create the position, you question whether or 
not it can prohibit an individual hired for the position from serving "as a director, officer, or 
member of [another] entity." Initially, we recognize Council has authority to establish personnel 
policies pursuant to section 5-13-30 of the South Carolina Code. In addition, in several prior 
opinions dealing with political activity by government employees, we determined that courts will 
likely uphold such restrictions because they serve an important governmental interest. However, 
without more information, we are not sure what this provision prohibits. Furthermore, while we 
presume the restriction is aimed at preventing conflicts of interest, we are not privy to the 
reasons why Council found it necessary to place this restriction on this particular position. 
Nonetheless, even if we had more information on the position and Council's reasons for the 
restriction, determining whether or not those reasons satisfy an important governmental interest 
is a factual determination that may only be made by a court. Therefore, we are unable to 
determine whether the restriction is constitutionally valid. 

Very truly yours, 

~ 
Cydney M. Milling 
Assistant Attorney General 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

/1~:9 -~ 
/ Robert D. Cook " 

Deputy Attorney General 


