
HENRY M CMASTER 
ATIORNEY G ENERAL 

July 21 , 2009 

Grant Duffield, City Manager 
City of Tega Cay 
Post Office Box 3399 
Tega Cay, South Carolina 29708 

Dear Mr. Duffield: 

W erecei ved your 1 etter requesting an opinion of this Of:fi ce on behalf of the City of Tega Cay 
(the "City") concerning the legality of a proposed ordinance requiring "a City council member duly 
elected and currently serving on City Council, to resign his position as Council member, such 
resignation effective upon such Council member's filing to run for Mayor of the City." 

Law/Analysis 

We must begin with the presumption that the ordinance is presumed valid and enforceable 
and will not be struck down by a court unless it is "palpably arbitrary, capricious or unreasonable." 
U.S. Fidelity & Guar. Co. v. City ofNewberry, 257 S.C. 433, 438-39, 186 S.E.2d 239, 241 (1972) 
(citations omitted). Moreover, only a court, not this Office, may declare an ordinance invalid. Op. 
S.C. Atty. Gen. , January 22, 2008. To determine whether a local ordinance is valid, our courts 
employ a two-step process. Foothills Brewing Concern. Inc. v. City of Greenville, 377 S.C. 355, 
361, 660 S.E.2d 264, 267 (2008). 

First, the Court must consider whether the municipality had the power 
to enact the ordinance. If the State has preempted a particular area of 
legislation, a municipality lacks power to regulate the field, and the 
ordinance is invalid. If, however, the municipality had the power to 
enact the ordinance, the Court must then determine whether the 
ordinance is consistent with the Constitution and the general law of 
the State. 

Id. (citations omitted). 

Included with your request, you provided a copy of an opinion issued by this Office in 1993 
addressing whether the electors of a county have the power by initiative and referendum to institute 
a tenn limit and recall provisions for county council members. Op. S.C. Atty. Gen., June 24, 1993. 
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The opinion initially explained that the "electorate may not propose and adopt an ordinance which 
the governing body could not itself adopt." Id. We cited article I, section 5 of the South Carolina 
Constitution (2009), which provides: "All elections shall be free and open, and every inhabitant of 
this State possessing the qualifications provided for in this Constitution shall have an equal right to 
elect officers and be elected to fill public office." As we noted in our opinion, the Supreme Court 
in McLure v. McElroy, 211 S.C. 106, 44 S.E.2d 101(1947) determined that this constitutional 
provision only applies to constitutionally created offices. However, we noted that McLure stated as 
follows with regard to offices created by the Legislature: 

The distinction between offices of constitutional origin and those 
created by statute as to their control by the Legislature has been 
repeatedly recognized, and the rule has been often announced that an 
office created by legislative action is wholly within the control of the 
Legislature which can declare the manner of filling it, how, when, and 
by whom the incumbent shall be elected or appointed, and to change 
from time to time the mode of election or appointment. 

Id. (quoting McLure, 211 S.C. at 117, 44 S.E.2d at 106). Because of our determination that county 
councils were created by the Legislature and the Legislature did not provide for term limits or recall 
provisions, county council did not have the authority to impose term limits or recall provisions. Id. 
You also included an opinion issued in 1995 reiterating that a county council does not have the 
authority to set term limits based on our findings in the 1993 opinion. Op. S.C. Atty. Gen., August 
14, 1995. 

Article VIII, section 8 of the South Carolina Constitution (2009) states: "The structure and 
organization, powers, duties, functions, and responsibilities of the municipalities shall be established 
by general law; provided, that not more than five alternative forms of government shall be 
authorized." Section 5-7-160 of the South Carolina Code (2004) vests the powers of municipalities 
in their councils. Thus, like county councils, the general assembly also established city councils 
through general law. 

Article XVII, section 1 of the South Carolina Constitution (2009) requires elected or 
appointed officers in this State to "possess the qualifications of an elector .... " Section 7-5-120 of 
the South Carolina Code (Supp. 2008) sets forth these qualifications, which include citizenship, age, 
and residency requirements. Moreover, section 5-15-20 of the South Carolina Code (2004) provides 
specific qualifications necessary to serve as a mayor or city council member. This provision states: 
"Mayors and councilmen shall be qualified electors of the municipality and, if they are elected 
subject to residential or ward requirements as provided in this section, they shall be qualified electors 
of the ward prescribed for their election qualification." S.C. Code Ann. § 5-15-20. 

Requiring council members to resign in order to run for mayor essentially places an 
additional qualification on candidates for mayor. In our review of the qualifications of mayor as set 
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forth by the Legislature, we did not find a provision placing such a limitation on mayoral candidates. 
In addition, while the Legislature in enacting section 5-7-180 of the South Carolina Code (2004) 
specifically prohibits mayors and members of city councils from holding other municipal offices or 
employment, it did not enact a provision requiring city council members to resign from service 
before running for mayor. Moreover, we did not find any provision in the municipal code 
authorizing city councils to impose such a restriction. Accordingly, we are of the opinion that just 
as term limits were not authorized by the Legislature for members of county councils, the Legislature 
did not authorize city councils to enact ordinances requiring members of their councils to resign 
before seeking a mayoral position. 

Because the City does not have the authority to enact such an ordinance, we believe a court 
would find such an ordinance to be invalid. However, as we previously stated, only a court may 
declare an ordinance invalid. Therefore, if passed, the ordinance must be treated as if it has full force 
and effect unless or until a court rules otherwise. 

Conclusion 

Based on the reasoning presented in prior opinions of this Office, we believe that because 
city councils were created by the Legislature, only the Legislature may set forth the qualifications 
of their members, including their mayors. As the Legislature did not set forth a provision requiring 
council members to resign their positions to become candidates for mayor or give municipalities the 
authority to impose such a requirement, we do not believe that city councils have such authority. 
Therefore, if the City passes an ordinance establishing this requirement on mayoral candidates, a 
court would likely find such an ordinance invalid. 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Deputy Attorney General 

Very truly yours, 

Henry McMaster 
Attorney General 

~'111, 
By: Cydney M. Milling 

Assistant Attorney General 


