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HENRY M CMASTER 
ATIORNEY G ENERAL 

February 16, 2006 

The Honorable Dan Wideman 
Sheriff, Greenwood County 
528 Edgefield Street 
Greenwood, South Carolina 29646 

Dear Sheriff Wideman: 

We issue this opinion in response to your letter regarding the tax exempt status of volunteer 
fire departments located in Greenwood County. By way of background, you informed us that due 
to a reorganization in Greenwood County's homeland security and public safety infrastructure, all 
emergency services are now part of the Greenwood County Sherifrs Office. Thus, you indicate the 
volunteer fire departments (the "VFDs"), which receive some county funding, are included in these 
emergency services. As such, you approve the VFDs' budgets through the Public Safety Division 
Commander. You indicate in your review of the VFDs' budgets, you 

noticed that several of the VFDs plan to use a third party, commercial 
organization to collect insurance payments attendant to responses to 
fires. The payments represent a fee paid from an insurance company 
as reimbursement to the VFD to offset the costs incurred as they 
respond to fight fires at insured properties. Although partially 
county-funded, each of our VFDs in Greenwood County operates as 
a not-for-profit organization pursuant to IRC § 501 (c)(3) and the 
related SC tax statutes. 

Based on these facts, you request our opinion. on the following: 

I . Does the fact that the insurance fees are designed to offset a 
portion of the costs incurred while fight ing fires at insured 
properties effect or endanger the not-for-profit status of 
Greenwood County's VFDs? 

2. Would the use of third party, commercial entities to collect 
the aforementioned fees from insurance comparues change the 
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status of those funds in any way as to effect or endanger the 
not-for-profit status of Greenwood County's VFDs" 

In addition to your letter, you included a copy of a charter used by one of the Greenwood 
County VFDs. You indicate all of the VFDs in question have "almost identical documentation." 

Law/ Analysis 

Pursuant to the South Carolina Income Tax Act, South Carolina taxable income is based 
upon federal taxable income, and except as otherwise provided, the South Carolina Income Tax Act 
makes all provisions of the federal Internal Revenue Code (the "IRC") applicable to South Carolina 
for state tax purposes. See S.C. Code Ann. § 12-6-10 et seq. (2000 & Supp. 2005). The South 
Carolina Income Tax Act does not supercede or exclude the provisions of the IRC in determining 
an organization's tax exempt status. Thus, we must look to the IRC, for both federal and state tax 
law purposes, in our analysis of your questions as presented above. 

As a preliminary matter, because the questions you presented are matters of federal tax law, 
the federal courts conclusively determine the VFDs' status as tax exempt organizations. Thus, this 
opinion is advisory only, reflecting our analysis as to what we believe a federal court would 
conclude. Moreover, we note with respect to issues concerning federal tax law, while we may 
express an opinion regarding these provisions, the Internal Revenue Service (the "IRS") is in a far 
better position than we to determine the tax exempt status of an organization under the IRC. In 
addition, we note the determination of whether the VFDs meet the requirements as set forth in 
section 501 ( c) of the IRC for continuation of their tax exempt status involves a question of fact. 
Thus, this inquiry is beyond the scope of this Office. See Op. S.C. Atty. Gen. Op., June 1, 2005. 
However, we will attempt to provide you with general guidance under the applicable federal law. 

Section 501(a) of the IRC provides an exemption from income taxes for organizations 
described in the subsections of section 501. I.R.C. § 50l(a). The treasury regulations pertaining to 
section 501 (a) mandate that an organization seeking tax exempt status must file an application with 
the district director of the internal revenue district in which it is located. Treas. Reg. § 1.501 (a)-
1 (a)(2). Once approved by the district director, an organization may rely on its status unless the IRS 
Commissioner exercises his or her power to revoke rulings due "a change in the law or regulations 
or for other good cause" and "so long as there are not substantial changes in the organization's 
character, purposes, or methods of operation." Id. Your letter neither indicates a change in the law 
or regulations, nor a substantial change in the character or purposes of the VFDs. Thus, we presume 
any change in the tax exempt status of the VFDs would arise due to change in the operations as a 
result of collecting fees from insurance companies. 
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Section 501 ( c )(3) of the IRC describes one type of exempt organization as a corporation, 
community chest, fund, or foundation, "which is organized and operated exclusively for religious, 
charitable, scientific, testing for public safety, literary, or educational purposes .... " I.R.C. § 
50l(c)(3). In addition, section 50l(c)(3) requires "no part of the net earnings of [the organization] 
inures to the benefit of any private shareholder or individual .... " Id. The treasury regulations 
promulgated under section 501 ( c )(3) described numerous requirements embedded in section 501 ( c ). 
Treas. Reg. § 1.501 ( c )(3 )-1. These requirements include both the requirement that the organization 
be organized exclusively for a charitable purpose and operated exclusively for a charitable purpose. 
Treas. Reg. § l .501(c)(3)-l(a) - (c). Because the VFDs you illustrate in your letter already received 
501 ( c )(3) status, we presume the IRS determined they met the organizational test and their purposes 
have been approved. Thus, we focus on the operational test. 

The operational test essentially contains three requirements. First, in regard to the 
organization's primary activities: 

An organization will be regarded as operated exclusively for one or 
more exempt purposes only ifit engages primarily in activities which 
accomplish one or more of such exempt purposes specified in section 
501(c)(3). An organization will not be so regarded if more than an 
insubstantial part of its activities is not in furtherance of an exempt 
purpose. 

Treas. Reg. § l.501(c)(3)-l(c)(l). The second requirement in the operational test is in regard to 
distribution of earnings. Treas. Reg.§ l.501(c)(3)-l(c)(2). The test states: "An organization is not 
operated exclusively for one or more exempt purposes if its net earnings inure in whole or in part 
to the benefit of private shareholders or individuals." Id. Third and finally, the test provides that an 
organization is not operated exclusively for one or more exempt purposes if it is an action 
organization, meaning "a substantial part ofits activities is attempting to influence legislation," "it 
participates or intervenes, directly or indirectly, in any political campaign on behalf of or in 
opposition to any candidate for public office," or its primary objective may be obtained only by the 
legislation or defeat oflegislation and "it advocates, or campaigns for, the attainment of such main 
or primary objective or objectives as distinguished from engaging in nonpartisan analysis, study, or 
research and making the results thereof available to the public." Treas. Reg. § 1.501 (c)(3)-l(c)(3). 

Despite the strict operational requirements, the treasury regulations recognize an organization 
seeking tax exempt status under section 501 ( c )(3) may be engaged in a trade or business. 

An organization may meet the requirements of section 50l(c)(3) 
although it operates a trade or business as a substantial part of its 
activities, if the operation of such trade or business is in furtherance 
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of the organization's exempt purpose or purposes and if the 
organization is not organized or operated for the primary purpose of 
carrying on an unrelated trade or business, as defined in section 513. 

Treas. Reg. § l.50l(c)(3)-l(e). In addition, the United States Tax Court further recognized "the 
presence of profitmaking activities is not per se a bar to qualification of an organization as exempt 
ifthe activities further or accomplish an exempt purpose." Aid to Artisans Inc. v. Comm'r, 71 T.C. 
202, 211 (1978). The existence of profits, however, may be a business purpose, rather than a exempt 
purpose. Easter House v. U.S., 12 Cl. Ct. 476, 486 (1987) affd, 846 F.2d 78 (Fed. Cir. 1988), cert. 
denied, 488 U.S. 907 (1988). 

A VFD's receipt of fees from an insurance company does not appear to affect the VFD's 
status as an exempt organization under section 501(c)(3) of the IRC. The sample charter you 
provided with your request, which we presume is the same charter under which the IRS granted the 
VFD tax exempt status, states the purpose of the VFD is "to provide fire protection and rescue 
services in emergencies." As you stated, the fees paid to the VFD from the insurance companies are 
"reimbursement to the VFD to offset the cost incurred as they respond to fight fires at insured 
properties." Therefore, we believe the federal courts would find receipt of these fees comports with 
the VFD' s exempt purpose. In addition, because the fees are to offset the cost of providing the fire 
protection and rescue services, we would also presume these fees would benefit the VFD, not a 
private shareholder or individual, by covering its operating expenses. Finally, your letter gave us no 
indication that the VFDs in question have become in engaged in political activity. Therefore, based 
on our limited knowledge of the activities of the VFDs, we do not find an indication that receiving 
funds from the insurance carriers would affect their tax exempt status. 

In addition, in our review of the relevant federal law, we do not find a VFD's decision to 
employ a third party to collect the fees from the insurance company would affect its tax exempt 
status. This type of activity would not, in and of itself, generate income for the VFD. Contrarily, 
employing a collector would create an expense. As the United States Court Claims Court pointed 
out in an opinion dealing with the tax exempt status of an adoption agency, "The term 'net earnings' 
in section 501(c)(3) allows an organization to incur ordinary and necessary expenditures in its 
operations without losing its tax exempt status." Easter House, 12 Cl. Ct. at 487. Thus, if a federal 
court found the collection of such fees by the VFD within the scope of its charitable purpose, 
payments to a third party to collect those fees likely would be an ordinary and necessary expense of 
the organization's operations. 

In conclusion, whether or not the scenarios you presented in your letter would affect the tax 
exempt status of the VFDs would require an analysis of facts and circumstances, which is beyond 
the scope of an opinion of this Office. However, in reviewing the information you provided and the 
relevant federal tax law, we do not find an indication that a VFD's activities in collecting fees, either 
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directly or through a third party, as reimbursement for expenses incurred in responding to a fire 
emergency would affect the tax exempt status of the VFD. 

Very truly yours, 

tav JJf 41 · i2~ . 
Cydri[ ~- Jlrmg (J 
Assistant Attorney General , 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

~f'P··{:¥[__ 
R ert D. Cook 
Assistant Deputy Attorney General 


