
December 3, 2007

The Honorable G. T. Ferguson 
Magistrate, Abbeville County
P. O. Box 1156
Abbeville, South Carolina 29620

Dear Magistrate Ferguson:

This office has been asked to review the opinion to you dated October 9, 2007 which dealt
with S.C. Code Ann. § 56-5-1538.  The question had been raised as to whether such provisions apply
to a traffic stop with only law enforcement vehicles present and no emergency crews or vehicles
present.  In particular reference has been made to subsections (F) and (G) of such statute which state

[t]he driver of a vehicle shall ensure that the vehicle is kept under control when
approaching or passing an emergency scene or authorized emergency vehicle stopped
on or near the right-of-way of a street or highway with emergency lights flashing.
The exercise of control required for a driver to comply with this section is that
control possible and necessary by the driver to prevent a collision, to prevent injury
to persons or property, and to avoid interference with the performance of emergency
duties by emergency personnel.

A person driving a vehicle approaching a stationary authorized emergency vehicle
that is giving a signal by displaying alternately flashing red, red and white, blue, or
red and blue lights, or amber or yellow warning lights shall proceed with due caution,
significantly reduce the speed of the vehicle, and 

(1) yield the right-of-way by making a lane change into a lane not
adjacent to that of the authorized emergency vehicle, if possible with
due regard to the safety and traffic conditions, if on a highway having
at least four lanes with not less than two lanes proceeding in the same
direction as the approaching vehicle; or

(2) maintain a safe speed for road conditions, if changing lanes is
impossible or unsafe.

Subsection (H) provides that an individual violating such provisions is “guilty of the misdemeanor
of endangering emergency services personnel.”  The term “emergency services personnel” is defined
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by subsection (I)(2) as “...fire, police, or emergency medical services personnel (EMS) responding
to an emergency incident.”  (emphasis added).

Again, the question has been raised as to whether such provisions would make Section 56-5-
1538 applicable to a traffic stop with only law enforcement vehicles present.  Based upon my review,
no courts in this State have construed such provision.  Also, based upon our research, at least two
authorities have concluded that an ordinary traffic stop does not constitute an “emergency response”
 See: California Highway Patrol v. Superior Court of Alameda County, 135 Cal.App.4th 488
(Cal.App.1Dist. 2006); Op. Va. Atty. Gen. dated September 23, 2004.  However, based upon our
further review, it is now our conclusion that Section 56-5-1538 could be read to include traffic stops
with only law enforcement vehicles present.  Support for such conclusion is found in the title to Act
No. 348 of 2002 which states that such is an act 

TO AMEND SECTION 56-5-1538, RELATING TO THE MANAGEMENT OF AN
EMERGENCY SCENE...TO REQUIRE THE DRIVER OF A VEHICLE WHEN
APPROACHING A STATIONARY EMERGENCY VEHICLE TO PROCEED
WITH DUE CAUTION AND TO YIELD THE RIGHT-OF-WAY UNDER
CERTAIN CONDITIONS....

The term “emergency vehicle” is defined by subsection (I)(1) to include “...any ambulance, police,
fire, rescue, recovery, or towing vehicle authorized by this State, county, or municipality to respond
to a traffic incident.”  (emphasis added).  Therefore, traffic stops with only law enforcement vehicles
present would be included.

Nevertheless, to resolve any question of ambiguity, it is suggested that legislative
clarification be sought to resolve the issue with finality in light of the fact that such provision is a
criminal statute.

With kind regards, I am,

Very truly yours, 

Henry McMaster
Attorney General

By: Charles H. Richardson
Senior Assistant Attorney General

REVIEWED AND APPROVED BY:

______________________________
Robert D. Cook
Assistant Deputy Attorney General


	Page 1
	Page 2

