
H ENRY McMASTER 
ArroRNEY G ENERAL 

William F. Halligan, Esquire 
Childs & Halligan 
Post Office Box 11367 
Columbia, South Carolina 29211-1367 

Dear Mr. Halligan: 

January 13, 2009 

We understand that you represent the Horry County School District Board of Education (the 
"Board'') and would like to request an opinion of this Office on the Board' s behalf. You ask that we 
address the installation of one of the Board's members given the situation explained in a previous 
letter to this Office dated November 17, 2008. According to this letter, an incumbent school board 
member was apparently unsucc.essful in being reelected in the November general election. This 
member, Mr. Ronald Bessant, according to you "has filed a protest or election challenge over the 
recent election .... " You explained in your letter that you are of the opinion that due to Mr. 
Bessant's protest, "the proper course of action is for the incumbent of a contested Board seat to 
remain in office pending the resolution of the election process provided in State law, including 
protest provisions, until such time as the State Election Commission certifies a winner to the 
Secretary of State's office." You base your conclusion on an opinion of this Office issued in 1989. 
Thus, you seek guidance from this Office as to "the continued applicability of Opinion No. 89-12 

" 

Law/ Analysis 

As you explained in your letter, the Board's enabling legislation provides that "[m]embers 
shall assume office when their election has been certified by the county election commission." 1973 
S. C. Acts 212. The Legislature has since amended this provision of the Board's enabling legislation, 
which no longer contains a provision for when the Board's members shall take office. S.C. Acts 
1683. However, as you point out, the Legislature passed section 59-19-315 of the South Carolina 
Code (2004), a general law provision, that provides "(t]he term of office of every elected trustee of 
a school district must commence one week following the certification of his election." Thus, 
according to State law, members of the Board shall take office upon certification of the election. 

Certification is governed by our State election laws. Sections 7-17-20 and 7-17-80 of the 
South Carolina Code (1976) require county boards of canvassers to canvass the votes of that county 
and to make a statement of the results within a specified time period. However, in addition to the 
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county board of canvassers, State law requires the Board of State Canvassers to meet within ten days 
of the general election to canvass the vote. S.C. Code Ann.§ 7-17-220 (Supp. 2007). In addition, 
section 7-17-240 of the South Carolina Code (1976) requires the Board of State Canvassers, once 
certified statements from the county boards of canvassers are received, to certify a statement as to 
the results of the election. After such statements are certified, the Board of State Canvassers must 
"determine and declare what persons have been duly elected to such offices." S.C. Code Ann.§ 7-
17-250 (1976). Once the Board of State Canvassers certifies the statement declaring the winner, 
section 7-17-290 of the South Carolina Code (1976) calls for the Board of State Canvassers to 
deliver the certified statement to the Secretary of State. Accordingly, in the case of the election of 
members to the Board, the Horry County Board of Canvassers must canvass and make a statement 
as to the results of the election. However, the Board of State Canvassers is the body charged with 
certifying the election results and declaring the winner of the election. 

As you mentioned in your letter, this Office issued an opinion in 1989 addressing when the 
winner of an election may assume his or her office. Op. S.C. Atty. Gen., February 16, 1989. 
Particularly, this opinion addressed the viability of a previous opinion concluding that an individual 
may assume his or her office upon certification of a county board of canvassers prior to the 
determination of an appeal or protest of the election pending before the State Board of Canvassers. 
Id. (citing Op. S.C. Atty. Gen., November 16, 1984). In our 1989 opinion, we determined as 
follows: 

The fallacy in [our previous opinion] is that the winners are not 
certified by the County Election Commission. South Carolina Code 
of Laws, 1976, Sections 7-17-80; 7-17-240. The winners of an 
election are certified by the State Election Commission to the 
Secretary of State. South Carolina Code of Laws, 1976, Sections 
7-17-240; 7-17-250; 7-17-290. They may not take the oath of office 
until the Secretary of State has in his Office the certification that the 
person is the winner of the election. South Carolina Code of Laws, 
1976, Sections 7-17-300, 7-17-340. 

Therefore, a person should not be able to take the oath of office until 
he is certified to the Secretary of State as the winner of that race. 

You ask us to consider whether the conclusion reached in this opinion remains valid. Based 
on our reading of State election laws, with regard to a county office, the Board of State Canvassers 
must certify the vote. While we understand that the Board of State Canvassers certifies the 
statements made by the county canvassing boards, certification must occur at the State level. Thus, 
while section 59-19-315 does not specify what entity must certify the results of the election, because 
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State law requires State certification of the election results, we believe, consistent with our 1989 
opinion, that State certification must be complete prior to the apparent winner taking office. 

Although we continue to follow our previous opinion in determining what is required with 
regard to the certification of election results, we must note that our 1989 opinion does not address 
how an election protest affects the certification process. Nonetheless, if for whatever reason the 
Board of State Canvassers has yet to certify the results of the election, we believe consistent with our 
prior opinion, that the apparent winner cannot take office. 

Conclusion 

Based on our analysis above, we believe our 1989 opinion remains valid. If a statute calls 
for an individual dually elected to take office based on the date their election is certified, as does 
section 59-19-315, we believe certification at the State level is required. Accordingly, we believe 
a member of the Board must assume his or her office one week following certification by the Board 
of State Canvassers. 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Deputy Attorney General 

Very truly yours, 

Henry McMaster 
Attorney General 

By: Cydney M. 
Assistant Attorney General 


