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Stephen W. Hefner, Ed.D 

February 24, 2010 

Superintendent, Richland School District Two 
6831 Brookfield Road 
Columbia, South Carolina 29206 

Lany C. Smith, Esquire 
Richland County Attorney 
Post Office Box 192 
Columbia, South Carolina 29202 

Dear Superintendent Hefner and Mr. Smith: 

This Office received opinion requests from both of you asking for the advice of this Office 
on whether Richland County (the "County'') has the authority to require a development site review 
on all of Richland County School District Two's (the "District's") facilities and to also assess a per 
square foot fee for this review. 

Law/Analysis 

According to the information provided by the County, it is our understanding that the County 
adopted Land Development ordinances pursuant to its authority under chapter 29 of title 6 of the 
South Carolina Code, allowing local governing bodies to enact zonihg and land development 
regulations. Richland County Code,§ 23-3. Included in portion of the County,s Code containing 
such ordinances are provisions governing general development, site, and performance standards for 
land development. Richland County Code,§ 26-1 71 et seq. These provisions include regulations 
governing such things as parking, landscaping, lighting, roads, and green space. ld. From our 
review of the County's Code, we understand that before any building or structure may be erected in 
the County, the County must issue a land development permit. Richland County Code, § 26-53. 
As part of the permitting process, the applicant must submit to a compliance review in which the 
County' s planning department reviews the applicant's development plan to determine whether or 
not it is in compliance with the County's development, site, and performance standards. Id. In 
addition, we understand the County charges a fee to conduct the site plan review. 

We are aware that the District takes the position that the County is prohibited from requiring 
the District to submit to the land development review process and paying the fee because of section 
6-9-110 of the South Carolina Code (Supp. 2009). This statute provides: 
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(A) A county, municipal, or other local ordinance or regulation which 
requires the purchase or acquisition of a permit, license, or other 
device utilized to enforce any building standard does not apply to a: 

( 1) state department, institution, or agency permanent 
improvement project, construction project, renovation project, 
or property; or 

(2) school district facility, permanent improvement project. 
construction project. renovation project, or property which is 
reviewed and approved by the State Department of Education; 
except that the State Department of Education or a local 
school district may direct that the local ordinance or 
regulation apply to a particular facility, project, or property. 

(B) After successful completion of all requirements, the State Fire 
Marshal shall certify personnel of the State Engineer's Office of the 
Budget and Control Board designated by the State Engineer. The 
certified personnel and deputy state fire marshals, including resident 
state fire marshals, have exclusive jurisdiction over state buildings, 
including schools, in the exercise of the powers and jurisdictional 
authority of the State Fire Marshal under Sections 23-9-30, 23-9-40, 
and 23-9-50. 

S.C. Code Ann. § 6-9-110 (emphasis added). The District argues because it did not consent to the 
application of the ordinance, the County is prohibited from requiring it to obtain permits for the 
construction of new facilities. 

The County, on the other hand, asserts section 6-9-110 is not applicable in this situation 
because the County is not seeking to apply building codes to the District, but rather is seeking to 
enforce its planning and zoning provisions. The County cites to section 6-29-770(A) of the South 
Carolina Code (2004), which provides: "Agencies, departments, and subdivisions of this State that 
use real property, as owner or tenant, in any county or municipality in this State are subject to the 
zoning ordinances." In addition, the County points out that in City of Charleston v. South Carolina 
State Ports Authority, 309 S.C. 118, 121, 420 S.E.2d 497, 499 (1992), the South Carolina Supreme 
Court clarified that "§ 6-9-110 applies only to building codes and is inapplicable to zoning 
ordinances." In that case, the Court considered whether or not the South Carolina State Ports 
Authority, a State agency, must obtain approval from the City of Charleston's architectural review 
board prior to constructing a new building. Id. The Court found that the ordinance requiring the 
approval of the architectural review board was a zoning ordinance, not a building code. Id. The 
Court explained: 
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Chapter 9 of Title 6 establishes a statutory scheme whereby local 
governments may adopt only certain listed building codes. Chapter 
9 also establishes the South Carolina Building Code Council. The 
Council may approve or disapprove any deviations from the standard 
codes which local governments may adopt. Thus, the legislature had 
retained final approval of local building codes. Because the various 
codes which local governments may adopt and approved local 
variations differ, the legislature has exempted state agencies from the 
local codes. The state buildings are designed and approved at the 
state level under the building codes applicable to state buildings. 
Chapter 9 applies to such things as electrical, plumbing and gas 
codes, it is simply inapplicable to zoning ordinances. Zoning 
ordinances which regulate not only the use of the building but also the 
facade must be complied with by all state agencies under S.C.Code 
Ann. § 6-7-830. 

We reiterated the Court's findings in City of Charleston in an opinion of this Office issued 
in 2003. In that opinion, we addressed whether a school district is required to comply with local 
zoning ordinances. We considered section 6-29-950 of the South Carolina Code (2004), giving 
municipalities and counties the authority to enforce zoning ordinances by withholding permits and 
stated: 

Nothing in § 6-29-950 suggests that the statute is not applicable to a 
school district. Indeed, § 6-29-770(A) provides that "[a]gencies, 
departments, and subdivisions of this State that use real property, as 
owner or tenant, in any county or municipality in this State are subject 
to the zoning ordinances." (emphasis added). 

Further, in Charleston County School District v. Town of 
McClellanville, Order dated February 5, 1991, the South Carolina 
Supreme Court wrote: 

[ w ]e clarify any earlier intimations we may have made 
previously on this issue and explicitly hold that we know of 
no law allowing a school district or other similar agency to 
ignore valid, local zoning requirements and therefore they 
may not ignore such. 

This statement was reaffirmed by the Court in City of Charleston v. 
South Carolina State Ports Authority, 309 S.C. 118, 420 S.E.2d 497 
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(1992). Accordingly, Richland School District One is required to 
comply with existing zoning requirements. Non-compliance is a 
violation thereof. 

Based on our review of the County's Land Development ordinances, we are of the opinion 
that these provisions are zoning ordinances, rather than building codes. As such, we believe the 
District must comply with these provisions pursuant to section 6-29-770(A). Thus, to answer your 
question, we are of the opinion that the County has the authority to require the District to submit to 
a site development review prior to constructing a new facility. 

In addition to your question as to the County's authority to require a review, you also ask that 
we provide guidance as to whether or not the County can charge a fee to conduct this review. As Mr. 
Smith mentioned in his letter, section 4-9-30(5) of the South Carolina Code (Supp. 2009), generally, 
and section 6-1-330 of the South Carolina Code (2004 & Supp. 2009), specifically, allow counties 
to charge and collect service or user fees. We find no provision that would prohibit the County from 
charging the District a fee, so long as the fee itself is valid. Therefore, we conclude the County may 
collect such a fee from the District. 

Conclusion 

We are of the opinion that the County's requirement that a development site review be 
conducted prior to the construction of a new building is a zoning ordinance. Because the District 
must comply with zoning ordinances enacted by the County, we believe the County has the authority 
to require a development site review for the District's facilities. Moreover, so long as the fee charge 
for such a review is valid in all other respects, we also believe the County can assess a per square 
foot fee for this review. 

REVIEWED AND APPROVED BY: 
l 

A-f:r&·~ 
Robert D. Cook 
Deputy Attorney General 

Very truly yours, 

Henry McMaster 

A{l~: Gene~al 

B~~ 
Assistant Attorney General 


