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HEJ\iRY MCMASTER 
AITORNEY GENERAL 

The Honorable Darrell Jackson 
Senator, District No. 21 
P.O. Box 142 
Columbia, South Carolina 29202 

Dear Senator Jackson: 

January 24, 2006 

We issue this opinion in response to a letter you submitted to our Office expressing your 
concerns as to the State Board of Pharmacy's (the "Pharmacy Board") interpretation of certain 
provisions under the Pharmacy Practice Act (the "Act"). You state: "It appears that the Act allows 
for the dispensing of medication to patients by private physicians and Free Medical Clinic 
physicians, but prohibits physicians working in a federally funded health center from dispensing 
medication to their patients-because they do not 'own' the medication." You focus your concern 
in particular on sections 40-43-60(1) and (K) of the Act. "As stated in Section I, these health centers 
are 'institutions authorized to possess medication.' These health centers qualify to receive 
medications for their indigent patients through the 340B pricing Program and the Pharmacy 
Assistance Program (or Patient Assistance Program) so why are their physicians prohibited from 
dispensing." Thus, you request "an opinion as to what appears to [you] to be discriminatory 
language or possibly a discriminatory interpretation of the language in the Pharmacy Practice Act." 

In addition to your letter, this Office has been in communication with federally funded health 
centers located in South Carolina. These centers confirmed the Pharmacy Board's interpretation of 
the Act has affected the activities of their physicians. According to representatives of the centers we 
spoke with, the Pharmacy Board has not provided the centers with a written statement ofits position 
on the ability of physicians working in the centers to dispense drugs. However, the centers stated 
they were told by the Pharmacy Board that their physicians did not have the legal authority to 
dispense drugs to patients of the centers. 

Upon review of the Act, in our opinion, it allows physicians working in federally funded 
health centers, under certain circumstances, to dispense drugs to patients of the center. 
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physician working in a federally funded health center to determine the Act's impact on the activities 
of those physicians in administering and dispensing prescription drugs. 

One instance in which a physician is allowed to transfer drugs to patients is in section 40-43-
60(H) of the Act. This statute provides: 

(H) Nothing in this chapter shall be construed to require a permit of 
or to prevent a licensed practitioner as defined under Section 
40-43-30( 45) from possessing or administering drugs or devices, or 
compounding drugs used for administration in the regular course of 
professional practice. 

S. C. Code Ann. § 40-43-60(H) (2001) (emphasis added). The Act defines "administer" as "the direct 
application of a drug or device pursuant to a lawful order of a practitioner to the body of a patient 
by injection, inhalation, ingestion, topical application, or any other means." S.C. Code Ann. § 40-
43-30(1 ). Pursuant to this statute, the Act clearly does not prohibit a licenced physician, working 
in a federally funded health center or elsewhere, from possessing or administering drugs to patients. 

Section 40-43-60(1) of the Act (Supp. 2005) also provides an exception for physicians. 

This chapter does not require a permit of or prevent a licensed 
practitioner, as defined under Section 40-43-30( 45), from dispensing 
drugs or devices that are the lawful property of the practitioner or a 
partnership or corporate entity which is fully owned by licensed 
practitioners or from dispensing a free complimentary trial supply of 
drugs owned by a person or institution authorized to possess 
medication under state or federal law for indigent patients with 
guidelines equal to or equivalent to Section 340B of the Public Health 
Service Act. Drugs or medicine dispensed must comply with the 
labeling requirements of state and federal laws and regulations. 

S.C. Code Ann.§ 40-43-60(1). Under this provision of the Act, a physician may dispense drugs (1) 
in which he or she owns or (2) drugs constituting "a free trial supply'' and are owned by the physician 
or by an institution serving indigent patients. 

In our conversation with one of the centers in question, we learned the Pharmacy Assistance 
Programs or Patient Assistance Programs you referred to in you letter are programs created by 
private drug manufacturers, which generally seek to provide pharmaceuticals to uninsured or 
underinsured patients. The drug manufacturers create the guidelines for these programs and we 
understand from speaking with one of the participating centers, the drug manufacturers only 
distribute drugs to licenced physicians, not to the health centers. Therefore, if the physicians 
working in the centers are the physicians receiving the drugs under these programs, presumably 
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these physicians are the owners of the drugs for purposes of section 40-43-60(1). However, we must 
note that the determinations of ownership of the drugs is a factual determination. Therefore, this 
determination is not appropriate in an opinion of this Office. Op. S.C. Atty. Gen., November 28, 
2005 ("[T]he Attorney General cannot investigate or determine facts."). 

According to your letter, the centers in question qualify to participate in the federal 340B 
Pricing Program. As we understand it, this program, which is covered under the Public Health 
Services Act, allows qualifying health centers to purchase pharmaceuticals at a discount. See 42 
U.S.C.A. § 256b. Assuming, as you state, these centers qualify for such a program, section 40-43-
60(1) allows physicians working in the centers to dispense free complimentary trial supplies of drugs 
owned by the center. However, again we must note whether the drugs dispensed are free 
complimentary trial supplies is a factual determination, not appropriately made in opinion of this 
Office. Op. S.C. Atty. Gen., November 28, 2005. 

Lastly, section 40-43-60(K) of the Act (2001) states: "A physician may dispense 
noncontrolled prescription drugs at an entity that provides free medical services for indigent patients 
if no pharmacist is available. All such drugs must be labeled as required by this chapter." (emphasis 
added). This provision of the Act does not describe the level of free medical services the entity must 
provide before a physician may dispense noncontrolled prescription drugs. Under the plain wording 
of this provision, presumably if the entity provides any free medical services for indigent patients, 
this exception to the Act applies. Arguably, section 40-43-60(K) could be read to require 
performance of all medical services free of charge. However, because the Act imposes criminal 
penalties on those who unlawfully engage in the practice of pharmacy, we will construe this statute 
against the State, finding our initial interpretation more persuasive. S.C. Code Ann. § 40-43-160(B) 
(2001); State v. Hill, 361 S.C. 297, 305, 604 S.E.2d 696, 700 (2004) (providing penal statutes must 
be strictly construed against the State). 

Again, in our conversations with a federally funded health center, we were informed that 
these types of centers often provide free medical services to their patients although most patients are 
charged some type of fee. A representative of one center informed us that approximately 10% to 
15% of the center's patients receive medical services at no charge due to patients' inability to pay 
and because that center receives funding from an HIV grant, which prohibits charging patients under 
3% of the poverty level. Additionally, in a limited review of the Public Health Services Act, we 
discovered only "covered entities" are entitled to receive medication under the 340B Pricing 
Program. 42 U.S.C.A. § 256b. Covered entities include federally qualified health centers, which 
in tum include centers qualified to receive federal grant funds. 42 U.S.C.A. § 256b(a)(4)(A); 42 
U.S.C.A. § I396d(l)(2)(B). As a condition ofreceiving such funds, the centers are prohibited from 
denying health care services to patients based on their inability to pay. 42 U.S.C.A. § 254b(k)(3)(G). 
Thus, under our reading of the statute, if the center provides free medical services to indigent 

patients, a physician would be allowed to dispense noncontrolled drugs at the center. 
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Conclusion 

In summary, under the Act, we find physicians working in federally funded health centers 
may conduct the following activities with respect to the administration and disbursement of drugs 
to patients of the center: (1) physicians may possess and administer drugs in the course of their 
practice; (2) physicians may, assuming a factual determination is made that they own the drugs, 
dispense drugs received by way of a Pharmacy Assistance Program; (3) physicians may dispense any 
drugs determined to be a "complimentary trial supply of drugs," which are owned by the health 
center or by the physician; and ( 4) if the center provides free medical services to indigent patients, 
the physicians may dispense any noncontrolled prescription drugs. Again as noted above, each of 
these exceptions depend upon the relevant facts and circumstances involved, and thus, a 
determination of the application of these exceptions is beyond the scope of this opinion. 

Very truly yours, 

~/11.'~ 
Cydney M. Milling ,I j 
Assistant Attorney General 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

kld~ 
Robert D. Cook 
Assistant Deputy Attorney General 


