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The State of South Carolina 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

H t:NRY M cMA:.-n:R 
A llOR:->L:Y GESERAL 

Kenneth L. Childs, Esquire 
Childs and Hailligan 
Post Office Box 11367 
Columbia, South Carolina 29211-1367 

Dear Mr. Childs: 

January 30, 2006 

ln a letter to this office you indicated that the McConnick County School District is the only 
public school system located in McCormick County. You have requested an opinion regarding pupil 
enrollments and transfers referencing S.C. Code Ann.§§ 59-63-480 and 59-63-490. You particulady 
questioned whether the board of trustees of a resident school district has discretion to deny 
permission to students who wish to transfer to schools in adjacent counties and adjoining districts 
or whether permission must be granted. You also questioned whether the receiving school districts 

I have discretion regarding such transfers. 
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Section 59-63-480 states that 

1f school children in one county reside closer to schools in an adjacent county, they 
may attend such schools upon the school authorities of the county of their residence 
arranging with the school officials of the adjacent county for such admission and 
upon payment of appropriate charges as herein authorized. The board of trustees in 
the school district in which the pupils reside shall make written application through 
its county board of education to the board of trustees of the district in which the 
school is located for the admission of such children, giving full infonnation as to 
ages, residence and school attainment. and the board of trustees in the school district, 
agreeing to accept such pupils. shall give a written statement of agreement. Upon 
receipt ofsuch application the board of trustees of the school and its county board of 
education shall determine the monthly per pupil cost of all overhead expenses of the 
school, which will include all expenses of the school not paid by the State. Upon 
proper arrangement being made for the payment monthly of such overhead per pupil 
cost for each such child the same shall be admjtted to the schools of the adjacent 
county. (emphasis added). 
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Section 59-63-490 provides that 

When it shall so happen that any person is so situated as to be better accommodated 
at the school of an adjoining school district, whether special or otherwise, the board 
of trustees of the school district in which such person resides may, with the consent 
of the board of trustees of the school district in which such school is located, transfer 
such person for education to the school district in which such school is located, and 
the trustees of the school district in which the school is located shall receive such 
person into the school as though he resided within the district. (emphasis added). 

In its decision in Smith v. Wallace, 295 S.C. 448, 369 S.E.2d 657 (Ct.App. 1988), the State 
Court of Appeals dealt with the question as to whether pursuant to Section 59-63-480, a school 
district board of trustees had discretion in making application to the board of trustees of a school 
district in an adjacent county for the transfer of students to a school in the adjacent county where 
those students resided closer to the school in the adjacent county . In its decision, the Court of 
Appeals determined that such provision "clearly and unambiguously requires" a board of trustees 
to make application for the transfer. As stated by the Court, " ... nowhere does the statute indicate 
that the Board ofTrustees ... ( of the district from which the transfer is sought) ... has the discretion not 
to make application for their admission." 369 S.E.2d 658. The Court further determined that such 
statute provides that the admission of the students to the school in the district in the adjacent county 
to which the transfer is sought is subject to the agreement of the board of trustees of that district to 
accept such pupils. Therefore, pursuant to Section 59-63-480, as to students seeking to attend a 
school in an adjacent county that is closer to the students' residences, a school district board of 
trustees of the resident school district has no discretion to deny permission to students who wish to 
transfer to a school in a district in an adjacent county. However, as further provided by such 
provision, the board of trustees in the school district of the adjacent county must agree to accept such 
pupils. See: Ops. Atty. Gen. dated August 8, 1988; September I, 1977(no transfer can be made 
unless school board consents thereto); Ops. Atty. Gen. dated May 16, 1972 and April 27, 1966 
(statute is not mandatory on the receiving county, but optional since the receiving county must first 
agree to such a transfer). 

As to situations where there is no issue of closer proximity of a school in an adjacent county 
to a student's residence, but the student still seeks a transfer to a school in an adjoining school 
district, Section 59-63-490 allows for a transfer where the student is "so situated as to be better 
accommodated at the school of an adjoining school district." As specified by such provision, the 
board of trustees of the school district where the student resides " ... may, with the consent of the 
board of trustees of the school district in which such school is located, transfer such person for 
education to the school district in which such school is located .... " An opinion of this office dated 
September 1, 1977 determined that such provision 
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... requires the board of trustees of the district in which the person resides to view 
each request for transfer on its own merits. Further, the board must find a set of 
circumstances ... which place the person requesting the transfer in a singular situation 
relative to other persons residing in the district, such that the person is "better 
accommodated" in a school in an adjoining district. 

Consistent with such, in my opinion, the transfer of a student in such situation is discretionary with 
the board of trustees of the school district where the student resides and with the board of trustees 
of the school district where the school to which the transfer is requested is located. 

You also questioned whether Sections 59-63-480 and 59-63-490 are applicable only to school 
districts in South Carolina or whether they are applicable to school districts in the adjoining states 
of Georgia and North Carolina. The term "school district" is defined for purposes of the referenced 
statutes by S.C. Code Ann.§ 59-1-160 as 

... any area or territory comprising a legal entity, whose sole purpose is that of 
providing free school education, whose boundary lines are a matter of public record, 
and the area of which constitutes a complex tax unit. 

No particular reference is made to the applicability of the term solely to schools in South Carolina. 
However, in Patrick v. Maybank, 198 S.C. 262, 17 S.E.2d 530 at 534 (1941), the State Supreme 
Court indicated that "(a) school district is a body politic and corporate under the laws of this State 
and constitutes one of our most important political subdivisions .... " 

In its decision in Public Utility District No. I of Snohomish County, Washington v. 
Department of Revenue et al., 17 Or. Tax. 290 (Or. 2004), the Oregon Tax Court commented that 
ifthe term "school district" as used in an Oregon statute referred to a school district in another state 
the statute would have specifically indicated such. In its decision in The Commission of General 
Education v. Union Township School of Fulton County, 410 N.E.2d 1358 (Ind.1980), the Indiana 
Court of Appeals referenced a statute which specifically authorized the transfer of a student to a 
school district in another state. 

Consistent with such, in my opinion, the term "school district" as used in Sections 59-63-480 
and 59-63-490 should apply only to school districts within South Carolina. As recognized in Patrick 
v. Maybank, supra, a "school district" is considered a political subdivision of the State of South 
Carolina. Absent a statute specifically providing for the applicability of the term to a school district 
outside this State, in my opinion, it would not be applicable to such. 
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If there are any questions, please advise. 

Sincerely, 

m~~h{~,__ 
Charles H. Richardson 
Senior Assistant Attorney General 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

~B~-
Rooert D. Cook 
Assistant Deputy Attorney General 


