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HENRY M CMASTER 
ArroRNEY GENERAL 

The Honorable James T. Coursey 
Coroner, County of Greenwood 
P. 0. Box 127 
Greenwood, South Carolina 29648 

Dear Coroner Coursey: 

March 22, 2006 

In a letter to this office you referenced a situation where a homicide was committed in 
Spartanburg County but the body was then transported to Greenwood County and dumped. 
Regarding such, you have raised several questions regarding your duties as coroner in Greenwood 
County. You asked: 

l. At the time that the perpetrator called his friends to his home and showed them the 
body, was it then considered to be found inasmuch as the friends had a legal 
obligation to report that information to the Spartanburg authorities? 

2. When a body is found in one county and at the time of the discovery it is already 
known where the death occurred, does the jurisdiction lie with the authorities of the 
county of death? 

3. When the coroner of one county knows at the outset of the investigation that a 
death by violence occurred in another county, does that coroner have jurisdiction to 
subpoena witnesses, empanel a jury, and hold an inquest or would logically the 
power to compel action fall to the coroner of the county where the violence and death 
occurred? 

If reviewing your questions, several State statues are relevant. As to counties where there 
are medical examiners and/or coroners, S.C. Code Ann.§ 17-5-580 states 

It is unlawful for any person to move or authorize removal of a body from the place 
where the body is found until the investigation is completed and the removal is 
authorized by the coroner, deputy coroner, medical examiner, or deputy medical 
examiner in charge. (emphasis added). 

S.C. Code Ann. § 17-7-l 0 states that 
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Tue coroner of the county in which a body is found dead or the solicitor of the 
judicial circuit in which the county lies shall order an autopsy or post-mortem 
examination to be conducted to ascertain the cause of death.... (emphasis added). 

S.C. Code Ann.§ 17-7-20 states that 

Whenever a body is found dead and an investigation or inquest is deemed advisable, 
the coroner ... shall go to the body and examine the witnesses most likely to be able 
to explain the cause of death.... (emphasis added). 

S.C. Code Ann.§ 17-7-70 states 

... every coroner, within the county for which he has been elected or appointed, may 
take inquest of casual or violent deaths when the dead body is lying within his 
county. Provided, however, if a person is injured in one county but removed to 
another county for medical purposes, the coroner of the county where the injury 
occurred shall have jurisdiction. 

Such statutes are consistent in stating that the coroner where a body is found has jurisdiction. 
Section 17-7-70 allows the coroner of the county where the injury occurs, rather than the county 
where the body is found, to have jurisdiction only in circumstances when an injured body is taken 
to another county for medical purposes. 

Several prior opinions of this office are also relevant to your inquiries. An opinion dated 
September 3, 1970 dealt with the question of who issues a death certificate if an individual dies as 
a result of injuries caused by unlawful or suspicious means in a county other than where the injury 
was inflicted. The opinion, citing the provision now codified as Section 17-7-70, stated that " ... the 
coroner of the county in which the body is lying is the proper person to issue the certificate of death 
when the death results from unlawful or suspicious injuries." 

An opinion dated June 2, 1967 dealt with the question of the jurisdiction of coroners to hold 
an inquest when a mortal blow is received in one county and the victim dies in another county. The 
opinion stated that 

Under the early common law, the coroner in whose jurisdiction the mortal blow was 
delivered was the only official authorized to hold an inquest. This rule was later 
changed in England by statute so that exclusive jurisdiction was given to the coroner 
in whose territorial jurisdiction the dead body was found, irrespective of where the 
blow was delivered or where the death occurred ... No mention is extent anywhere in 
our state code oflaws relating to the authority of a coroner or other official to order 
or conduct an inquest in the county in which the mortal blow was delivered, if the 
dead body is found in another county. In view of the foregoing authorities, it is the 
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opinion of this office that an inquest over a dead body may be held only in the county 
in which the dead body is found. 

An opinion dated June 27, 1968 similarly dealt with the question of the jurisdiction of a coroner to 
hold an inquest when a person is injured in one county and dies in another county. The opinion 
stated that " .. .it is our opinion that the coroner where the dead body is found has jurisdiction to hold 
the inquest." 

As to the circumstances of your first question where the individual who committed the 
homicide called his friends to his home and showed them the body, it is my opinion that such 
"showing" would not constitute circumstances of the body being "found" for purposes of 
determining which coroner has jurisdiction. While there may be some legal obligation on the part 
of the friends to report that information to Spartanburg authorities so as to avoid possible criminal 
liability, I do not consider their involvement sufficient for a legal determination that the body has 
been "found" for purposes of a coroner's jurisdiction. 

You next questioned whether when a body is found in one county and at the time of the 
discovery it is already known where the death occurred, do the authorities of the county where the 
death occurred have jurisdiction. While law enforcement of the county where the death occurred 
would have responsibilities regarding the investigation and prosecution of the murderer, consistent 
with the statutes referenced above and the prior opinions of this office, in my opinion, the coroner 
of the county where the body is found would have jurisdiction. 

As to your last question of which coroner would have jurisdiction to subpoena witnesses, 
empanel a jury and hold an inquest when a death is the result of violence in a county other than 
where the body is found and the coroner of the county where the body is found knows of the violent 
act in another county, again, consistent with the previously referenced statutes and opinions, in my 
opinion, the coroner of the county where the body is found would have jurisdiction. 

If there are any questions, please advise. 

Sincerely, 

rf,w1~/v/ivtk~ 
Charles H. Richardson ---------
Senior Assistant Attorney General 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

AYkTn,cen~ 
Robert D. Cook 
Assistant Deputy Attorney General 


