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HENRY McMAsTER. 
ATI'ORNEY GENERAL 

The Honorable Glenn F. McConnell 
President Pro Tempore 
The Senate 
P. 0 . Box 142 
Columbia, South Carolina 29202 

Dear Senator McConnell: 

March 28, 2006 

You have asked for an opinion "on an issue that was recently brought to my attention by a 
constituent who passed the questions to me." You note that it is your constituent's understanding 
that "an elected member of the St. Andrews Public Service District recently moved outside of the 
district. He says that he still holds his seat thereon." Thus, you request an opinion regarding the 
following: 

[ m ]y questions, based upon the information provided to me, are whether a 
person who moves from within the territory of the St. Andrews Public Service 
District becomes ineligible for continued service on the District board. Also would 
the individual's move outside the district trigger an automatic vacancy of the seat? 

Law I Analysis 

Your specific questions are answered by prior opinions of this Office. In an opinion, dated 
July 7, 1999, we addressed the situation of whether the members of the Goose Creek Recreation 
Commission must reside within the boundaries of a newly enlarged District. In that Opinion, we 
noted that Art. XVII, § l of the State Constitution provides that "[n]o person shall be elected or 
appointed to any office in this State unless he possess the qualifications of an elector .... " Our 
Supreme Court has stated that where a residency requirement has not been specified by the 
legislature, such may necessarily implied, to prevent circumvention of the Constitution. McLure v. 
McE!roy, 211 S.C. 106, 44 S.E.2d 101 (1947), overmled on other grounds by Weaver v. Recreation 
District, 328 S.C. 83, 492 S.E.2d 79 (1997). To be qualified as an elector, the earlier opinion 
recognized the following: 

one must meet the requirements specified in S.C. Code An.§ 7-5-120. One of the 
requirements listed in this section is that an individual must be a resident in the 
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county and in the polling precinct in which the elector offers to vote. Residency is 
a mixed question of fact and law and turns on the individual's intent. Op. Atty. Gen., 
dated May 7, 1991. 

The July 7, 1999 Opinion thus concluded that members of the Goose Creek Recreation 
District board were required to reside in the District in order to hold such offices. We stated as 
follows: 

(t)his Office has issued several opinions on questions similar to the one raised 
in your opinion request. For example, in an opinion dated May 7, 1991, we were 
asked whether a person residing outside of the New Prospect Area Fire District, but 
owning land in the district, may be appointed to the Board of Fire Control for the 
district. The enabling legislation provided that the Board shall be composed of five 
members who shall be appointed by the Governor upon the recommendation of a 
majority of the Spartanburg County Legislative Delegation. The enabling legislation 
was silent as to any qualifications regarding the residency of appointees. Relying on 
Article XVII, §1 of the Constitution and S.C. Code Ann. § 7-5-120, this Office 
concluded that since one must be a qualified elector of a district to be an office­
holder in the district, a member of the Board of Fire Control must be a resident of the 
district and not merely own property therein. 

In an opinion dated August 1, 1985, this Office was asked whether a mayor 
possessed the power to remove an individual from the office of housing authority 
commissioner if that individual had moved out of the city limits. In this case, a 
commissioner formerly residing in the City of Greenville had moved to the City of 
Simpsonville. After the move, the individual was reappointed to an additional term 
of office. As is often the case, the enabling legislation did not contain a residency 
requirement. The author, citing Article XVII, § 1 and its implied residency 
requirement, concluded that an individual appointed to the office ofhousing authority 
commissioner must reside within the City of Greenville. 

Based on the foregoing, a member of the Goose Creek Recreation 
Commission is an office-holder and is thus required to be a qualified elector within 
the district. .... One of the requirements needed to be a qualified elector is residency 
within the boundaries of the district. Accordingly, in order to properly serve on the 
Goose Creek Recreation Commission, one must reside within the boundaries of the 
Goose Creek Recreation Commission. However, since residency is a mixed question 
of fact and law and turns on an individual's intent, you may wish to consult with the 
county attorney to determine whether a specific individual resides within the 
boundaries of the Goose Creek Recreation Commission. 
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Another previous Opinion addresses your remaining question as to whether or not a vacancy 
is created by an officer moving outside his or her district. In Op. S.C. Atty. Gen., Op. No. 93-68 
(October 18, 1993), we stated: 

[t]his Office has previously advised that an individual serving on Colleton County 
Council, who moved from the district from which he was elected to council, would 
no longer be qualified to serve on Colleton County Council. Op. Atty. Gen. dated 
August 27, 1985; see also Ops. Atty. Gen. dated October 4, 1984; October 4, 1968; 
March 8, 1978; February 17, 1956; and December 16, 1970 as to the same or 
substantially similar issues, to the effect that public officers vacate or forfeit their 
offices at the time they ceased to be a resident of the affected district or political 
subdivision. 

Thus, the same conclusion would be reached as to a member of Sumter 
County Council who has moved from the district from which he was elected, that he 
has vacated his office as he is no longer qualified to serve from that district. 

Opinion No. 93-68 went on to discuss the legal status of the officer who had moved out of the 
election district in question, noting that 

[ w ]e have advised previously that the aforementioned member of Colleton 
County Council would continue to serve in a de facto capacity until his successor 
could be selected; as you observed, however, Colleton County was under jurisdiction 
of the federal court at the time of that opinion and the court order was an important 
factor. We have, however, advised that a city council member would continue to 
serve, in a de facto capacity, after he had moved permanently out of the city, until 
such time as his successor could be selected. Op. Atty. Gen. dated October 4, 1984; 
see also the opinions cited therein. Section 5-15-40 is similar to § 4-9-90 in its lack 
of language concerning a term of years "and until a successor has been 
elected/appointed and qualified." 

As you point out, the decision inBradfordv. Byrnes, 221S.C.255, 70 S.E.2d 
228 (1952), states that "in the absence of pertinent statutory or constitutional 
provision, public officers hold over de facto until their successors are appointed or 
elected and qualify." Id., 221 S.C. at 262. In conjunction with our response to your 
fourth question and in keeping with Bradford v. Byrnes, the individual could 
continue to serve in a de facto capacity until his successor is selected .... 

As noted, residency is a mixed question oflaw and fact. Of course, only a court and not this 
Office in an opinion may make factual determinations. See, Op. Atty. Gen., December 12, 1983. 
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Thus, as you have indicated, we must assume that the individual in question is not a resident of the 
District. We thus make no conclusion in this regard. 

However, the law is clear. A member of the St. Andrews Public Service District must remain 
a resident of the District in order to continue to be qualified to serve. If the member no longer 
resides in the District, he or she automatically vacates the Office, but continues as a de facto officer 
until a successor is chosen and qualifies. 

Very truly yours, 

Assistant Deputy Attorney General 


