
HENRY MCMASTER 
AITORNEY GENERAL 

November 29, 2010 

Jennifer Root, M.D. 
President, South Carolina Society of Anesthesiologists 
PO Box 20189 
Charleston, SC 29413 

Dear Dr. Root: 

Pursuant to your request, this Office has reviewed the opinion written to Representative Tracy Edge 
on June 23, 20 I 0. After review, we conclude that, under state law, our conclusion stands. At the time 
the opinion was issued, the only question posed concerned state law. We were not made aware of 
the possible impact of any relevant federal regulations until subsequent questions were raised. 

Ordinarily, this Office does not opine on federal regulations. However, in researching whether our 
June 23, 2010 opinion is correct, it has come to our attention that 42 C.F.R. § 482.52, is germane to 
the issue presented. In relevant part, 42 CFR 482.52 which addresses hospital anesthesia service 
requirements, states as follows: 

If the hospital furnishes anesthesia services, they must be provided in a well-organized 
manner under the direction of a qualified doctor of medicine or osteopathy. The service is 
responsible for all anesthesia administered in the hospital. 

(a) Standard: Organization and staffing. The organization of anesthesia services must be 
appropriate to the scope of the services offered. Anesthesia must be administered 
only by--
(1) A qualified anesthesiologist; 
(2) A doctor of medicine or osteopathy (other than an anesthesiologist); 
(3) A dentist, oral surgeon, or podiatrist who is qualified to administer 

anesthesia under State law; 
( 4) A certified registered nurse anesthetist (CRNA), as defined in§ 410 .69(b) 

of this chapter, who, unles~ exempted in accordance with paragraph (c) of 
this section, is under the supervision of the operating practitioner or of an 
anesthesiologist who is immediately available if needed; or 

(5) An anesthesiologist's assistant, as defined in§ 410.69(b) of this chapter, 
who is under the supervision of an anesthesiologist who is immediately 
available if needed. 

, · 

REMBERTC. DENNIS BUILDING • PoST OFFICE Box 11549 • COLUMBlA,SC 29211 -1549 • TELEPHONE 803-734-3970 • FACSIMILE 803-253-6283 



Dr. Root 
Page 2 
November 29, 2010 

42 C.F .R. § 482.52 (emphasis added). 

The Department of Health & Human Services' Centers for Medicare & Medicaid Services (CMS) 
issued a memorandum on February 5, 2010 entitled Revised Hospital Anesthesia Services 
Interpretive Guidelines in an attempt to clarify 42 CFR § 482.52. The memorandum issued by CMS 
essentially eliminated propofol 1 as an agent that can be used by nurses. Under 42 C.F.R. § 482.52, 
only 1) an anesthesiologist; 2) a doctor of medicine or osteopathy; 3) a dentist, oral surgeon, or 
podiatrist who is qualified to administer anesthesia under State law; 4) a certified registered nurse 
anesthetist (CRNA), or 5) an anesthesiologist's assistant (AA) can administer anesthesia. 

Under the S.C. Code of Laws, registered nurses may administer and deliver "medications and 
treatments prescribed by an authorized licensed provider." S.C. Code§ 40-33-20( 48)(f). Exceptions 
where registered nurses are limited in their ability to administer sedation medication are carved out 
by S.C. Regulation 81-96,2 in reference to office-based surgeries, and S.C. Regulation 61-12,3 in 
reference to abortions. Nevertheless, State law is such that, in most instances, registered nurses may 
administer medications, including propofol. 

Accordingly, South Carolina state law, S.C. Code§ 40-33-20(48)(f), appears to be, on its face, in 
direct conflict with the federal regulation 42 C.F.R. § 482.52. Of course, only a court can determine 
if a state law is preempted by federal law. Moreover, there is a strong presumption against 
preemption;4 however, it is well established that where a "state statute conflicts with, or frustrates, 

1 Propofol is an "intravenous sedative-hypnotic agent for use in the induction and 
maintenance of anesthesia or sedation in a human patient." Astrazeneca Pharmaceuticals LP v. 
Mayne Pharma (USA) Inc., 2005 WL 2864666. Propofol administration is considered an anesthesia 
service. 

2 S.C. Reg. 81-96 "prohibit[s] the administration of anesthetics, for sedation by [anyone] 
other than a qualified anesthesia provider" during office-based surgeries. S.C. Reg. 81-96 (statutory 
authority derived from S.C. Code§§ 40-1-70 and 40-47-10(I)(3)). 

3 S. C. Reg. 61-12 explains that "[g]eneral anesthesia shall be administered only by a certified 
registered nurse anesthetist, anesthesiologist, or dentist anesthetist or physician anesthetist during 
an actual abortion procedure. S.C. Reg. 61-12. 

4 See e.g .. Pharmaceutical Research and Mfrs. of America v. Walsh, 538 U.S. 644, 645, 123 
S.Ct. 1855, 1858 (2003) ("there is a presumption that the state statute is valid"). 
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federal law, [the] former must give way."5 In this instance, we have located no decision addressing 
the preemptive effect of 42 C.F.R. § 482.52. Since only a court can determine if a state law is 
preempted, a declaratory judgment may thus be advisable in order to settle with finality the status 
of this question. 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Robert D. Cook 
Deputy Attorney General 

Sincerely, 

Henry McMaster 
Attorney General 

By: Leigha Blackwell 
Assistant Attorney General 

5 Quigley v. Rider, 593 S.E.2d 476 (2003). See, Weston v. Kim's Dollar Store, 684 S.E.2d 
769 (2009) ("any state law that conflicts with federal law is without effect."); U.S.C.A. Const. Art. 
6, cl. 2 ("This Constitution, and the Laws of the United States which shall be made in Pursuance 
thereof; and all Treaties made, or which shall be made, under the Authority of the United States, 
shall be the supreme Law of the Land; and the Judges in every State shall be bound thereby, any 
Thing in the Constitution or Laws of any State to the Contrary notwithstanding." ). 


