
HENRY MCMASTER 
ATIORNEY GENERAL 

Sam W. White, Chief 
Union Public Safety Department 
215 Thompson Boulevard 
Union, South Carolina 29379 

Dear Chief White: 

April 26, 2010 

In a letter to this office you indicated that the Union Public Safety Department ("the 
Department") has provided funeral blocks for processions that travel through the Union city limits. 
You also stated that the Department is asked to provide traffic blocks for events, such as walks or 
runs, that take place on the public highways. You specifically stated that frequently with funerals 
there are more intersections than officers and that results in the processions going through a regulated 
intersection with no officer present to supersede the traffic signal or other traffic regulatory device. 
Referencing such, you have requested an opinion as to what are the responsibilities of the 
Department when providing services to funeral processions and events such as walks or runs. You 
also questioned what consequences an agency might expect if there is an accident during such an 
event or procession. 

A prior opinion of this office dated October 1'5, 1996 dealt with the issue oflaw enforcement 
responsibilities regarding funeral processions. That opinion quoted the opinion of the State Supreme 
Court in Nabors v. Spencer, 262 S.C. 630, 207 S.E.2d 79 (1974) where the Court stated that 

[w]e find no statute, and ... (in that case) ... no ordinance was pleaded or introduced 
into evidence which exempts the driver of a vehicle in a funeral procession from the 
obligation to observe traffic control devices ... (as required by state law). 

262 S.C. at 634. The Court cited the provision now codified as S.C. Code Ann.§ 56-5-950 which 
states 

(t)he driver of any vehicle sha11 obey the instructions of any official traffic-control 
device ... unless otherwise directed by a police officer, subject to the exceptions 
granted the driver of an authorized emergency vehicle .... 

REMBERT c. DENNIS BUIWING • POST OFPJCE Box 11549 • COLUMB(A, SC 29211-1549 • TELEPHONE 803-734-3970 • FACSIMILE 803-253-6283 



Chief White 
Page2 
April26,2010 

The 1996 opinion of this office stated that 

[i]n Nabors, the court indicated that a vehicle in a funeral procession would not be 
considered as being included within the definition of an "authorized emergency 
vehicle." The Court further referenced that "well established custom" did not provide 
any special exemption from the requirements of state law. Therefore, there are no 
special privileges accorded funeral processions in this state. 

As stated, Section 56-5-950 requires a driver to "obey the instructions of any official 
traffic-control device ... unless otherwise directed by a police officer." The 1996 opinion cited 
another opinion of this office dated May 17, 1991 which dealt with the question of the authority of 
a law enforcement officer to control an intersection. That opinion referenced that local law 
enforcement has the authority to regulate traffic intersections and processions on highways within 
their own jurisdictions. See: S.C. Code Ann.§§ 56-5-710(2) and (3). The opinion stated that 

... an officer stationed at an intersection may direct a funeral procession to proceed 
against the traffic light. However, the ... (South Carolina) ... Supreme Court held in 
Nabors v. Spencer, ... that when there is no police officer directing traffic so as to 
supersede the traffic light, no South Carolina law "exempts the driver of a vehicle in 
a funeral procession from the obligation to observe traffic control devices." 

Consistent with such, if there is to be any intention that a funeral procession would 
be authorized to disregard a traffic control device at any intersection, such would 
have to be at the direction of a law enforcement officer with authority within that 
jurisdiction. Therefore, it appears that as to all intersections through which a funeral 
procession passes, ifit is intended that the procession pass through without observing 
a traffic control signal, such travel must be under the direction of a stationed law 
enforcement officer with authority within that jurisdiction. 

The 1996 opinion also dealt with the question of the potential liability of a law enforcement 
agency or a funeral home in association with a funeral procession. Questions had been raised as to 
whether an initiating agency has any responsibility or liability if a procession continues beyond that 
agency's jurisdictional boundaries without an escort, whether an agency that provides escorts has any 
liability or responsibility if, due to case load or manpower shortage, it fails to provide a proper escort 
and whether a funeral home has any responsibility or liability during a funeral procession. The 
opinion stated that 

[a ]ny question relating to potential liability is dependent on an examination of each 
situation's facts and circumstances. Therefore, a case by case analysis would have to 
be undertaken regarding any question ofliability. This office in numerous opinions 
has indicated that an opinion of this office is inadequate to resolve factual issues. See, 
e.g., Op. Atty. Gen. dated November 15, 1995. However, consistent with decisions 
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in other jurisdictions, the potential for liability is certainly present as to a law 
enforcement agency and a funeral home with regard to its association with a funeral 
procession depending upon the facts of a particular situation. 

The opinion cited the decision of the Louisiana Supreme Court in LeJ eune v. Allstate Insurance Co., 
365 So.2d 471(La.1971) where the court determined that a deputy sheriff who failed to secure a 
highway intersection through which a funeral procession passed was negligent and his negligence 
was the cause of a fatal collision between a hearse and an automobile which approached the 
intersection at an excessive speed. Consistent with such, the prior opinion of this office stated that 
" ... potential liability would exist for any failure by a law enforcement officer to properly act in a 
manner consistent with his law enforcement authority." 

As to the question of any liability of the funeral home itself, the opinion cited that decision 
of the Florida Supreme Court in Union Park Memorial Chapel v. Hutt, 670 P .2d 64 at 67 (Fla. 1996) 
where the court stated that 

[w]e recognize that a funeral director has no general duty to orchestrate or lead a 
funeral procession. However, once a director voluntarily undertakes to do so, the 
director assumes at least a minimal duty to exercise good judgment, and ensure that 
procession members proceed to the cemetery in a safe manner. Whether a funeral 
director exercised reasonable care in a given case will depend on the circumstances 
of that case; and, therefore, must be determined on a case-by-case basis by the trier 
of fact. 

The opinion of this office also cited the decisions of Maida v. Velella, 511 N.E.2d 56 (N.Y. 1987) 
(a funeral home owes a duty "to refrain from creating an unreasonably hazardous situation for those 
participating in the procession")and Pickett v. Jacob Schoen and Sons, Inc., 488 So.2d 1257 (La. 
1986) (a question of fact existed as to whether a funeral director had a duty to individuals in a 
procession to prevent risks of collisions at intersections crossed by a funeral procession). The 
opinion concluded that consistent with such authorities," ... there is certainly the potential for possible 
liability in the situations ... referenced. However, each situation would be dependent upon its own set 
of facts and a blanket response cannot be provided." 

I am unaware of any statutory exemption of a walker to ignore a traffic control device. S. C. 
Code Ann. § 56-5-970 states that 

[ w ]hen ever traffic is controlled by traffic-control signals exhibiting different colored 
lights or colored lighted arrows, successively one at a time or in combination, only 
the colors, green, red, and yellow, shall be used except for special pedestrian signals 
carrying a word legend. Such lights shall indicate and apply to drivers of vehicles and 
pedestrians as follows: 
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(A) Green indication: 

(1) Vehicular traffic facing a circular green signal may proceed straight through or 
tum right or left unless a sign at such place prohibits either such tum. But vehicular 
traffic, including vehicles turning right or left, shall yield the right-of-way to other 
vehicles and to pedestrians lawfully within the intersection or an adjacent crosswalk 
at the time such signal is exhibited. 

(2) Vehicular traffic facing a green arrow signal, shown alone or in combination with 
another indication, may cautiously enter the intersection only to make the movement 
indicated by such arrow or such other movement as is permitted by other indications 
shown at the same time. Such vehicular traffic shall yield the right-of-way to 
pedestrians lawfully within an adjacent crosswalk and to other traffic lawfully using 
the intersection. 

(3) Unless otherwise directed by a pedestrian-control signal, as provided in Section 
56-5-990, pedestrians facing any green signal, except when the sole green signal is 
a tum arrow, may proceed across the roadway within any marked or unmarked 
crosswalk. 

(B) Steady yellow indication: 

(1) Vehicular traffic facing a steady circular yellow or yellow arrow signal is thereby 
warned that the related green movement is being terminated or that a red indication 
will be exhibited immediately thereafter. 

(2) Pedestrians facing a steady circular yellow or yellow arrow signal, unless 
otherwise directed by a pedestrian-control signal as provided in Section 56- 5-990, 
are advised that there is insufficient time to cross the roadway before a red indication 
is shown and no pedestrian shall then start to cross the roadway. 

(C) Steady red indication: 

(1) Vehicular traffic facing a steady circular red signal alone shall stop at a clearly 
marked stop line but, if none, before entering the crosswalk on the near side of tht: 
intersection or, if none, then before entering the intersection and shall remain 
standing until an indication to proceed is shown except as provided in item (3). 

(2) Vehicular traffic facing a steady red arrow signal shall not enter the intersection 
to make the movement indicated by the arrow, and unless entering the intersection 
to make a movement permitted by another signal, shall stop at a clearly marked stop 
line but, if none, before entering the crosswalk on the near side of the intersection or, 
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if none, then before entering the intersection and shall remain standing until an 
indication permitting the movement indicated by such arrow is shown except as 
provided in items (3) and (5). 

(3) Except when a sign is in place prohibiting a turn, vehicular traffic facing any 
steady red signal may cautiously enter the intersection to tum right or to tum left 
from a one-way street into a one-way street after stopping as required by item (1) or 
(2). Such vehicular traffic shall yield the right-of-way to pedestrians lawfully within 
an adjacent crosswalk and to other traffic lawfully using the intersection. 

(4) Unless otherwise directed by a pedestrian-control signal as provided in Section 
56-5-3110, pedestrians facing a steady circular red or red arrow signal alone shall not 
enter the roadway. (emphasis added). 

S.C. Code Ann. §§ 56-5-3110 provides that 

(a) [a] pedestrian shall obey the instructions of any official traffic-control device 
specifically applicable to him unless otherwise directed by a police officer. 

(b) Pedestrians shall be subject to traffic and pedestrian-control signals as provided 
in §§ 56-5-970 and 56-5-990. 

( c) At all other places pedestrians shall be accorded the privileges and shall be 
subject to the restrictions stated in this chapter. 

Additionally, Section 56-5-990 states that 

[ w ]henever special pedestrian control signals exhibiting the words "Walk" or "Wait" 
are in place such signals shall indicate as follows: 

( 1) "Walk" indicates that a pedestrian facing such signal may proceed 
across the roadway in the direction of the signal and shall be given the 
right of way by the drivers of all vehicles; and 

(2) "Wait" indicates that no pedestrian shall start to cross the roadway 
in the direction of such signal, but any pedestrian who has partially 
completed his crossing on the walk signal shall proceed to a sidewalk 
or safety island while the wait signal is showing. 

Referencing the above, there are clearly defined statutory rights and responsibilities 
associated with funeral processions and such should be conducted with deference to such rights and 
responsibilities. There is the general obligation of a funeral procession to obey the instructions of 
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a traffic control device unless otherwise directed by a law enforcement officer. Any question of 
potential liability would be dependent on the facts and circumstances of each situation presented. 
Also, with regard to walks or runs, State law sets forth clearly the responsibilities of pedestrians 
generally and, as stated in Section 56-5-3110, "[a] pedestrian shall obey the instructions of any 
official traffic-control device specifically applicable to him unless otherwise directed by a police 
officer." 

With kind regards, I am, 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

/,//"'") 
/} '~/ .· I ,x.,.... [) 

vit:rt 1uook ~I 
Deputy Attorney General 

Very truly yours, 

Henry McMaster 
Attorney General 

dJ..d f,:Lo-L_ 
By: Charles H. Richardson 

Senior Assistant Attorney General 


