
ALAN WU..SON 
ATIORNEY G ENERAL 

John B. Williams 
Town Attorney for St. Stephen, SC 
209 E. Main St. 
Moncks Comer, SC 29461 

Dear Mr. Williams: 

February 8, 2011 

We received your letter requesting an opinion of this Office concerning Sunday sales of alcoholic 
beverages. You asked whether "businesses [can] obtain a pennit(,] providing all other regulations 
are met, even though the Town itself has not enacted an ordinance." 

In the request letter, you explained that Berkeley County, where the town of St. Stephen is located, 
recently passed an ordinance allowing the Sunday sales of alcoholic beverages. However, the town 
of St. Stephen has not enacted the ordinance nor held a referendum. 

Law/Analysis 

County Ordinance 
S.C. Code § 4-9-25 states as follows: 

All counties of the State, in addition to the powers conferred to their specific form of 
government, have authority to enact regulations, resolutions, and ordinances, not inconsistent 
with the Constitution and general law of this State, including the exercise of these powers 
in relation to health and order in counties or respecting any subject as appears to them 
necessary and proper for the security, general welfare, and convenience of counties or for 
preserving health, peace, order, and good government in them. The powers of a county must 
be liberally construed in favor of the county and the specific mention of particular powers 
may not be construed as limiting in any manner the general powers of counties. 

S.C. Code§ 4-9-25. 
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In an opinion of this Office dated June 12, 2009, we explained the validity of county ordinances as 
follows: 

Our courts employ a two-step process to determine the validity of a local ordinance. Foothills 
Brewing Concern, Inc. v. City of Greenville, 377 S.C. 355, 361, 660 S.E.2d 264, 267 (2008). 

The first step is to ascertain whether the county had the power to enact the ordinance. If the 
state has preempted a particular area of legislation, then the ordinance is invalid. If no such 
power existed, the ordinance is invalid and the inquiry ends. However, ifthe county had the 
power to enact the ordinance, then the Court ascertains whether the ordinance is inconsistent 
with the Constitution or general law of this state. 

South Carolina State Ports Auth. v. Jasper County, 368 S.C. 388, 395, 629 S.E.2d 624, 627 
(2006). 

To preempt an entire field, "an act must make manifest a legislative intent that no other 
enactment may touch upon the subject in any way." Bugsy's, 340 S.C. at 94, 530 S.E.2d at 
893 (citing Town of Hilton Head Island v. Fine Liquors, Ltd., 302 S.C. 550, 397 S.E.2d 662 
(1990)). Furthermore, "for there to be a conflict between a state statute and a municipal 
ordinance 'both must contain either express or implied conditions which are inconsistent or 
irreconcilable with each other .... If either is silent where the other speaks, there can be no 
conflict between them. Where no conflict exists, both laws stand."' Town of Hilton Head 
Island v. Fine Liquors, Ltd., 302 S.C. at 553, 397 S.E.2d at 664 (quoting McAbee v. 
Southern Rwy., Co., 166 S.C. 166, 169-70, 164 S.E. 444, 445 (1932)). 

Foothills Brewing Concern, Inc. v. City of Greenville, 377 S.C. 355, 361, 660 S.E.2d 264, 
267 (2008). 

Op. S.C. Atty. Gen., June 12, 2009. It is without question that Berkley County has the authority to 
pass an ordinance regarding the Sunday sale of alcohol. See, S.C. Code§ 61-4-120; S.C. Code§ 61-
4-620; Denene, Inc. v. City of Charleston, 359 S.C. 85, 596 S.E.2d 917 (2004). 

Town Enactment 
While the county ordinance is valid and enforceable, the county ordinance is not automatically 
applicable within the town. 

In a prior opinion, this Office concluded that a county ordinance "cannot be made applicable 
within the municipalities unless their respective governing bodies consent thereto." Op. S.C. 
Atty. Gen., September 24, 1979 (emphasis added). "A county ordinance does not have to be 
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incorporated in the City [or Town] Code to be enforceable ... a simple agreement between the City 
[or Town] and the County" would be sufficient. Op. S.C. Atty. Gen., April 21, 1998. 

In an opinion of this Office dated May 20, 1996 we discussed a similar issue where the Pickens 
County Council enacted a county ordinance concerning demonstrations which mostly affected the 
County Administration Building that was located within the corporate city limits of Pickens. In the 
opinion, we presumed that the Town of Pickens had not adopted an identical ordinance to that of the 
county. When addressing the question of whether the county ordinance is enforceable within city 
limits, we concluded as follows: 

[I]t has consistently been the opinion of this Office that the only way a county ordinance 
could be made applicable to an incorporated area is by virtue of an agreement between 
the two political subdivision, to the effect that county ordinances are applicable within the 
city limits. 

Op. S.C. Atty. Gen., May 20, 1996 (emphasis added). 

Counties and other municipalities may agree to jointly administer services or exercise powers, but 
"a county could not exercise power within an incorporated municipality unless such an agreement 
existed or, in effect, the municipality has assented to the county's exercise of power." Ops. S.C. Atty. 
Gen., May 20, 1996; February 25, 1988. Article VIII, Section 13 of the South Carolina Constitution 
specifically provides as follows: 

[a]ny county, incorporated municipality or other political subdivision may agree with the 
State or with any political subdivision for the joint administration of any function and 
exercise of powers and the sharing of costs thereof. 

Nothing in this constitution shall be construed to prohibit the State or any of its counties, 
incorporated municipalities or other political subdivisions from agreeing to share the lawful 
cost, responsibility, and administration of functions with any one or more governments, 
whether within or without this State. 

Article VIII, Section 13 of the South Carolina Constitution. 

Conclusion 

Consistent with our prior opinions, it is the opinion of this Office that businesses within the Town 
of St. Stephen would not have the authority to obtain a license for Sunday alcohol sales. The 
ordinance enacted by Berkeley County cannot be made applicable within the Town of St. Stephen 
unless the respective governing bodies consent to the Berkeley County ordinance. The only way a 
county ordinance is made applicable to an incorporated area is by virtue of an agreement between 
the two political subdivisions. If the Town of St. Stephen and Berkeley County agree that the Town 
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of St. Stephen will consent to the Berkeley County ordinance, then it is the opinion of this Office that 
a court would likely find that businesses within the Town of St. Stephen can obtain a license for 
Sunday alcohol sales. 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Sincerely, 

~~B~cU<-v~ 
Leigha Blackwell 
Assistant Attorney General 

/;/ ~ ~~p/~ 
Robert D. Cook 
Deputy Attorney General 


