
December 13, 2007

Joan Elizabeth Winters, Esquire
The Law Offices of Joan Elizabeth Winters, LLC
120 Saluda Street
Chester, South Carolina 29706

Dear Ms. Winters:

We understand that you are the attorney for Chester County (the “County”) and are seeking
an opinion on the County’s behalf concerning custodial right to public documents.  In your letter,
you informed us that the County does not have an office of mesne conveyances.  You state: “In the
absence of such a position, however, it is not clear who is the legal custodian of the public records
of a county.”  In addition, you provided us with the following information:

S.C. Code §30-1-20 states that the Chief Administrative Office of any
agency or subdivision or any public body in the charge of public
records is the legal custodian of these records.  Chester County is
currently operating under the supervisor form of government under
which the supervisor is the chief administrative office of Chester
County.  As a result, can the Supervisor take charge of public records,
including those records that would normally come under the purview
of the office of the mesne conveyances and move them from one
facility to another?

The Clerk of Court for Chester County contends that such records are
hers, whether there is an absence of an office of the mesne
conveyances or not, and that such records may not be removed from
her purview.  In the coming months, the County offices will be
moved to a new facility located approximately five miles from the
Court House.  The Clerk of Court and her office will remain in their
current location at the Chester County Court House.  It is unclear
what the County may take with them with regard to public records,
deed books, etc., and thus our request to you. 
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Accordingly, you ask “whether the County Supervisor can remove the deed books, mortgage books,
and all such records as would be under the control of the office of the mesne conveyances under
authority in § 30-1-20 or do they ‘belong’ to the Clerk of Court?” 

Law/Analysis 

Section 30-1-20 of the South Carolina Code (2007), which you mention in your letter,
provides as follows: 

The chief administrative officer of any agency or subdivision or any
public body in charge of public records or creating, filing, or keeping
public records is the legal custodian of these records and is
responsible for carrying out the duties and responsibilities of this
chapter which are assigned to public agencies, bodies, offices, or
subdivisions.  He may appoint a records officer to act on his behalf.

(emphasis added).  In accordance with this provision, the legal custodian of particular public records
is determined based on who is charged with the duty of creating, filing, or keeping those public
records. 

Chapter 5 of title 30 of the South Carolina Code generally governs the recording of public
records. The provisions under chapter 5 cover the recordation of numerous types of instruments
including marriage settlements, conveyances, mortgages, plats, liens on real property, and state tax
liens.  Some of these provisions call for such instruments to be recorded in the office of the register
of deeds.  See S.C. Code Ann. §§ 30-5-16 (concerning recording of state tax liens); § 30-5-90
(pertaining to the recordation of marriage settlements, conveyances, mortgages, and other writings)
(2007).  Thus, your question arises when the county does not employ a register of deeds.

 We believe section 30-5-10 of the South Carolina Code (2007), provides guidance in
answering your question.  Specifically, this statute calls for the clerk of court in certain counties to
perform the duties of the register of deeds.  This provision states as follows: 

In every county in the State other than Aiken, Anderson, Beaufort,
Berkeley, Charleston, Chesterfield, Colleton, Dorchester,
Georgetown, Greenville, Horry, Jasper, Kershaw, Lexington, Oconee,
Orangeburg, Pickens, Richland, Spartanburg, and Sumter the duties
prescribed by law for the register of deeds must be performed by the
clerk of court who has all the powers and emoluments given the
register of deeds in Aiken, Anderson, Beaufort, Berkeley, Charleston,
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Chesterfield, Colleton, Dorchester, Georgetown, Greenville, Horry,
Jasper, Kershaw, Lexington, Oconee, Orangeburg, Pickens, Richland,
Spartanburg, and Sumter counties.  The registers of deeds in Berkeley
and Dorchester counties are elected for terms of four years and until
a successor is elected in the general election and qualifies.

S.C. Code Ann. 30-5-10.  Chester County is not contained among the counties listed as an exception
to this general rule.  Thus, we presume the statutory duties normally bestowed upon registers of
deeds are bestowed upon the clerk of court in Chester County.  

Furthermore, we note other provisions contained in the recording statutes that specifically
state that certain instruments may be filed in the office of the clerk of court in those counties in
which the office of register of deeds does not exist.  See S.C. Code Ann. § 30-5-230 (2007)
(recordation of plats); S.C. Code Ann. § 30-7-10 (2007) (recordation of various instruments); S.C.
Code Ann. § 30-7-70 (2007) (recordation of liens against personal property).  We also note the
existence of numerous provisions outside of the recording statutes contained in title 30 that also
provide for certain instruments to be recorded in either the office of the register of deeds or the clerk
of court.  See, e.g., S.C. Code Ann. §§ 6-29-1200 ( 2004) (street name changes); 6-31-120 (2004)
(development agreements); 8-3-150 (Supp. 2006) (bonds for county officers); 12-57-30 (2000)
(federal government liens); 28-2-270 (2007) (condemnation notices); 29-3-350 (2007) (mortgage
satisfaction and release).  Thus, numerous provisions call for the filing and maintenance of
instruments with a clerk of court when the county does not employ a register of deeds.  

Because section 30-1-20 defines the custodian of a public record as that body responsible for
the keeping of that public record, we are of the opinion that the answer to your question may depend
on who or what body is statutorily mandated to maintain such records.  In the case of the instruments
mentioned above, it appears clear that because the County does not have a register of deeds, these
instruments must be filed with and maintained by the County’s clerk of court.  Furthermore, we do
not find any guidance calling for the keeping of such documents by other county officials.
Accordingly, we believe these records must be maintained by the clerk of court. 

Conclusion

In order to determine who shall be the legal custodian of a public record under section 30-1-
20, we believe it is pertinent to look to those who are statutorily charged with the maintenance of
such records.  Pursuant to chapter 5 of title 30, in the case of instruments such as marriage
settlements, conveyances, plats, and various other instruments, when the county does not have a
register of deeds, these instruments are maintained by the clerk of court.  Because Chester County
does not have a register of deeds, we would presume the County’s clerk of court shall maintain these
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records.  As for other documents and instruments, we suggest you look to the legislation governing
the filing or maintenance of such documents and instruments to determine the proper custodian. 

Very truly yours,

Henry McMaster
Attorney General

By: Cydney M. Milling
Assistant Attorney General

REVIEWED AND APPROVED BY:

______________________________
Robert D. Cook
Assistant Deputy Attorney General
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