
HENRY MCMASTER 
ArroRNEY GENERAL 

Marci Andino, Executive Director 
State Election Commission 
Post Ofiice Box 5987 
Columbia, South Carolina 29250 

Dear Ms. Andino: 

September 30, 2008 

In a letter to this office you requested an opinion regarding campaign literature and materials 
such as campai!o'Il t-shirts, hats, pins, etc. being displayed or worn in an absentee precinct and/or 
other polling places. You indicated that it has been the policy of the State Election Commission not 
to allow individuals to wear these items into a polling place and poll managers are instructed to ask 
a person to cover or remove the item. You have questioned whether this policy is consistent with 
state law. 

You particularly referenced the provisions of S.C. Code Ann. § 7-25-180 which states that 

(A) It is unlawful on an election day within two hundred feet of any entrance used by 
the voters to enter the polling place for a person to distribute any type of campaign 
literature or place any political posters. The poll manager shall use every reasonable 
means to keep the area within two hundred feet of any such entrance clear of political 
literature and displavs, and the county and municipal law enforcement officers, upon 
request of a poll manager, shall remove or cause to be removed any material within 
two hundred feet of any such entrance distributed or displayed in violation of this 
section. 

(B) A candidate may wear within two hundred feet of the polling place a label no 
larger than four and one-fourth inches by four and one-fourth inches that contains the 
candidate's name and the office he is seeking. If the candidate enters the polling 
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place, he may not display any of this identification including, but not limited to, 
campaign stickers or buttons. (emphasis added). 

A prior opinion of this office dated August 9, 1974 dealt with a similar question regarding 
the predecessor statute to Section 7-25-180, former Section 23-658.2, as to what campaign literature 
is prohibited from being displayed within two hundred feet of the polls. It referenced that the statute 
"expressly forbids placing political posters or political literature and displays within two hundred 
(200) feet of a polling place." The opinion concluded that 

... any material which would advertise a candidate, i.e., name tags, bands on hats, 
bumper stickers, etc. would come within the prohibition of this statute and could not 
be displayed within two hundred (200) feet of the polls. 

The opinion further stated that 

[t]he statute does not deal specifically with candidates or their workers campaigning 
within two hundred (200) feet of the polls. However, it would be permissible for a 
candidate to stand inside the two hundred (200) feet and shake hands with persons 
coming to vote. It would be permissible for the person to wear a simple name badge 
if the badge did not in any way advertise his political campaign. 

Other prior opinions of this office have made similar conclusions as to the display of political 
material within two hundred feet of a polling place. See: Ops. Atty. Gen. dated November 2, 1970 
(statute relating to campaign activities within 200 feet of polling place are aimed at the distribution 
of literature); May 29, 1970 (unlawful to place campaign poster on telephone pole within two 
hundred feet of polling place); May 16, 1968 ("Candidates or their supporters may not display or 
distribute literature or campaign posters within 200 feet of the polling place .... "). See also: Douan 
v. Charleston County Council, 357 S.C. 601, 614, 594 S.E.2d 261, 267 (2003) (" ... we can find no 
logical distinction which would allow partisan, campaign literature drafted by a governmental entity 
to be distributed within 200 feet of a polling place on election day when the same literature 
distributed by a private party would not be allowed pursuant to § 7-25-1 SO(A)."). In its decision in 
Burson v. Freeman, 504 U.S. 191 (1992), the United States Supreme Court held that a Tennessee 
statute which prohibited the solicitation of votes and the display or distribution of campaign 
materials within 100 feet of the entrance to a polling place was constitutional in preventing both 
voter intimidation and election fraud. 

Consistent with the above, in the opinion of this office, campaign literature and materials 
such as campaign !-shirts, hats, pins, etc. should not be displayed or worn in an absentee precinct 
and/or other polling places. This office is, therefore, in agreement with the policy of the State 
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Eleetion Commission to not allow individuals to wear these items into a polling place and that poll 
managers be instructed to ask individuals to cover or remove such items. 

If there are any questions, please advise. 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

/} 

ftt/~-L(?~ '~~ 
Robert D. Cook 
Deputy Attorney General 

Yours very truly, 

Henry McMaster 
Attorney General 

clJ1ef WJ~---
By: Charles H. Richardson 

Senior Assistant Attorney General 


