
HENRY M CMASTER 
ATroRNEY GENERAL 

September 19, 2008 

Bobby M. Bowers, Director 
South Carolina Budget and Control Board 

Off ice of Research & Statistics 
1000 Assembly Street, Suite 425 
Columbia, South Carolina 29201 

Dear Mr. Bowers: 

From your letter, we understand your office "certifies the population density, population, and 
distance from another incorporated area for the Secretary of States office for areas seeking 
incorporation." As such, you recently received a request for the area of Sun City in Beaufort County 
for a population determination for purposes of a potential incorporation pursuant to chapter 1 of title 
5 of the South Carolina Code. In determining whether Sun City satisfies the qualifications for 
incorporation, you inquire as to whether the population determination required under section 5-l-
30(B)(l) of the South Carolina Code requires population to be that as determined by the latest 
official United States Census or whether it can be based upon "the assumption of growth in the 
absence of the census in Section (B)(l)?" 

Law/ Analysis 

As you explained in your letter, chapter 1 of title 5 of the South Carolina Code (Supp. 2007) 
governs municipal incorporations. Section 5-1-30 of the South Carolina Code establishes the 
prerequisites for receiving a corporate certificate. This section calls for the Secretary of State to 
determine ''based on the filing submitted and the recommendation of the Joint Legislative Committee 
on Municipal Incorporation whether the proposed municipality meets the . .. requirements." S.C. 
Code Ann. § 5-l-30(A). These requirements include, in pertinent part: 

(1) the area seeking to be incorporated has a population density of at 
least three hundred persons a square mile according to the latest 
official United States Census, except as provided in subsections (B) 
through (E); 

(2) no part of the area is within five miles of the boundary of an active 
incorporated municipality, except as provided in subsections (B) 
through (E); 
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You informed us that Sun City meets the first requirement in that its population density is 
at least three hundred persons a square mile according to the latest official United States Census. 
However, we understand that Sun City does not meet the second qualification as the proposed area 
for incorporation is within five miles of the boundary of an active incorporated municipality. 
Accordingly, Sun City must satisfy one of the exceptions contained within subsections (B) through 
(E) of section 5-1-30. 

You state Sun City is looking particularly at the exception contained in subsection (B)(l) of 
section 5-1-30. This provision provides as follows: 

When an area seeking incorporation has petitioned pursuant to 
Chapter 17 the nearest incorporated municipality to be annexed to the 
municipality, and has been refused annexation by the municipality for 
six months, or when the population of the area seeking incorporation 
exceeds seven thousand persons, then the provision of the five-mile 
limitation of this section does not apply to the area. 

S.C. Code Ann. § 5-l-30(B)(l). 

You indicate that Sun City is interested in the exception pertaining to areas exceeding 7,000 
persons and provided the following information in that regard: 

Our analysis according to the 2000 Census shows Sun City to have a 
population of only 2,867 persons in 2000 with a population density 
of 413 per square mile in the area proposed for incorporation. 
However the analysis of the registered voters in the area of September 
4, 2008 lists 8,714 persons registered to vote in the seven (7) voting 
precincts. Also as analysis of the current 911 addresses file with 
verification from the county ortho-photography shows approximate 
7, 789 residential addresses. Both show substantial growth in the area. 
With this kind of growth, one could assume that the population is 
now substantially over 7,000 persons. 

Accordingly, you ask us whether "given the ambiguity of the statute, are we required to use the 2000 
decennial census or should we use the assumption of the growth in the absence of the census in 
Section (B )( 1 )?" 

In order to answer your question, we must look to the rules of statutory interpretation. 
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The cardinal rule of statutory construction is to ascertain and 
effectuate the intent of the legislature. All rules of statutory 
construction are subservient to the maxim that legislative intent must 
prevail if it can be reasonably discovered in the language used. A 
statute's language must be construed in light of the intended purpose 
of the statute. Whenever possible, legislative intent should be found 
in the plain language of the statute itself. Where the statute's 
language is plain and unambiguous, and conveys a clear and definite 
meaning, the rules of statutory interpretation are not needed and the 
court has no right to impose another meaning. 

State v. Pittman, 373 S.C. 527, 561, 647 S.E.2d 144, 161 (2007)(citations and quotations omitted). 
"When construing statutory language, the statute must be read as a whole, and sections which are 
part of the same general statutory law must be construed together and each one given effect." 
Foothills Brewing Concern, Inc. v. City of Greenville, 377 S.C. 355, 363, 660 S.E.2d 264, 268 
(2008). According to our Supreme Court in Hodges v. Rainey, 341 S.C. 79, 533 S.E.2d 578 (2000) 
(quoting Black's Law Dictionary 602 (7th ed. 1999)), "[t]he canon of construction 'expressio unius 
est exclusio alterius' or 'inclusio unius est exclusio alterius' holds that 'to express or include one 
thing implies the exclusion of another, or of the alternative.'" Moreover, "the court cannot add to 
[statutes] other words which would give them a different meaning without making, instead of 
construing, the statute." Independence Ins. Co. v. Indep. Life & Acc. Ins. Co., 218 S.C. 22, 34, 61 
S.E.2d 399, 405 (1950). 

In reading section 5-1-30 as a whole, we note the Legislature's inclusion of the requirement 
that population density must be determined based upon the "latest official United States Census" in 
subsection (A)(l ). Furthermore, the exception found in subsection (E) of section 5-1-30, stating the 
"five-mile limit does not apply to counties with a population according to the latest official United 
States Census ofless than fifty-one thousand," also requires use of the latest official United States 
Census to ascertain population. However, the exception found in subsection (B)(l) does not 
specifically state that population must be based upon the latest official United States Census. By the 
fact that the Legislature did not specify that population shall be determined by the latest official 
United States Census when determining whether the area to be incorporated contains at least seven 
thousand persons, indicates its intention not to restrict the method of determining population for 
purposes of this exception. If the Legislature intended for the population of the area to be 
determined solely by the latest official United States Census, we believe it would have specified this 
requirement as it did in subsections (A)(l) and (E) of section 5-1-30. Moreover, we believe that to 
interpret the reference to population contained in subsection (B)(l) as requiring it to be determined 
based on the latest official United States Census effectively adds a requirement to this provision that 
the Legislature chose not to add. Accordingly, we do not believe the determination of Sun City's 
population is restricted to the latest official United States Census in ascertaining whether the 
population exceeds seven thousand persons for purposes of section 5-1-30(B)(l ). 
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Although South Carolina courts have not addressed this issue, we note that our conclusion 
coincides with the findings of courts in other jurisdictions. In Williams v. Castleman, 247 S.W. 263 
(Tex. 1922), the Texas Supreme Court considered whether the population requirement in a provision 
of the Texas Constitution calling for the election of justices of the peace must be based on the federal 
decennial census. The constitutional provision did not specifically require that the decennial census 
be used. Id. Therefore, the Court found: 

Id. at 267-68. 

If the commissioners' court is restricted to population, as determined 
by the United States census reports, available but once in 10 years, 
then the express provision that the county is to be divided into 
precincts for the convenience of the people (a power which we have 
seen is potential and may be acted upon at all times) is defeated by 
the suggested limitation of the census reports. The census reports 
could, therefore, have no application to the division of the county into 
precincts; and, if it is not to be applied and used for that purpose, then 
by what course of reasoning could we say that it must be applied, and 
it alone must be used, in determining the population of any particular 
integral part of the precinct? Reading the entire section together, and 
bearing in mind its history and its primary and fundamental purpose 
as shown by that history, we believe that the entire subject is confided 
to the commissioners' court, and that the court of any particular 
county is empowered to divide it into precincts, and to designate or 
afterwards determine which of these precincts contains cities of8,000 
or more inhabitants. 

The Alabama Supreme Court came to a similar conclusion in Ryan v. Mayor, etc., of City 
of Tuscaloosa, 46 So. 638 (Ala. 1908). In that decision, the Court determined whether the 
population requirement set forth in a constitutional provision for purposes of setting a limitation on 
municipal-bonded indebtedness must be established by applying the latest federal decennial census. 
Id. The constitutional provision generally provided that municipalities with populations less than 
6,000, with few exceptions, cannot become indebted for an amount exceeding five percent of the 
assessed value of the property located in the municipality. Id. at 641. The Court noted that this 
provision is silent as to the method by which population is determination. Id. However, the Court 
considered the argument that population should be determined by the last federal census. Finding 
in opposite of this argument, the Court held: 

If so it was ruled, the result would be, not only an unwarranted 
interpolation of a most material provision into the section, but also to 
render the section utterly unavailable, possibly for near ten years 
between decennial federal censuses, to towns and cities having, at the 
time such census was taken, less than 6,000 population, 
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notwithstanding within a month thereafter the population was greater 
than 6,000. In short, under the construction urged for complainant, 
it is easily conceivable that for nine years and more the privilege of 
the section would be denied to towns and cities having in fact the 
requisite population at the time the bonds were desired to be issued; 
but to such a result the makers of the Constitution have, under no 
interpretation, written. 

Id. In further support of the Court's conclusions it added that other provisions of the Constitution 
specify that the decennial federal census shall be used to ascertain population. Id. Accordingly, the 
Court concluded: "From this it is evident that, in omitting mention of such census in the section 
under consideration, a clear intent is manifested to leave the ascertainment, upon occasion, of the 
population to means properly serviceable to that end." Id. 

Again in Toth v. Board of Liquor Control, 84 N.E.2d 256 (Ohio Com. Pl. 1948), an Ohio 
court made the same determinations as the Texas and Alabama Courts cited above. In this opinion, 
the Court considered the establishment of population for purposes of obtaining liquor permits. Id. 
The statute limited the issuance of the permit sought to one per ever two thousand in population, but 
did not designate a method of determining population. Id. at 257. Thus, one party argued that 
population should be determined based on the federal census. Id. The Court rejected this argument 
finding as follows: 

[I]n the absence of any statutory declaration to that effect, no existing 
census can be held conclusive when the fact is challenged, as in this 
case. We find from the record in this case that the applicant 
introduced evidence which shows conclusively that the population of 
the City of Akron for the year 1947 to be substantially in excess of 
280,000, but that said Board of Liquor Control did not offer any 
evidence to controvert that fact, having relied upon the federal census 
of 1940. The federal census is taken once every ten years. Hence a 
very good reason existed why the Legislature did not make the federal 
census the test of population. If it had, in many rapidly growing 
communities, applicants might have to wait nearly ten years before 
they would be eligible for such permits. It was no doubt deemed 
quite safe to depend upon the actual fact as to what the population 
was, since it is not very difficult to determine the population of any 
county, city or village by relevant and competent evidence, as was 
adduced in this case relative to the City of Akron. A special 
enumeration could, of course, have been provided for; but it was not, 
and it is idle to speculate why. In conclusion, the Court holds that 
where the Legislature fails to provide, as in Sec. 6064-1 7, General 
Code, a specific census or other method of enumeration, population 
may be proved by relevant and competent evidence as any other fact, 
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and that the record in this case shows conclusively that the quota for 
Akron was not filled. 

According to our analysis above, we are of the opinion that population for purposes of 
implementing section 5-1-30(B)(l) does not require application of the latest official United States 
Census. However, we do not discount this method of calculating population as it provides a very 
strong basis upon which population calculations may be determined. Thus, even if not specified 
pursuant to the relevant statute as the method of determining population, we believe it is often 
prudent to consider the federal census in making population determinations. Furthermore, in your 
request to us, you provided indications of Sun City's current population based on such figures as 
voter registration and 911 addresses. While these methods are surely relevant to the determination 
of an area's population, in this opinion, we do not attempt to conclusively determine the efficacy of 
employing these figures for population determination. Rather, we simply state our opinion that the 
determination of population as cited in section 5-1-30(B)(l) is not restricted to that established by 
the latest official United States Census. 

Conclusion 

According to our analysis above, we are of the opinion the population, as referenced in 
section 5-1-30(B)(l ), is not required to be based upon the latest official United States Census. 
Therefore, if Sun City seeks to use the exception to the five-mile limitation located in the later 
portion of this provision, we do not believe it is restricted to the population as determined by the 
2000 decennial census. 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

l:f:!Lp,~ 
Deputy Attorney General 

Very truly yours, 

Henry McMaster 
Attorney General 

~c/!7.~ 
By: Cydney M. Milling 

Assistant Attorney General 


