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South Carolina House of Representatives, District 29 
418A Blatt Building 
Columbia, SC 29211 

Dear Representative Moss: 

We are in receipt of your letter requesting an opinion of this Office regarding an interpretation of 
S.C. CODE ANN. § 58-5-390. Specifically, you ask: (1) whether a water company may charge a 
monthly minimum fee for a water line associated with a fire sprinkler and (2) if so, whether the 
monthly minimum fee may exceed the actual costs associated with the water line to the system. This 
opinion addresses the relevant statutory law. 

Law/Analysis 

S.C. CODE ANN. §58-5-390(A) provides: "A publicly or privately owned utility may not impose a tap 
fee, other fee, or a recurring maintenance fee of any nature or however described for the installation 
and maintenance of a fire sprinkler system that exceeds the actual costs associated with the water line 
to the system." The words used in [a] statute must be given their plain and ordinary meaning without 
resorting to subtle or forced construction to limit or expand the statute's operation." Wortman v. 
Spartanburg, 310 S.C. 1, 3, 425 S.E.2d 18, 19 (1992). The plain language ofS.C. CODE ANN .. §58-5-
390(A) clearly contemplates fees associated with the installation and maintenance of fire sprinkler 
systems and specifically references "tap fee [ s] ," "other fee[ s ], " and "recurring maintenance fee[ s] of 
any nature or however described." Accordingly, based on the language of the statute, it appears that 
a water company may charge a monthly minimum fee for a water line associated with a fire 
sprinkler. Moreover, the statute clearly states that such a fee may not exceed the actual costs 
associated with the water line to the system. 

Further, section B of S.C. CODE ANN. §58-5-390 describes specifically which costs may be included 
in the "actual costs" associated with the water line to the fire sprinkler system and section C of the 
statute provides the caveat that "[n]othing in this section shall give the commission or the regulatory 
staff any power to regulate or interfere with public utilities owned or operated by or on behalf of any 
municipality, county, or regional transportation authority as defined in Chapter 25 of this title 
[Regional Transportation Authorities) or their agencies." 
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Conclusion 

Based on the language of the statute, and assuming your constituent is not inquiring as to a public 
utility governed by Chapter 25 of Title 58 [Regional Transportation Authorities] or their agencies, it 
is the opinion of this Office that a water company may charge a monthly minimum fee for a water 
line associated with a fire sprinkler; however, that fee may not exceed the actual costs, as defined by 
S.C. CODE ANN. § 58-5-390(8), associated with the water line to the system. 

Sincerely, 

Assistant Attorney General 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

~z/;), q4_ 
Rooert D. Cook 
Deputy Attorney General 


