
ALAN W ILSON 
A TI'ORNBY GENERAL 

The Honorable Bakari Sellers 

March 29, 201 l 

South Carolina House of Representatives, District 90 
P.O. Box428 
Denmark, SC 29042 

Dear Representative Sellers: 

We received your letter requesting an opinion of this Office concerning several South Carolina statutes 
which govern lobbying activities. Based on your letter, I believe your question is whether S.C. CODE 
ANN. § 8-13-705 applies in situations where the requirements of S.C. CODE ANN. § 2-17-90 have been 
met. This opinion addresses relevant statutes, prior opinions, and statutory construction. 

Law/Analysis 

As you noted, generally South Carolina law prohibits a public official or public employee from accepting 
" lodging, transportation, entertainment, food, meals, beverages, or an invitation to a function paid for by a 
lobbyist's principal," with specifically delineated exceptions. S.C. CODE ANN. § 2-17-90(A). However, 
this prohibition does not apply when the public official or public employee "pays for his lodging, 
transportation, entertainment, meals, food, or beverages ... [or] pays the face value of a ticket to attend a 
ticketed event sponsored by a lobbyist' s principal when the ticketed event is open to the general public." 
S.C. CODE ANN.§ 2-17-90(F). Additionally, as stated in your letter, S.C. CODE ANN. § 8-13-705(A)(l) 
makes it a felony for a person to "give, offer, or promise anything of value to a public official, public 
member, or public employee with the the intent to: (1) influence the discharge of [his or her] official 
responsibilities." In the same vein,§ 8-13-705(8)(1) states that a "public official, public member, or 
public employee may not . . . knowingly ask, demand, exact, solicit, seek, accept, assign, receive, or agree 
to receive anything of value . . . in return for being: (I) influenced in the discharge of his official 
responsibilities." 

S.C. CODE ANN. § 8-13-705, which essentially prohibits bribery, is obviously a separate statute from S.C. 
CODE ANN.§ 2-17-90. The two statutes are not inconsistent and each stands alone. Accordingly, mere 
compliance with S.C. CODE ANN. § 2-17-90 does not, in and of itself, ensure compliance with S.C. CODE 
ANN. § 8-13-705. See State Ethics Commission Op. A092-039 (provision of coffee break or meal by 
vendor to all participants at show does not violate Ethics Reform Act unless given to influence the 
recipient) (emphasis added). The determination of whether a violation of S.C. CODE ANN. § 8-13-705 has 
occurred turns on the facts of the particular situation at issue. See State Ethics Commission Op. A092-
039 (whether acceptance of "thing of value" is a violation of § 8-13-705 depends on circumstances of 
offer or receipt of same). Your letter does not present a specific factual situation, and this Office cannot 
determine facts. (E.g. , Op. S.C. Att'y Gen. (April 6, 2006)) Moreover, as you know, the House of 
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Representatives Ethics Committee is the designated appropriate supervisory office under the Ethics Act 
for State representatives. See S.C. CODE ANN.§§ 8-13-510 et seq. Accordingly, as that Committee is 
charged with supervisory enforcement of the Act, we would defer to its findings on the propriety of the 
activities of House members. 

Conclusion 

Compliance with the requirements set forth in S.C. CODE ANN. § 2-17-90 does not necessarily immunize 
one from a violation of S.C. CODE ANN. § 8-13-705. Rather, whether a violation of§ 8-13-705 has 
occurred necessarily depends on the specific factual circumstances of the situation at issue. 

Very truly yours, 

~~~~e-~ 
Assistant Attorney General 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

~~/~ 
Deputy Attorney General 


