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HENRY MCMASTER 
AITORNEY GENERAL 

December 3, 2008 

The Honorable B. R. Skelton 
Member, House of Representatives 
2962 Walhalla Highway 
Six Mile, South Carolina 29682 

Dear Representative Skelton: 

We understand that you desire an attorney general's opinion regarding the imposition of 
sewer fees by a county on county residents who do not receive sewer service. In your letter, you 
state: 

During the past six months, several constituents in the Town of Six 
Mile have expressed concerns about having to pay a county sewer fee 
without the benefit of a county sewer system. Under what authority, 
if any, may Pickens County impose a sewer fee to the residents of the 
Town of Six Mile? If Pickens County does have authority to impose 
a sewer fee to the residents of the Town of Six Mile, then may it do 
so without also providing the benefit of a sewer system? 

Law/ Analysis 

Section 4-9-30 of the South Carolina Code (1986 & Supp. 2007) designates specific powers 
afforded to counties. IncJuded in these power is the authority to levy uniform service charges and 
the ability to use such fees to provide for sewage collection and treatment. S.C. Code Ann. § 4-9-
30(5) (Supp. 2007). Accordingly, we believe the Pickens County (the "County") generally has the 
authority to impose sewer fees. However, as the South Carolina Supreme Court noted in Brown v. 
CountyofHorry, 308 S.C. 180, 183, 417 S.E.2d 565, 567 (1992), section 4-9-30(5) "does not specify 
the amount of such fees or the persons upon whom they can be imposed. These limitations are 
governed by the requirements of equal protection and reasonableness." Thus, our Supreme Court 
developed the following four-prong test to determine whether a fee is valid as a uniform service 
charge: 
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( 1) the revenue generated is used to the benefit of the payers, even if 
the general public also benefits (2) the revenue generated is used only 
for the specific improvement contemplated (3) the revenue generated 
by the fee does not exceed the cost of the improvement and ( 4) the fee 
is uniformly imposed on all the payers. 

C.R. Campbell Const. Co. v. City of Charleston, 325 S.C. 235, 481 S.E.2d437 (1997)(citingBrown, 
308 S.C. 180, 417 S.E.2d 565). The first prong of this test demonstrates the Court's view that in 
order for a service charge to be valid, it must provide some benefit to the payer of the charge. The 
Court in Brown emphasized this requirement in stating: "A service charge is imposed on the theory 
that the portion of the community which is required to pay it receives some special benefit as a result 
of the improvement made with the proceeds of the charge." Brown, 308 S.C. at 185, 417 S.E.2d at 
568. 

In addition to a county's authority to levy fees pursuant to section 4-9-30,section 6-15-60 of 
the South Carolina Code (2004) specifically authorizes governmental entities, which pursuant to 6-
15-10 of the South Carolina Code (2004) includes counties, to impose sewer charges. This provision 
states: 

The General Assembly confirms the right of any governmental entity 
to impose upon all those to whom sewer service is rendered, (a) a 
sewer service charge therefor, which may, in the discretion of its 
governing body, be sufficient to provide for all or any part of the cost 
of operating and maintaining the sewer facilities and to provide debt 
service on bonds or other obligations of the governmental entity 
issued to provide any type of sewer collection, disposal, or treatment 
service, and (b) a sewer connection charge, or connection fee or 
tapping fee designed to adequately reimburse the governing body for 
effecting the connection to provide sewer service. 

S.C. Code Ann.§ 6-15-60 (emphasis added). Thus, while specifically allowing counties to impose 
sewer service charges, this provision requires that those required to pay the charge receive sewer 
service. 

Regardless of whether the County receives its authority to impose sewer service fees on its 
residents pursuant to section 4-9-30 or section 6-15-60, those paying the fee must at a minium 
receive some benefit from paying the charge. According to your letter, residents of the Town of Six 
Mile (the "Town") do not receive the benefit of the County sewer system. We are not aware of what 
authority the County is relying on to collect such a fee from the Town's residents. However, ifthe 
County is relying on either its general authority to impose a fee pursuant to section 4-9-30 or its 
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specific authority pursuant to section 6-15-60, we do not believe the County may impose such a fee 
without providing a benefit, particularly sewer service, to the Town's residents. 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

~,QA 
Robert D. Cook 
Deputy Attorney General 

Very truly yours, 

Henry McMaster 
Attorney General 

h_ffe 
By: Cydriey M. Milling 

Assistant Attorney General 


