
ALAN WILSON 
A TIORNEY GENERAL 

August 10, 2011 

Marvin C. Jones, Esquire 
Jasper County Attorney 
Post Office Box 420 
Ridgeland, South Carolina 29936 

Dear Mr. Jones: 

We understand you desire an opinion of this Office concerning the enforcement of a county 
ordinance within an incorporated municipality. In your letter, you provided the following information: 

Recently Jasper County Council adopted an ordinance which 
provides as follows: "Commercial establishments which allow for 
the on premises consumption of beer, ale, porter, and/or wine shall 
be prohibited from operating between the hours of 2:00 o'clock 
A.M. and 6:00 o'clock A.M. on Mondays through Saturdays." A 
question has arisen as to whether or not this Ordinance has any 
application within the incorporated portions of the County. 

Law/ Analysis 

Our Supreme Court explained that 

[ d]etermining whether a local ordinance is valid is a two-step 
process. The first step is to determine whether the [county] had the 
power to adopt the ordinance. If no power existed, the ordinance is 
invalid. If the [county] had the power to enact the ordinance, the 
second step is to determine whether the ordinance is consistent 
with the Constitution and general law of the State. 

Bugsy's, Inc. v. City of Myrtle Beach, 340 S.C. 87, 93, 530 S.E.2d 890, 893 (2000). 

Section 4-9-25 of the South Carolina Code (Supp. 2010) provides the specific powers 
given to counties by the Legislature. This provision states as follows: 

All counties of the State, in addition to the powers conferred to 
their specific form of government, have authority to enact 
regulations, resolutions, and ordinances, not inconsistent with the 
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Constitution and general law of this State, including the exercise of 
these powers in relation to health and order in counties or 
respecting any subject as appears to them necessary and proper for 
the security, general welfare, and convenience of counties or for 
preserving health, peace, order, and good government in them. 
The powers of a county must be liberally construed in favor of the 
county and the specific mention of particular powers may not be 
construed as limiting in any manner the general powers of 
counties. 

S.C. Code Ann. § 4-9-25. 

Our Supreme Court and this Office recognize section 4-9-25 provides general police 
powers to counties. See Greenville County v. Kenwood Enterprises, Inc., 353 S.C. 157, 164, 577 
S.E.2d 428, 431 (2003), overruled on other grounds by Byrd v. City of Hartsville, 365 S.C. 650, 
620 S.E.2d 76 (2005); Ops. S.C. Atty. Gen., September 22, 2008; April 7, 2008. We believe 
Jasper County (the "County") has the authority, pursuant to its police power granted by this 
provision to pass an ordinance regulating the sale of alcohol during certain hours. In addition, 
we understand from our Supreme Court's decision in Denene, Inc. v. City of Charleston, 352 
S.C. 208, 574 S.E.2d 196 (2002) that a local government's enactment of an ordinance further 
regulating the operations of retailers of alcoholic beverages is not preempted by State law. 
Therefore, we believe a court would likely find the County's ordinance valid. 

Nonetheless, your question deals not with the validity of the County's ordinance, but its 
enforceability within a municipality located in the County. As you mentioned in your letter, in 
1988, this Office addressed the applicability of a county ordinance . within the incorporated areas 
of the county. Op. S.C. Atty. Gen., February 25, 1988. Although the passage of the Home Rule 
Act granted police powers to counties, the opinion states "it is doubtful, that counties have the 
power to extend their regulatory authority to areas that are within the confines of incorporated 
municipalities." Id. We stated the Constitution does not provide for such power. Id. In 
addition, we noted that through the Home Rule Act, the Legislature acknowledged limitations on 
a county's authority within incorporated areas. Id. 

This Office has, on several occasions, expressed its belief that a 
county's exercise of police power is restricted to the 
unincorporated areas of the county. In an opinion dated October 2, 
1984, the 'intent of the General Assembly to recognize the 
autonomy of a municipality within its borders and likewise 
recognizes the autonomy of the county within the unincorporated 
areas of the county' was discussed. Likewise, in an opinion dated 
May 21, 1987, we concluded that a Richland County anti-smoking 
ordinance would be of no effect for facilities of the Richland 
County Recreation Commission located within a municipality of 
the county. 
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Our beliefs are in accordance with the general law on this 
issue. Counties and cities are viewed as co-equal political 
subdivisions which are independent of each other politically, 
geographically, and governmentally. City of Richmond v. Board 
of Supervisors of Henrico County, 199 Va. 679, 101 S.E.2d 641 
(1958); Murray v. City of Roanoke, 194 Va. 321, 64 S.E.2d 804 
(1951). As stated in 62 C.J.S. Municipal Corporations§ 114: 

Constitutions and statutes providing for different types of 
government for the counties and cities of the state establish 
the policy of placing urban areas under city government 
and keeping rural areas under county government. A 
county has no legal right to legislate for a municipal 
corporation located within its limits on any subject which is 
within the scope of the powers granted the corporation, and 
particularly on any matters involving the police power of 
the state. When a municipal corporation is organized within 
the limits of a county, then as much of the territory of such 
county as is comprehened within the municipal limits of 
such corporation is, so far as local government is 
concerned, withdrawn from the county, and any ordinance 
or regulation passed by the county has no binding force on 
the municipality as to any matters or subjects as to which 
the municipality is vested with the power to enact. 
Constitutional provisions authorizing municipalities to 
transfer powers to a consenting county do not relate to or 
affect state powers. [Footnotes omitted.] 

See also Hobb v. Abrams, 104 Idaho 205, 657 P.2d 1073 (1983). 

Id. We continued on to explain that we believe article VIII, section 13 of the South Carolina 
Constitution, allowing local governmental bodies to enter into agreements for the joint 
administration of governmental functions and exercise of powers, further supports the 
understanding that "a county could not exercise power within an incorporated municipality 
unless such an agreement existed or, in effect, the municipality has assented to the county's 
exercise of power." Id. Furthermore, we explained that municipalities are afforded their own 
sovereign police powers and just because the municipality has not chosen to exercise its powers 
in a particular area does not give the county the inherent power to regulate the matter within the 
municipality. Id. 

In your letter, you mentioned that we issued this opinion prior to the enactment of section 
4-9-25, quoted above, and question whether or not its enactment would change our 1988 opinion. 
The Legislature enacted section 4-9-25 in 1989. However, we believe our opinion remains valid. 
While section 4-9-25 gives counties general police powers, we do not believe it gives counties 
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any specific authority over municipalities. Thus, for the same reasons we explained in our 1988 
opinion, we believe that despite the passage of section 4-9-25, county ordinances are not 
generally enforceable within the incorporated areas of a county. However, as we pointed out in 
1988 opinion, as well as several subsequent opinions, a municipality may choose to enforce a 
county ordinance within its boundaries by entering into an agreement with the county. 

Our determination is in accord with our more recent opinions. In a 1996 opinion, we 
concluded that a Pickens County ordinance concerning demonstrations and protest would not be 
applicable within the Pickens city limits unless Pickens County and the City of Pickens enter into 
an intergovernmental agreement recognizing the enforceability of the county's ordinance. Op. 
S.C. Atty. Gen., May 20, 1996. See also Op. S.C. Atty. Gen., February 8, 2011 (finding 
"[ c ]ounties and other municipalities may agree to jointly administer services or exercise powers, 
but a county could not exercise power within an incorporated municipality unless such an 
agreement existed or, in effect, the municipality has assented to the county's exercise of 
power."). 

Conclusion 

The Legislature's enactment of section 4-9-25 certainly affords general police powers to 
counties, and we believe a court would likely find the County has the authority to regulate the 
hours in which alcohol may be sold pursuant to this provision. However, we do not believe that 
section 4-9-25 affords counties any additional authority over the incorporated areas within their 
boundaries. Therefore, based on the reasoning of our 1988 opinion, we continue to believe 
county ordinances generally are not enforceable within municipalities unless the county and the 
municipality enter into an agreement. Accordingly, we believe the County ordinance you 
reference is not enforceable within the County's municipalities unless such an agreement exists. 

Very truly yours, 

Cyd~ 
Assistant Attorney General 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

[~,&Jl--
Robert D. Cook 
Deputy Attorney General 


