
ALAN WILSON 
AITORNEY GENERAL 

The Honorable Sam Parker 
Chesterfield County Sheriff 
200 West Main Street 
County Courthouse 
Chesterfield, South Carolina 29709 

Dear Sheriff Parker: 

July 29, 2011 

You seek an opinion regarding the operation of the animal shelter for Chesterfield County. You 
reference S.C. Code Ann. Section 47-3-30. By way of background, you note that "[i]n July, 2008, 
Chesterfield County Council delegated authority to operate the animal shelter for Chesterfield County to 
the Sheriffs office." You further indicate that "[s]ince July, 2008, the Sheriffs office has been 
responsible for the operation of the animal shelter although no formal agreement between the County and 
the Sheriff has ever been implemented." Your inquiry focuses on the following two questions: 

I . Is the arrangement described above a permissible delegation of authority by the 
governing body of the County, in this case the County Council, pursuant to the 
cited statute? If so, should this delegation of authority be formalized by county 
ordinance or resolution? 

2. If the county governing body undertakes to establish and operate an animal 
shelter pursuant to § 47-3-30 (or delegate the authority to the Sheriff, if 
permissible), is that animal shelter required to serve only the unincorporated 
areas of the county or must it also serve the incorporated areas? 

Law I Analysis 

Section 47-3-30 provides as follows: 

[t]he governing body of the county or municipality is authorized to establish an animal 
shelter for the county or municipality for the purpose of impounding and quarantining 
dogs and quarantining cats and shall employ such personnel, including law enforcement 
personnel, as may be necessary to administer the provisions of this article. If an animal 
shelter is established, funds to establish and operate the shelter and employ necessary 
personnel may be provided in the annual county or municipal appropriations. 

(emphasis added). 
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Section 47-3-20 further states: 

[t]he governing body of each county or municipality in this State may enact ordinances 
and promulgate regulations for the care and control of dogs, cats, and other animals and 
to prescribe penalties for violations. 

In interpreting any statute, the overriding principle is determining legislative intent. Our Court of 
Appeals, in Collins Music Co. v. !GT, 365 S.C. 544, 619 S.E.2d 1 (Ct. App. 2005), summarized the 
governing guidelines for interpreting statutes as follows: 

"The cardinal rule of construction is to ascertain and effectuate the intent of the 
legislature." Hawkins v. Bruno Yacht Sales, Inc., 353 S.C. 31, 39, 577 S.E.2d 202, 207 
(2003); Bayle v. South Carolina Dept. ofTransp., 344 S.C. 115, 122, 542 S.E.2d 736, 739 
(Ct. App. 2001). "All rules of statutory construction are subservient to the one that the 
legislative intent must prevail if it reasonably can be discovered in the language used, and 
the language must be construed in the light of the intended purpose of the statute." City 
of Sumter Police Dept. v. One (1) 1992 Blue Mazda Truck (VIN# jm2uf113n0294812), 
330 S.C. 371, 375, 498 S.E.2d 894, 896 (Ct. App. 1998)." Statutes, as a whole must 
receive practical, reasonable, and fair interpretation, consonant with the purpose, 
design, and policy of lawmakers." TNA Mills, Inc., v. South Carolina Dept of Revenue, 
331S.C.611, 624, 503 S.E.2d 471, 478 (1998). 

If a statute's language is plain, unambiguous, and conveys a clear meaning, 
"the rules of statutory construction are not needed and the court has no right to 
impose another meaning." Hodges v. Rainey, 341 S.C. 79, 85, 533 S.E.2d 578, 581 
(2000). The words of the statute must be given their plain and ordinary meaning 
without resort to subtle or forced construction to limit or expand the statute's 
operation. Hitachi Data Sys. Corp. v. Leatherman, 309 S.C. 174, 178, 420 S.E.2d 843, 
846 (1992). "Our goal in construing statutes is to prevent an interpretation that 
would lead to a result that is plainly absurd." In re Timothy C. M., 348 S.C. 653, 655-
56, 560 S.E.2d 507, 509 (2001); Carolina Alliance for Fair Employment v. South 
Carolina Dept of Labor, Lie. & Reg., 337 S.C. 476, 492, 523 S.E.2d 795, 803 (Ct. App. 
1999). 

Applying the foregoing principles to your first question, it is our opinion that the Council's 
delegation of the operation of the animal shelter to the Sheriffs Office is consistent with the 
language contained in § 4 7-3-30, but that such delegation of authority should be formalized by 
county ordinance. Section 4 7-3-30 provides in pertinent part that the county may establish an 
animal shelter and "shall employ such personnel, including enforcement personnel, as may be 
necessary .... " The word "employ" in its common and ordinary usage means "to make use of; use .... " 
Webster's New World Dictionary 2d ed.). Nothing in this provision precludes the county from using 
the Sheriffs Office to administer the animal shelter. Indeed, § 47-3-30 makes reference to 
"enforcement personnel." It would thus be reasonable for Chesterfield County to utilize the Sheriff, 
the chief law enforcement officer of the County, in administering the County's animal shelter. 
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Accordingly, in our opinion, delegation to the Sheriffs Office in this regard is within the language of 
§ 47-3-30. 

In our view, however, such delegation should be formalized by ordinance. Section 4 7-3-20 
expressly states that "[t]he governing body of each county or municipality may enact ordinances 
and promulgate regulations for the care and control of dogs, cats, and other animals and to 
prescribe penalties for violations." Reading this statute in conjunction with § 47-3-30, which 
authorizes the "governing body of the county" to "establish an animal shelter for the county," we 
believe that delegation by Chesterfield County to the Sheriff for the operation of the animal shelter 
should be accomplished by county ordinance. Such an approach appears to be the one 
contemplated by the foregoing statutes and we would advise that this procedure be followed. See, 
Hodges v. Rainey, 341 S.C. 79, 533 S.E.2d 578, 582 (2000) ["to express or include one thing implies 
the exclusion of the other."]. 

With respect to your second question, it is our opinion that if the county governing body 
undertakes to establish and operate an animal shelter, the shelter is required to serve only the 
unincorporated areas of the county. Section 4 7-3-30 impliedly recognizes this delineation between 
city and county through use of the words "[t]he governing body of the county or municipality." 
(emphasis added). 

Moreover, in an Opinion dated May 20, 1996, we referenced several previous opinions 
concerning the powers of municipalities and counties. There, we concluded that "it has consistently 
been the opinion of this Office that the only way a county ordinance could be made applicable to an 
incorporated area is by virtue of an agreement between the two political subdivisions, to the effect 
that county ordinances are applicable within the city limits." We see no reason this rule would be 
inapplicable in this situation, particularly in light of the fact that § 4 7-3-30 expressly references 
municipalities as well as counties. Thus, in our opinion, § 47-3-30 contemplates that the county 
government would be responsible only for the unincorporated areas of the county for the purposes 
of the operation of its animal shelter. 

Deputy Attorney General 
RDC/an 


