
ALAN WILSON 
ATIORNEY GENERAL 

August 3, 2011 

Richard E. Thompson, Esquire 
Thompson & King 
Post Office Box 14230 
Anderson, South Carolina 29624 

Dear Mr. Thompson: 

We understand that your law firm serves as General Counsel for the Town of 
Williamston South Carolina (the "Town") and that you would like to request an opinion on 
behalf of the Town concerning health benefits available to the Town's council members. In 
your letter, you provided the following information: 

This issue seeks to resolve any arguable conflict between 1976 
South Carolina Code of Law Section 5-7-170, (which provides that 
Municipal Council determine by Ordinance the annual salary and 
benefits for its members) with 1976 South Carolina Code of Law 
Section 1-11-730, as amended (which provides that elected 
members of participating City and County Council whose 
members contribute to the South Carolina Retirement System are 
considered full-time employees and may participate in the South 
Carolina Employee Insurance Program administered by the South 
Carolina Budget and Control Board). 

This matter arose when the Town of Williamston began 
participation in the South Carolina Employee Insurance Program 
on or about October 1, 2010. Apparently, council members have 
been members of the South Carolina Retirement System 
previously, but the benefits under the South Carolina Employee 
Insurance Program only became available to Williamston 
Councilpersons on October 1, 2010. After implantation of the 
plan, two separate questions have arisen to date. 

REMBERT c. DENNIS BUILDING • POST OFFICE Box 11549 • COLUMBIA, SC 29211-1549 • TELEPHONE 803-734-3970 • FACSIMil.E 803-253-6283 



Mr. Thompson 
Page2 
August 3, 2011 

The first question concerns the ability of a sitting 
Councilman who was in office on October 1, 2010 who now needs 
health insurance because his present coverage with another insurer 
ends on June 1, 2011. His need for major medical coverage was 
not contemplated or discussed when Council salary and benefits 
were approved in late 2010. By way of background information 
the salary and benefits for Councilpersons were terminated in 
February of 2006 although Councilpersons could continue their 
own coverage at their own expense .... 

The second question concerns a Councilman who was 
elected after 1, 2010 at the November 2, 2010 general election and 
who took office on January 3, 2011 who now seeks coverage under 
the South Carolina Employee Insurance Program. His desire for 
insurance coverage was not known nor discussed when Council 
salary and benefits were approved in late 2010. 

A strict reading of Section 5-7-1 70 would seem to indicate 
that neither of these Councilpersons can be afforded coverage at 
all; however the Legislature under Section 1-11-730 seems to 
arguably speak in the inclusive terms regarding the availability of 
healthcare benefits. 

Accordingly, "the Town seeks to have an opinion from your office setting forth the 
proper procedure to use in this and other situations wherein Councilpersons who desire to receive 
health coverage under the South Carolina Employee Insurance Program may obtain such 
coverage without violation of 1976 South Carolina Code of Law Section 5-7-170. 

Law/ Analysis 

Section 1-11-720 of the South Carolina Code (2005 & Supp. 2010) provides the entities 
whose employees are eligible for state health and dental insurance plans (the "Plans"). This 
section states, in pertinent part: 

(A) In addition to the employees and retirees and their eligible 
dependents covered under the state health and dental insurance 
plans pursuant to Section 1-11-710, employees and retirees and 
their eligible dependents of the following entities are eligible for 
coverage under the state health and dental insurance plans pursuant 
to the requirements of subsection (B): 
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(8) municipalities; 

S.C. Code Ann. § 1-11-720(A). Furthermore, subsection (B) of section 1-11-720 provides: 

(B) To be eligible to participate in the state health and dental 
insurance plans, the entities listed in subsection (A) shall comply 
with the requirements established by the State Budget and Control 
Board, and the benefits provided must be the same benefits 
provided to state and school district employees. These entities must 
agree to participate for a minimum of four years and the board may 
adjust the premiums during the coverage period based on 
experience. An entity which withdraws from participation may not 
subsequently rejoin during the first four years after the withdrawal 
date. 

Thus, section 1-11-720 permits municipalities to participate in the Plans. In a 2001 
opinion, addressing a county's participation in the Plans, we noted that "[w]hether the county 
chooses to pay for the insurance coverage for its employees as a perquisite of their employment 
is largely left to the governing body of the county." Op. S.C. Atty. Gen., July 19, 2001. 
However, section 1-11-720 also states that if a municipality elects to participate, it must comply 
with the State Budget and Control Board's requirements and provide the same benefits available 
to state employees. We stated in a prior opinion discussing the predecessor to section 1-11-720, 
section 1-11-14 2, that these requirements indicate the Legislature intended "the State Health 
Insurance Plan be a unified system whereby the benefits, obligations and limitations of the Plan 
will be the same for all members .... " Op. S.C. Atty. Gen., October 18, 1989. 

In our research, we did not find any further legislative guidance with regard to a 
municipality's participation in the Plans. Moreover, we did not find any official regulations 
dealing with a municipality's participation in the Plans. However, it is our understanding that 
the Budget and Control Board, through its Employee Insurance Program ("EIP") division, set 
forth guidelines for the participation in the Plans for any entity approved to participate by the 
Legislature, which includes municipalities pursuant to section 1-11-720. South Carolina Budget 
and Control Boards, South Carolina Budget and Control Board Employee Insurance Program 
Guidelines for Participation of Entities Approved by the General Assembly to Participate in the 
State of South Carolina Plan of Benefits, available at 
http://www.eip.sc.gov/publications/Local Sub Handbook.pdf (contained within the Local 
Subdivision Handbook and Application). 
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According to these guidelines, eligibility for participation is determined as follows: 

EIP shall determine the eligibility requirements for active and 
retired employees of entities to participate in the state's Plan of 
Benefits. All of the terms and conditions of the various state plans 
that are applied to active and retired employees of state agencies 
and public school districts to determine eligibility shall also be 
applied to determine the eligibility of active and retired employees 
of entities who participate in the state's Plan of Benefits, including 
any exclusions and/or limitations on coverage. 

Id. Therefore, whether or not a particular municipal employee is considered eligible to 
participate in the Plans depends on the EIP's eligibility requirements. 

Your letter indicates the Town chose to participate in the Plans. When the Town chose to 
participate in the Plans, it agreed to abide by the guidelines set forth by the Budget and Control 
Board. EIP requires that all eligible employees be offered the opportunity to enroll in the Plans. 
South Carolina Budget and Control Board, Local Subdivision Handbook and Application, 
available at http://www.eip.sc.gov/publications/Local Sub Handbook.pdf. Therefore, if EIP 
determines a councilperson is eligible under these guidelines, then that person must be offered 
participation in the Plans. The determination of whether a particular employee, in this instance a 
councilperson, is eligible to participate in the Plans is a factual determination. On many 
occasions, this Office explained that, the Office, unlike a court, lacks the capacity to make 
factual determinations. Op. S.C. Atty. Gen., May 25, 2011. Therefore, we cannot address with 
finality whether or not the councilpersons you reference in your letter are eligible to participate 
in the Plans. Nonetheless, we note that the Local Subdivision Handbook published by the 
Budget and Control Board, states"[ e ]lected members of participating county and city councils 
whose members contribute to the South Carolina Retirement Systems (SCRS) are considered 
full-time employees for the purposes of the plan." South Carolina Budget and Control Board, 
Local Subdivision Handbook and Application, available at 
http://www.eip.sc.gov/publications/Local Sub Handbook.pdf. You stated in your letter that 
members of the Town's council are active in the South Carolina Retirement System. Therefore, 
it appears that the EIP would consider council members employees for purposes of participating 
in the Plans. 

Presuming a council person is eligible under the Plans, you are also concerned as to 
whether the Town must make contributions toward the premium for that individual. The 
guidelines instruct as follows with regard to employee contributions to the Plans: 

3. The entity shall determine the contribution of the entity and each 
entity employee for each state plan offered to its active and retired 
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employees, provided that the contributions of the entity for its 
active employees shall not be less than the percentage the state 
contributes toward the premiums for active employees of state 
agencies and public school districts. The level of premium 
contribution by the entity, if any, to eligible retirees shall be at the 
discretion of the entity unless otherwise provided by law. EIP shall 
bill the entity for the premiums of active and retired employees, 
survivor and COBRA participants in accordance with normal 
billing procedures. EIP reserves the right to cancel coverage for 
nonpayment, upon 30 days notice to the entity. 

Id. Therefore, if a municipality elects to participate in the Plans, it must contribute at least as 
much as the State contributes for eligible State employees. Thus, if the council person in 
question is eligible to participate in the Plans and chooses to participate, the Town must make a 
contribution on the councilperson's behalf at least equal to the contribution provided to State 
employees. 

In your letter you indicated your concern that section 5-7-170 of the South Carolina Code 
(2004) appears to conflict with section 1-11-720. Section 5-7-170 provides as follows: 

The council may determine the annual salary of its members by 
ordinance; provided, that an ordinance establishing or increasing 
such salaries shall not become effective until the commencement 
date of the terms of two or more members elected at the next 
general election following the adoption of the ordinance, at which 
time it will become effective for all members whether or not they 
were elected in such election. The mayor and council members 
may also receive payment for actual expenses incurred in the 
performance of their official duties within limitations prescribed by 
ordinance. 

S.C. Code Ann.§ 5-7-170. 

This Office, like our courts, adheres to the rule of statutory construction that any conflicts 
between statutes should be reconciled if possible. Steinke v. South Carolina Dept. of Labor, 
Licensing and Regulation, 336 S.C. 373, 396, 520 S.E.2d 142, 154 (1999). Therefore, if we can 
construe both sections 5-7-170 and 1-11-720 giving effect to both, we will. Although your letter 
mentions that section 5-7-170 gives municipal councils the authority to determine the salary and 
benefits of its members, we do not find any language in this provisions directly dealing with 
benefits. Nonetheless, we presume that municipal councils maintain such authority and believe 
this statute does not conflict with section 1-11-720. As we previously mentioned, whether or not 
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a municipality chooses to participate in the Plans is a decision made by the municipality. 
However, if a municipality chooses to participate, it must abide by the requirements set forth by 
the Budget and Control Board. Therefore, the choice is left to the council as to whether or not its 
employees as a whole, including its council members, will participate in the Plans. Thus, we do 
not believe the choosing to participate in the Plans runs afoul of section 5-7-170. 

Conclusion 

Pursuant to section 1-11-720, municipalities may voluntarily choose to participate in the 
Plans. However, this provision also specifies that municipalities choosing to participate must 
abide by the guidelines set forth by the Budget and Control Board. According to the most 
recently published guidelines, a municipality participating in the Plans must defer to the EIP with 
regard to the eligibility of a particular individual. Moreover, the municipality must contribute to 
the premiums of its eligible employees in an amount equal to what the State would contribute for 
State employees. Moreover, we do not believe that the terms of section 1-11-720 conflict with 
section 5-7-170 because the decision as to whether or not municipal employees are covered 
under the Plans is within the decision making authority of the municipality's council. 

Whether or not a particular individual is eligible under the Plans is a question of fact, 
which cannot be resolved in an opinion of this Office. Nonetheless, from the information 
provided by the Budget and Control Board it appears that a municipal council member may be 
eligible. However, we believe that a final determination of eligibility should come from EIP. 

Very truly yours, 

C~g 
Assistant Attorney General 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Robert D. Cook 
Deputy Attorney General 


