
ALAN WILSON 
ATfORNEY GENERAL 

The Honorable Lloyd B. Ward 
Coroner, Barnwell County 
P.O. Box 1092 
Barnwell, SC 29812-1092 

Dear Coroner Ward: 

April 12, 2012 

We received your letter requesting an opinion of this office regarding the authority of a deputy 
coroner to carry a firearm. 

Law/ Analysis 

Pursuant to S.C. Code Ann. § 17-5-110: 

[a] coroner or deputy coroner, while engaged in official duties of his office, is 
authorized to carry a pistol or other handgun. He is considered so engaged 
when going to or returning from the actual performance of his duties. However, 
coroners and deputy coroners must be certified and trained by the South 
Carolina Law Enforcement Division in the proper use of handguns. 

Consistent with this provision, we have previously advised that coroners are authorized, "while 
engaged in official duties of his office," to carry a handgun or a pistol. See Ops. S.C. Atty. Gen., March 
27, 2006; June 27, 1991. In addition, pursuant to § 17-5-110, a deputy coroner (or coroner) "is considered 
so engaged [in official duties of his office] when going to and returning from the actual performance of 
his duties." [Emphasis added]. Under these circumstances, a deputy coroner may lawfully carry a 
handgun or pistol. We note the authority to carry a weapon is contingent upon the deputy coroner 
receiving training and certification from the South Carolina Law Enforcement Division in the proper use 
of handguns. 

Generally, the authority of the deputy coroner is defined by the territorial limits of the county. 
Ops. S.C. Atty. Gen., February 22, 1972; July 15, 1969; see also §17-7-10 [''the coroner of the county is 
which the body is found dead" ascertains the cause of death]; Ops. S.C. Atty. Gen., March 22, 2006 [the 
coroner of the county where a body is found has jurisdiction to hold the inquest]; June 27, 1968 [same]. 
We note that §17-7-10 allows the coroner of the county where the injury occurs, rather than the county 
where the body is found, to have jurisdiction only in circumstances when an injured body is taken to 
another county for medical purposes. Based on the foregoing, the deputy coroner who is otherwise 
outside his territorial jurisdiction, and not engaged in "official duties of his office" or going to and 
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returning from the actual performance of his duties, is not authorized to carry a pistol or handgun pursuant 
to §\7-5-1 10. 

However, whether or not a particular situation with a deputy coroner complies with §17-5-110 
involves numerous questions of fact which are beyond the scope of an opinion of this office to resolve. 
Only a court could make such a determination and not this office. See Ops. S.C. Atty. Gen., May 25, 
2010; March 10, 2004. 

We note that pursuant to 2010 S.C. Acts No. 222, §2 (the "Act"), §17-5-l l5(A) provides that a 
deputy coroner may, at the discretion of the coroner, attend the South Carolina Criminal Justice Academy 
to be trained and certified as a Class III officer. In addition, subsection (B) states that a Law enforcement 
officer, as defined by §23-23-1 O(E)(I ), 1 who is certified by the South Carolina Law Enforcement Training 
Council and appointed by the coroner to serve as deputy coroner, may, at the discretion of the coroner, 
retain law enforcement status as a Class III officer.2 However, subsection (C) expressly limits the 
authority of deputy coroners, providing that: 

[a deputy coroner's] classification [as a Class III officer] ~ limited to the 
~coroner's official duties as provided by law and does not authorize the 
officer to enforce the state's criminal laws. [Emphasis added]. 

These provisions do not affect our consideration of § 17-5-110 as it pertains to deputy coroners. The 
deputy coroner must be engaged in his "official duties" as provided by State law to lawfully carry a 
firearm, regardless of his law enforcement status as a Class III officer under the Act. 

We advise that when a deputy coroner falls outside the scope of §17-5-110 or §17-5-115, 
respectively, then §§ 16-23-10 et seq. would regulate the legality of carrying a pistol or handgun. 
Specifically, § 16-23-20 provides that "[i]t is unlawful for anyone to carry about the person any pistol, 

I Section 23-23-1O(E)(1) provides that "law enforcement officer" means "an appointed officer or 
employee hired by and regularly on the payroll of the State or any of its political subdivisions, who is 
granted statutory authority to enforce all or some of the criminal, traffic, and penal laws of the State and 
who possesses, with respect to those laws, the power to effect arrests for offenses committed or alleged to 
have been committed." 

2S.C. Code Ann. Regs. 38-007 distinguishes between Class 1 (" law enforcement officers with full 
powers"), Class 2 ("jailers, correctional officers and juvenile correctional officers") and Class 3 
certifications. As to Class 3 certifications, subsection (C) of such provision states that: 

[ c ]andidates for basic certification as law enforcement officers with limited 
powers of arrest or special duties shall successfully complete a training 
program as approved by the [Department of Public Safety] and will be certified 
as Class 3-SLE. [Emphasis added]. 
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whether concealed or not," unless one of twelve listed exceptions is present.3 If a person is carrying a 
pistol in South Carolina and one of the twelve exceptions do not apply, then that person may be 
criminally charged with a violation of§ I 6-23-20. 

One of the notable exceptions is for regular, salaried "law enforcement officers." See § 16-23-
20( 1 ). As previously noted, the Act provides that a deputy coroner may, at the discretion of the coroner, 
retain law enforcement status as a Class Ill officer. Over the years, we have interpreted the § 16-23-20 
exception as it pertains to various circumstances. See, e.g. , Ops. S.C. Atty. Gen., June 6, 2007 [off-duty 
police officers and reserve police officers]; January 16, 2007 [Governor' s constables] ; April 24, 2997 
[Code Enforcement Officers]. However, we note that § 16-23-60 specifically states the " [p]rovisions of 
this article [involving the possession of handguns] must not be construed to grant any additional police 
powers not authorized by law . . . " 

In interpreting§ 17-5-115, as with any statute, the primary purpose is to ascertain the intent of the 
Legislature. State v. Martin, 293 S.C. 46, 358 S.E.2d 697 (1987). A statute as a whole must receive a 
practical, reasonable and fair interpretation consonant with the purpose, design and policy of the 
lawmakers. Caughman v. Columbia Y.M.C.A., 212 S.C. 337, 47 S.E.2d 788 (1948). In construing a 
statute, a court cannot read into the statute something not within the manifest intention of the Legislature 
as gathered from the statute itself. Laird v. Nationwide Ins. Co., 243 S.C. 388, 134 S.E.2d 206 (1964). 
The words used must be given their plain and ordinary meaning without resort to subtle or forced 
construction to limit or expand the statute' s operation. State v. Blackmon, 304 S.C. 270, 403 S.E.2d 660 
(1991). 

Pursuant to§ l 7-5-l 15(C), a deputy coroner is not authorized to enforce the criminal laws of this 
State. Most importantly, the Legislature expressly limited the authority of a deputy coroner by 
conditioning his authority as a Class Ill officer to the performance of his "official duties" as deputy 
coroner as provided by State law. See, e.g., §§ 17-5-10 et seq. This provision, which is consistent with the 
limited authority of a deputy coroner to carry a pistol or handgun pursuant to §17-5-110, is equally 
specific in its limitation of the law enforcement authority of a deputy coroner. Accordingly, a deputy 
coroner who is also a Class 3 officer, but not performing his "official duties" as deputy coroner, may not 
avail himself of the general exception provided in §16-23-20(1) . See Ops. S.C. Atty. Gen., ;February 1, 
2006 [" . . . where a specific statute and a general statute concerning the same subject matter are 
inconsistent with one another, the specific statute will usually control"]; October 13, 2005 [" . . . with 
respect to a conflict arising between a statute dealing generally with a subject, and another dealing 

3Among the exceptions provided in § 16-23-20 are those licensed hunters or fisherman while engaged in 
hunting or fishing or going to or from their places of hunting or fishing, and any prison guard engaged in 
his official duties. Subsection (9) also provides for a limited exception for carrying a pistol in an 
automobile, providing that [a]ny person in a vehicle where the pistol is secured in a closed compartment, 
closed console, or closed trunk . .. is exempt from the pistol law prohibitions. In addition, subsection (12) 
exempts any person who is granted a permit under provision of law by the South Carolina Law 
Enforcement Division to can-y a pistol about his person (defined for purposes of this exemption as the 
concealed weapons permit authorized pursuant to §23-31-210 et seq.). 
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specifically with a certain phase of it, the specific legislation controls in a proper case"]; see also Op. S.C. 
Atty. Gen., February 16, 2007 [advising that the more specific § 16-23-420, which authorized the 
possession of firearms in a school setting with the express permission of the relevant authorities, 
permitted a technical college to offer a course in gunsmithing, as opposed to § 16-23-20 that prohibited the 
carrying of handguns generally] . 

In addition to § 16-23-20, other laws regulating the possession of a pistol may or may not be 
pertinent in this situation. See, e.g., §§ 16-23-420 [carrying a firearm in publicly owned buildings or on 
university property] ; -430 [carrying weapons on elementary or secondary school property]; -465 [carrying 
a firearm onto the premises of an establishment that sells alcohol for consumption on the premises] ; 10-
11-320 [possession of firearms on capitol grounds]. 

We note that included in the § 16-23-20 exceptions is the authorization for a concealed weapons 
permit pursuant to §23-31-210 et seq. However, there are certain areas, such as courthouses, churches, 
law enforcement facilities and other locations which are off-limits to the carrying of a concealable 
weapon, even with a valid concealed weapons permit. See §21-23-215(M); see also Op. S.C. Atty. Gen., 
April 2, 2012 [an elected official with a concealed weapons permit may not carry a concealable weapon 
during meetings of city council]; but see Op. S.C. Atty. Gen., January 16, 2007 [a county council 
member, who was also a constable appointed by the Governor, could carry a handgun anywhere in this 
State, including county council meetings]. We have previously noted that Chapter 31 of Title 23 does not 
apply to those individuals carrying a weapon in a manner otherwise allowed by § 16-23-20. See Ops. S.C. 
Atty. Gen., January 5, 2000, April 19, 1999. Significantly, we have advised that, pursuant to §23-3 l-
215(M), the prohibitions against possession of firearms on the capitol grounds, school property, premises 
of establishments selling alcohol for consumption, public buildings, etc., remain preserved for individuals 
with concealed weapons permits. See Op. S.C. Atty. Gen., April 2, 2012. 

Conclusion 

Pursuant to § 17-5-110, a deputy coroner is authorized, "while engaged in official duties of his 
office," to carry a pistol or other handgun. A deputy coroner " is considered so engaged [in official duties 
of his office] when going to and returning from the actual performance of his duties." The authority to 
carry a weapon is contingent upon the deputy coroner receiving training and certification from the South 
Carolina Law Enforcement Division in the proper use of handguns. However, because the authority of the 
deputy coroner is defined by the territorial limits of the county, the deputy coroner who is otherwise 
outside his territorial jurisdiction, and not engaged in "official duties of bis office" or going to and 
returning from the actual performance of his duties, would generally not be authorized to carry a pistol or 
handgun pursuant to §17-5-110. We further note that, pursuant to §17-5-115, a deputy coroner may, at the 
discretion of the coroner, be trained and certified as a Class III officer. In addition, a law enforcement 
officer who is certified by the South Carolina Law Enforcement Training Council and appointed by the 
coroner to serve as deputy coroner, may, at the discretion of the coroner, retain law enforcem~nt status as 
a Class III officer. However, § 17-5-l 55(C) expressly limits the authority of a deputy coroner by 
conditioning his authority as a Class III officer to the performance of his "official duties" as deputy 
coroner. Thus, a deputy coroner must be engaged in his "official duties" as deputy coroner to lawfully 
carry a firearm, consistent with § 17-5-110, regardless of his law enforcement status as a Class ill officer. 
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Of course, whether or not a particular situation complies with §§ 17-5-110 and -115, respectively, involves 
numerous questions of fact which must be detennined by a court and not in an opinion this office. 

When a deputy coroner falls outside the scope of § 17-5-110 or § 17-5-115, then the laws 
regulating the possession or carrying of a pistol or handgun may be pertinent. See, e.g. , §§ 16-23-20 
[unlawful carrying of handguns]; 16-23-420 [carrying a firearm in publicly owned buildings or on 
university property]; -430 [carrying weapons on elementary or secondary school property]; -465 [carrying 
a firearm onto the premises of an establishment that sells alcohol for consumption on the premises]; 10-
11-320 [possession of fireanns on capitol grounds] . Moreover, although §23-31-210 et seq. authorizes 
concealed weapons pennits for individuals, there remain certain areas, such as courthouses, churches, law 
enforcement facilities and other locations which are off-limits to the carrying of a concealable weapon, 
even with a valid concealed weapons pennit. In addition, the above prohibitions against possession of 
firearms remain preserved for individuals with concealed weapons permits 

If you have any further questions, please advise. 

Very truly yours, 

-~;! 
N. Mark Rapoport 
Senior Assistant Attorney General 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

:Jz~ l2. c;-/'Z--
R'.'obert D. Cook 
Deputy Attorney General 


